17.07.2017.

Kuća u šumi kao kućica na drvetu

Andrijana Živković
Adam Letch, Mickey Hoyle

Ako želite vikend-kuću u šumi, onda najpre pogledajte ove fotografije, možda krenete putem koji vodi do kućice na drvetu

kućica na drvetu

Kada tragate za savršenim mestom gde ćete moći da uživate slobodnim vikendima, da pobegnete od gradske gužve, vrućine i buke, počinjete od lokacije. Neki biraju ostrvo i more, dok se drugi rado odlučuju za planinu i šumu, gde je vazduh svež, drveće se čuje kad vetar krene, a hladovina je zagarantova. Kad pronađete to idealno mesto, ako imate mogućnosti, kupujete ga i razmišljate kako će izgledati vaša vikend-oaza. U ovom slučaju bogata šuma sa visokim drvećem Kejptauna bila je prvi izbor, a da bi se novi stanovnici osećali kao deo nje – kuća sa četiri zida nije bila opcija, odlučili su se za kućicu kao na drvetu dostojnu svoje okoline – da je ne narušava, već da je nadopunjuje i spaja sa prirodom koja je okružuje. Na taj način i tim pristupom moguće je iskoristiti pun potencijal lokacije na kojoj želite da sagradite nov vikend-dom.

kućica na drvetu

Arhitektonski biro odabran da realizuje ovu ideju i pretvori je u delo pokazao je svojim dotadašnjim radom da je već inspirisan kućicama na drvetu, pa je tu oblast, ako se ona tako može nazvati, odabrao kao ključnu temu svog rada, a ovaj projekat nije prva kućica na drvetu u njihovom portfoliju. Iskustvo u gradnji kućica na drvetu vidi se već na prvi pogled jer poigravanje formom moguće je samo ako ste već prošli osnove, a ovde je reč upravo o tome – s lakoćom se poigravati formom i materijalima.

Cilj svakog arhitekte jeste da pojednostavi priču i iz komplikovanog pročisti rešenje dok ne dođe do suštine i tada odlaže olovku i papir i kreće sa izradom

A ovde nisu samo arhitekte bile inspirisane već i budući stanari, pa je želja za realizacijom ovog projekta išla u oba pravca.

‒ Tražio sam da mi naprave spavaću sobu koja je ušuškana i skrivena u kućici na drvetu. Ništa veliko, već u skladu sa terminom „kućica“, pa da i spavaća soba bude mala kao kabina ‒ kaže klijent.

 

Struktura kućice pozicionirana je međ drvećem usred šume, ali postavljena je vertikalno kako bi se izvukao maksimum od okoline na koju gleda, a i da doskoči drveću. Na taj način je apsolutno iskorišćena njena pozicija, s obzirom na to da je ovo najviša tačka u okolini, pa bi bilo šteta da pogled ne može daleko da dobaci.

Drvene kabine su zaista i poslužile kao osnovna inspiracija, mada je forma malo pročišćenija, a završnu reč ima ručna obrada. Iako se na prvi pogled ne vidi jasno geometrijska struktura, ona počinje istraživanjem forme kvadrata, čija je svaka strana podeljena na tri modula, od kojih dva određuju prečnik kruga na svakoj strani kvadrata, objašnjava arhitekta.

Ovo možda zvuči komplikovano, ali rezultat je jednostavan kao što to biva sa dobro promišljenim projektima – čini vam se da i sami možete da ih realizujete. A to jeste cilj svakog arhitekte – da pojednostavi priču i iz komplikovanog pročisti rešenje dok ne dođe do suštine i tada odlaže olovku i papir i kreće sa izradom, a tako je bilo i u ovom slučaju.

kućica na drvetu

Na prvom nivou nalazi se dnevni prostor, na drugom je spavaća soba, dok je paluba rezervisana za treći nivo. U poluprečnim žlebovima nalaze se trpezarija i stepenište, dok je na nivou spavaće sobe još i kupatilo.

Kada je reč o materijalima, stubovi i svi okovi izrađeni su od laserski sečene čelične ploče, a čelična potpora nalazi se i ispod drvenog poda. Veze između čelika i drveta omogućuju ručno postavljene mesingane komponente. Svi materijali ostaju neobrađeni i sa okolnim drvećem prirodno trpe zub vremena.

Da je ovaj projekat uspešno završen, govore vikendi u kojima se uživa. A zar to i nije poenta svake kućice na drvetu?

kućica na drvetu

Dizajn: Malan Vorster Architecture Interior Design
Fotografije: Adam Letch, Mickey Hoyle