05.01.2019.

Kratki (i definitivno nestručni) vodič kroz novogodišnji dijetalni plan

Isidora Nedić
Pinterest

Internet je pun saveta o ishrani, svi imaju mišljenje, svi su stručnjaci… I to je lepo, ali – ne znači da imaju rešenje za vas. Zato smo pobrojali nekoliko dijeta kako biste lakše pronašli onu koja BAŠ VAMA prija

dijete, 42 magazin

Svakog ponedeljka krećete na dijetu, a 1. januar je ultimativni ponedeljak. Šta sve nećete uraditi od prvog, zar ne?

Koliko puta ste rekli sebi – okej, krećem sa dijetom, više ne jedem ugljene hidrate (na primer). I od tog momenta su vam se bukvalno samo i jedino jeli ugljeni hidrati. Ništa drugo. Samo na to mislite. Kakva obrnuta psihologija na delu, ljudi! I naravno, jeli ste ugljene hidrate, niste smršali, i onda – Jovo nanovo, što bi se reklo.

Zato, šta raditi? Kako izaći iz ovog začaranog kruga? Ni mi ne znamo. Ali ono što znamo jeste to da postoji zaista dosta dijeta i bar jedna od njih bi mogla da vam odgovara.

Internet je pun saveta o ishrani, brojanju kalorija, svi imaju mišljenje, svi su stručnjaci… I to je lepo, ali – ne znači da imaju rešenje baš za vas.

Odlučili smo da pobrojimo nekoliko dijeta ili bolje rečeno – planove za dobru ishranu, u nadi da ćete pronaći neki koji vam se dopada. I koji vam odgovara. I uz koji nećete razmišljati samo o hrani, već ćete možda o njoj razmišljati upravo manje. Hajde da probamo:

Atkinsova dijeta iliti – zašto Kim Kardashian izgleda tako dobro (okej, u pravu ste, ima i odličnog hirurga)

Ova dijeta nije ništa novo i bazira se na izbacivanju ugljenih hidrata, kako smo gore spomenuli. Ugljeni hidrati postali su naši neprijatelji kasnih devedesetih ili ranih dvehiljaditih i masovno smo ih se odricali. Ova dijeta je za mnoge bila uspešna, ali je u isto vreme teška i nezdrava. Ukoliko vam odgovara, savetujemo da je podelite u nekoliko faza kako ne biste iscrpli organizam. Dakle, pravite pauze na svakih deset dana.

atkinsonova-dijeta, dijete, 42 magazin

Kome odgovara:
Pojedincima s neviđenom jačinom volje koji brzo žele da se otarase kilograma.

Šta smete da jedete:
‒ proteine (meso, jaja)
‒ masti (puter, sir, jogurt)
‒ namirnice s niskim sadržajem ugljenih hidrata (zeleniš)

Šta ne smete da jedete:
‒ hleb
‒ povrće bogato ugljenim hidratima (kukuruz, pirinač, pasulj…)
‒ proste šećere (sokovi, slatkiši)

Postoji i nešto što se zove Eco-Atkins, a podrazumeva da 31 odsto kalorija koje unesete u organizam budu od biljnih proteina, 43 odsto od biljnih masti i 26 odsto od ugljenih hidrata. Ali zar ovo ne zvuči prekomplikovano? Šta treba da radite – da nosite malu vagu sa sobom kako biste merili tačnu količinu namirnica? Što se nas tiče – svako dodatno komplikovanje svakodnevice je nepotrebno.

dijete, 42 magazin

Alkalna dijeta – tako se hrani Victoria Beckham

Ovaj članak govori nam da balansirani pH nivoi nisu važni samo za kožu, već i za Zemlju u globalu. Alkalna vrednost zemlje, hrane, a samim tim i ishrane veoma je važna. Nutricionisti koji promovišu ovu dijetu govore da mi danas unosimo mnogo više šećera, natrijuma i zasićenih masnih kiselina umesto magnezijuma, kalijuma i vlakana. Upravo ovaj način ishrane povećava nivo kiselina u telu, što nije dobro. Alkalna dijeta nastoji da to promeni.

alkalna-dijeta, dijete, 42 magazin

Kome odgovara:
Svima koji imaju problema s kamenjem ili peskom u bubrezima, kilom, gorušicom, upalama bešike i generalno problemima s digestivnim traktom.

Šta smete da jedete:
‒ voće i povrće
‒ hranu koja sadrži hlorofil
‒ orašaste plodove i biljne proteine

Šta ne smete da jedete:
‒ mlečne proizvode
‒ jaja
‒ sočivo
‒ kofein

Ova dijeta se podosta oslanja na raw principe (termički neobrađena, sirova, nekuvana hrana). Ako mrzite da kuvate – onda je možda ovo vaš novi plan ishrane!

Paleo dijeta – jedite kao pećinski čovek!

Nalik na alkalnu, paleo dijeta zagovara odricanje od mlečnih proizvoda, šećera i brze hrane. Poenta je da pojačate unos namirnica s manjim glikemijskim indeksom.

paleo dijeta, dijete, 42 magazin

Kome odgovara:
Kažu da se tako hrane Jessica Biel, Miley Cyrus i Megan Fox. Što biste se vi razlikovali?

Šta smete da jedete:
‒ meso
‒ ribu i morske plodove
‒ jaja
‒ voće i povrće
‒ orašaste plodove
‒ životinjsku mast

Šta ne smete da jedete:
‒ žitarice
‒ mahunarke
‒ mlečne proizvode
‒ biljno ulje
‒ šećere (prirodne ili veštačke)

Dijeta Whole30 za sve one koji pate od alergija na hranu ili su na neke namirnice intolerantni.

Poenta ove dijete jeste da resetujete svoj digestivni trakt. Kažu da, kako bi nešto postalo navika, morate to nešto praktikovati bar mesec dana, a Whole30 dijeta se bazira na toj premisi – dakle, u toku ovog procesa, ona bi mogla da postane vaš novi način ishrane. Naglasićemo jedan deo dijete koji ne podrazumeva hranu uopšte, a nama se baš dopada – zabranjeno vam je da stanete na vagu!

dijete, 42 magazin

Kome odgovara:
Ukoliko patite od alergija, a nemate pojma šta vam to tačno smeta ili ne tolerišete određene namirnice – mogli biste da probate Whole30.

Šta smete da jedete:
‒ meso
‒ ribu i morske plodove
‒ jaja
‒ voće i povrće
‒ orašaste plodove
‒ biljno ulje

Šta ne smete da jedete:
‒ žitarice
‒ mahunarke
‒ mlečne proizvode
‒ životinjsku mast
‒ šećere (prirodne ili veštačke)
‒ NIKAKO ALKOHOL ili kofein

TOM BRADY & GISELE BÜNDCHEN dijeta!

Za razliku od prethodne tri, gde manje-više, možete puno toga da jedete, ova zvuči MIZERNO. The Cut je pisao o ovoj dijeti podosta.

Kome odgovara:
Verovatno ne vama. Da li ste vi Gisele? Ne? Onda definitivno ne vama.

Šta smete da jedete:
‒ povrće (osim pasulja, belog pirinča, kukuruza, sočiva)
‒ integralni pirinač
‒ kinou
‒ grašak
‒ meso sa manjim sadržajem masti (piletina, ćuretina)

Šta ne smete da jedete:

‒ sve ostalo?
‒ šećere
‒ belo brašno
‒ bilo šta ukusno
‒ nismo videli da se mlečni proizvodi bilo gde navode, ali pretpostavljamo da ne sme ni to.

Na kraju: zapitajte se – kako inače jedete, šta volite? Da li neka od ovih dijeta potencijalno može da vas ohrabri da preciznije istražite i, možda, počnete da je praktikujete?

Mi i dalje mrndžamo čips u tri ujutru, tako da nismo neki autoritet. Ali nova godina je, počećemo da se hranimo bolje. Obećavamo.