23.01.2017.

Fakat: ovo su najčešće greške prilikom čišćenja lica!

Zorana Blažević

Pre upotrebe makeupa posavetujte se sa beauty stručnjakom ili pročitajte uputstvo u prilogu…

ciscenje-lica

Najbitniji korak dnevne nege je de facto čišćenje kože. Da biste izvukli maksimum iz preparata bogatih aktivnim sastojcima kao što su serumi i kreme, odnosno da bi oni prodrli duboko u kožu i zaista delovali, potrebno je da koža kao osnova bude savršeno čista. Eto! Nismo ni počeli a već smo stigli do prve greške (ma koliko prethodna tvrdnja bila istinita). Pošto čitate ove redove, uverena sam da lice ne čistite tako što ga tek nekoliko puta pljusnete vodom. Znam da imate svoje omiljene umivalice i beauty rituale, ali znate li u čemu grešite?

Prvo zaboravite na savršeno čistu kožu. Ni na šta se ne naježim kao kada čujem devojke kako entuzijastično pričaju o nekom proizvodu posle čije upotrebe im je lice toliko čisto da koža „prosto škripi pod prstima“. Uh, i sad sam se stresla. To samo znači da upotrebljavate neadekvatan preparat koji vam nepotrebno isušuje lice i uništava hidrolipidni sloj kože. Da, i vama sa masnom kožom. Nažalost, većina gelova i pena za umivanje na našem tržištu krcata je agresivnim surfaktantima, supstancama koje razgrađuju nečistoću i stvaraju penu, a najzastupljeniji su SLS (Sodium Lauryl Sulfate) i SLES (Sodium Laureth Sulfate). Njih ćete najčešće naći u samom vrhu liste sastojaka, a problematični su jer dugoročnom upotrebom dovode do isušivanja i iritacija kože, nekad i alergija. Budite nežni prema svom licu i birajte blage proizvode od prirodnih sastojaka, recimo Koozmetik gel za čišćenje lica. Videćete da vam za čistu kožu nije potreban oblak pene i da je umesto zatezanja mnogo lepši osećaj meke i čiste kože.

Takođe, zaobiđite i veoma popularne balzame i ulja za čišćenje lica, jer ostaci ovih proizvoda mogu da zapuše pore, dovedu do nastanka akni ili iritacija i umanje sposobnost kože da upije preparate koje nanosite nakon umivanja. Da, i vi sa suvom kožom. Ovo jeste trend, ali bogatije teksture su ipak rezervisane za kreme.

Uvrstite u dnevnu rutinu nege i proizvode za umivanje obogaćene aktivnim sastojcima kao što su salicilna, laktička ili glikolna kiselina, koje će očistiti pore, ali neće isušiti kožu. Ukoliko ranije niste koristili preparate sa AHA i BHA kiselinama, postepeno ih uvodite u režim nege tako što ćete se njima umivati svakog drugog dana i to samo ujutru ili uveče, kako bi se koža privikla i da bi se izbegle iritacije.

Uvrstite u dnevnu rutinu nege i proizvode za umivanje obogaćene aktivnim sastojcima kao što su salicilna, laktička ili glikolna kiselina, koje će očistiti pore, ali neće isušiti kožu

Priznajte, koliko često preskačete jutarnje čišćenje lica? Dešava se i najboljima, ali znajte da nije dovoljno to što ste lice temeljno očistili pre odlaska na počinak. Time jeste uklonili šminku, prljavštinu i višak sebuma, ali cilj jutarnjeg umivanja je da stimuliše cirkulaciju, odstrani izumrle ćelije kože i pripremi je za što bolju apsorpciju proizvoda koji slede. Zlatno pravilo je da lice treba čistiti dva puta dnevno.

Pre umivanja prvo operite ruke jer sigurno ne želite da bakterije i nečistoću sa njih širite po celom licu. Obratite pažnju i na temperaturu vode. Naizmenično umivanje toplom i hladnom vodom je mit. Vruća voda neće otvoriti pore, niti će ih hladna zatvoriti. Pore nisu vrata koja se tek tako otvaraju i zatvaraju. Optimalno je da voda bude mlaka, pošto previše vruća voda može da dovede do isušivanja, iritacije i crvenila kože. Preparat nikada nemojte nanositi direktno na lice, nego ga prvo aktivirajte tako što ćete ga protrljati među nakvašenim dlanovima, a zatim ga nežno, kružnim pokretima umasirajte u kožu kako biste podstakli cirkulaciju i detaljno očistili lice. Proizvod dobro isperite i peškirom upijte višak vode tapkajućim pokretima, nemojte trljati kožu.

Hidratantnu kremu ili serum nanesite odmah po umivanju, dok je lice još uvek vlažno. Voda kojom ste se umili hidrira kožu, ali i momentalno počinje da isparava. Zato je važno da ne čekate duže od minuta da namažete kremu jer ćete na taj način sačuvati vlagu u koži i omogućiti joj maksimalno upijanje aktivnih sastojaka iz preparata.

Jedan od velikih trendova u nezi kože je i double-cleansing, ali mnogi dermatolozi ga ne odobravaju. Jedno čišćenje lica je sasvim dovoljno ako je urađeno kako treba. Poenta je u tome da rešite probleme sa kožom i dovedete je u najbolje moguće stanje kada vam šminka neće služiti kao maska iza koje se krijete, već za diskretno naglašavanje prirodne lepote. A manje šminke, znači i jednostavnije čišćenje. Nemojte da preterujete. Više koraka čišćenja, kao i upotreba agresivnih preparata nekoliko puta dnevno, narušavaju prirodnu zaštitnu barijeru kože i čine je podložnom infekcijama. Posebno obratite pažnju ukoliko imate akne, što više isušujete kožu, ona će se više braniti povećanim lučenjem masnoće, a tako upadate u začarani krug. Takođe, pilingujte kožu najviše dva-tri puta nedeljno, što se odnosi i na upotrebu aparata poput Clarisonica i Foreoa. Naravno, dvostruko čišćenje je sasvim opravdano u određenim slučajevima, recimo nakon večernjeg izlaska kada je koža pod težom šminkom.

I za kraj zapamtite da maramice za skidanje šminke, iako vrlo praktične, nisu zamena za čišćenje lica. Njima samo razmazujete šminku, sebum i nečistoću po čitavom licu umesto da ih uklonite – kao da ste naneli gel za umivanje, a niste ga isprali. Neka one budu izuzetak, a ne pravilo. 

www.koozmetik.rs