Hleb s posebnim ukusom joj nikada nije bio previše bitan, ali onda je odlučila da iz ishrane izbaci hleb napravljen od bilo koje vrste brašna od žitarica
Ovog vikenda donosimo vam recept za hleb od heljde iz kraljevstva jedne žene, majke, supruge, farmaceuta po struci, profesora na fakultetu, zaljubljenika u fotografiju i kuvanje – Mimi’s Kingdom.
Milkica Crevar, autorka bloga Mimi’s Kingdom sa nama deli recept za hleb od heljde, koji je postao nosač za ono što ide preko – namaze, salatice, umakalice i ostalo.
Hleb od heljde
Sastojci
– 1 3/4 šolje sirove heljde
– 1 šolja vode
– 1/4 šolje čia semenki
– 2 kašike semenki lana
– 1/4 šolje semenki suncokreta
– 1 kašika sirupa agave (ili meda)
– 1/4 šolje maslinovog ulja
– 1 kesica (10 g) praška za pecivo
– 1 ravna kašičica soli
Priprema
- Heljdu prelijte sa dosta vode i ostavite dva-tri sata da nabubri.
- Nabubrelu heljdu procedite i isperite čistom vodom.
- Čia semenke prelijte šoljom vode i ostavite 20-30 minuta da se tečnost gelira.
- Uključite rernu da se greje na 160 C.
- Obložite manji kalup (otprilike 30 x 11 cm) papirom za pečenje.
- Sipajte sve sastojke u multipraktik i miksajte na najvećoj brzini oko 30 sekundi (ne moraju sva zrna heljde da se samelju, okej je i ako ostanu cela).
- Sipajte masu u pripremljeni kalup i kašikom izravnajte površinu.
- Pecite u zagrejanoj rerni 75 minuta (po potrebi možete da produžite vreme pečenja u zavinosti od vlažnosti hleba; ukoliko vam hleb ispadne prilično vlažan, sledeći put ga pecite 15-20 minuta duže).
- Pečen hleb ostavite da se prohladi u kalupu 15-20 minuta.
- Kada ga izvadite iz kalupa, ostavite da se skroz ohladi, pa ga možete seći.
Dok mažete vaš omiljeni namaz na ovaj hleb, predlažemo vam da uživate u Mimi’s fotografijama jer ćete sigurno naći inspiraciju za još neki recept iz njenog kraljevstva.
Prijatno!