26.02.2017.

Šta vaša beauty rutina otkriva o vašoj ličnosti

Zorana Blažević
Pinterest, Promo

(iz ugla psihologa, naravno!)

 

otvor_beauty-rutina

Svaka od nas ima sebi svojstvenu jutarnju ili dnevnu beauty rutinu koje se pridržava, bilo da je to petominutni režim koji obuhvata umivanje, malo kreme i trunčicu karmina pre nego što izjuri iz kuće, ili razrađen sistem od desetak koraka poput onih koje praktikuju Korejke. Ali da li ste se ikada zapitale šta vaš jedinstveni režim nege, način na koji birate preparate i nanosite šminku ili oblikujete frizuru govori o vašoj ličnosti, načinu na koji želite da vas drugi percipiraju i vašem pristupu životu uopšte? Psihološkinja dr Vivijen Diler, autorka knjige Face It: What Women Really Feel as Their Looks Change, definiše šest različitih beauty profila koji otkrivaju kakve su u stvari žene koje se pridržavaju određenih rutina. Hajde da otkrijemo kom tipu beauty ličnosti pripadamo!

1 BEAUTY KAMELEON

Opsednuti ste makeupom Kim Kardashian, kupujete šminku sa potpisom Kylie Jenner i besomučno skrolujete po Instagram profilima YouTube beauty gurua. Inspiraciju pronalazite na društvenim mrežama i u celebrity svetu. Volite da eksperimentišete sa šminkom i svakodnevno isprobavate različite lookove.

Reč psihologa: Vi ste hrabra osoba koje se ne plaši da rizikuje. Vaš izgled nije strogo definisan i lako se odlučujete na promene, od svih beauty tipova najskloniji ste poigravanju šminkom i frizurom. Ipak, moguće je da se borite sa pitanjem ličnog identiteta, da se pitate ko ste zaista i da ćete u budućnosti biti usmereni pronalaženju sopstvenog stila. S vremenom će vam dosaditi da vam drugi nameću kako treba da izgledate. Obratite pažnju i na to kako se osećate, ne samo kako izgledate – otkrijte stilove koji su u skladu sa vašim karakterom, jer kada se osećate dobro u sopstvenoj koži, i drugi će vas pozitivno doživljavati.

Lancôme Parisian Lips Le Stylo

Senzualne usne s ombré efektom: Lancôme Parisian Lips Le Stylo, 3.349 dinara

2 OPSESIJA NEGOM

Više vas zanima preparativna nego dekorativna kozmetika. Antirid, serum, krema, SPF – radije ćete utrošiti vreme na detaljan režim nege i naneti sve potrebne slojeve preparata, nego da izađete iz kuće besprekorno našminkani. Za svaki slučaj proverite da li sve radite ispravno.

Reč psihologa: Verovatno ste se u prošlosti mučili sa aknama, izrazito masnom ili suvom kožom, ili nekim drugim dermatološkim problemom. Iz tog iskustva ste naučili da cenite zdrav i negovan izgled kože koji počinje iznutra, pa vodite računa i o uravnoteženoj ishrani. Iako vam je nega kože prioritet, takođe volite i lepo da izgledate i uvek ćete se odlučiti za šminku koja ima negujuća svojstva, kao što su recimo BB kreme. Identitet ste izgradili na osnovu talenta, inteligencije i harizme, kvaliteta na kojima se zasniva vaše samopouzdanje, a ne na pukom fizičkom izgledu.

Lierac DioptiCreme

Deluje na restruktuiranje kože i smanjene bora: Lierac DioptiCreme, 3.190 dinara

3 BEAUTY BASICS

Za vas je manje definitivno više. Nemate rutinu, već koristite ono najosnovnije što imate u kupatilu i neseseru, tačnije ono što vam prvo padne pod ruku. Nije vam strano da od partnera pozajmite dezodorans ili penu za brijanje, a od šminke posedujete tečni puder, maskaru i sjaj za usne.

Reč psihologa: Ovakav pristup karakteriše dva potpuno suprotna tipa žena. U određenim slučajevima pripisuje se samosvesnim osobama koje znaju da i uz minimalan trud mogu da izgledaju dobro. S druge strane, može da odslikava frustriranu osobu i/ili onu kojoj nedostaje samopouzdanje i koja je odustala od bavljenja izgledom. Moguće je i da je reč o buntovničkom stavu i svojevrsnoj pobuni protiv tereta koji nam nameću kozmetička i modna industrija. Zapravo sve je pitanje stava – izgledam odlično uz malo truda ili nikada neću izgledati dobro ma koliko se trudila. Pokušajte da investirate u nekoliko ključnih komada šminke da vidite kako će se stvari odvijati.

Gueralin Mascara Cils D’Enfer Extra Volume Noi

Očaravajuće magnetična i bogata tekstura za postizanje izuzetnog volumena: Gueralin Mascara Cils D’Enfer Extra Volume Noi, 4.809 dinara

4 BEAUTY ENTUZIJASTA

Zaista ste posvećeni svom izgledu i navijate sat ranije kako biste se na miru našminkali i isfenirali. Volite da u svakom trenutku izgledate najbolje moguće i ne žalite novac na šminku iz limitiranih serija. Posedujete zavidnu makeup kolekciju (ona je vaše najveće blago) i svaku postojeću beauty alatku.

Reč psihologa: Vi ste osoba koja voli da drži stvari pod kontrolom. Niste perfekcionista samo po pitanju izgleda, već se to odnosi i na ostale segmente vašeg života. Izuzetno ste odgovorni u svemu što radite, uspešni ste na poslu i verovatno ste bili odličan đak i među najboljim studentima. Samokritični ste i strogi prema sebi kada stvari ne teku po planu, ali ćete se maksimalno potruditi da do toga ne dođe i da se greške izbegnu. Takav pristup primenjujete i kada je reč o lepoti.

MAC Kajal Crayon Diane Kendal

Iz Diane Kendal kolekcije: MAC Kajal Crayon u nijansi Flourish Me Vibrant, 2.700 dinara

5 LEPOTA IZ SALONA

Barem dva puta nedeljno idete kod frizera, redovno odlazite na manikir i pedikir, a san vam je da ste dovoljno bogati da imate personalnog šminkera koji bi vas ulepšavao svakog dana. Pred važne događaje zakazujete termine kod vrhunskih profesionalaca, a ponekad i za običan izlazak odete kod profesionalnog šminkera.

Reč psihologa: Ponovo, ovakav pristup odlikuje dve vrste žena. Jedne sumnjaju u svoje umeće i misle da ne znaju same da se doteraju. Verovatno nisu naučile od svojih mama ili drugarica kako da se našminkaju i srede kosu, ili ih prosto to nije zanimalo, pa se nisu na vreme izveštile. Druge su pak imale drugačije prioritete i nisu mnogo marile o izgledu, već su brigu o njemu prepustile drugima. Postoje i one žene kojima je veoma stalo do toga kako izgledaju i stigle su do tačke u životu kada žele i mogu da ugađaju sebi. Moguće je i da usled brojnih poslovnih i privatnih obaveza ukradu to malo vremena i uživaju da se prepuste profesionalcima i da se konačno neko posveti njima.

Clarins Ever Matte Foundation

Tečni puder za kombinovanu i masnu kožu: Clarins Ever Matte Foundation, 4.189 dinara

6 LEPOTA U ŽURBI

Za vas je san dragoceniji od izgleda, pa vam se često dešava da napustite kuću sa polusuvom kosom. Nije vam problem da se šminkate na putu do posla, prosto ignorišete ako vas drugi zagledaju.

Reč psihologa: Stalo vam je do toga kako izgledate, želite da budete lepi i sređeni, ali nemate ustaljen beauty raspored i nedostaju vam organizacione veštine (verovatno i u drugim životnim aspektima). S godinama naučimo da je važno da izdvojimo vreme za sebe, što uključuje odlazak u krevet na vreme kako bismo se naspavali, a da bismo imali dovoljno vremena da se ujutru spremimo i opušteno i bez žurbe stignemo do posla. Upamtite da smirenost i zdrave navike doprinose dobrom izgledu kože više od bilo kog preparata. Pokušajte da usporite svoju jutarnju rutinu i da odvojite vreme koje ćete posvetiti brizi o sebi.

Aesop Rose Hair & Scalp Moisturising Masque

Intenzivni tretman koji vašoj kosi vraća vitalnost i sjaj: Aesop Rose Hair & Scalp Moisturising Masque, 2.952 dinara

Da li ste se pronašli u nekom od ovih opisa? Ja sam definitivno beauty entuzijasta, što sam starija, sve više pažnje poklanjam nezi, imala sam lošu fazu u kojoj sam se retko šminkala (i koja je srećom iza mene i neću dozvoliti da se ponovi), ponekad sebi izgledam savršeno uz mrvu šminke, dok drugim danima isprobavam različite tehnike i izglede, imam svoju omiljenu šminkerku koju posećujem u posebnim prilikama, u salone idem, ali ne prečesto, i uvek odvojim vreme da se spremam na miru i da u tome uživam. A i ko je rekao da moramo da pripadamo samo jednom tipu?