08.05.2018.

13. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

42 magazin
Promo

Uoči jedne od najvećih manifestacija posvećenih arhitekturi kod nas, saznajemo šta nas sve očekuje od 10. do 31. maja

13. Beogradska nedelja arhitekture

Antić; 25.maj, Beograd

Tema 13. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA – jeste Od Communis do komunikacija, a održaće se od 10. do 31. maja 2018. godine. Ovogodišnja tema BINA govori o komunikaciji u arhitekturi, komuniciranju arhitekturom i širenju i razmeni ideja o prostorima grada i njihovom korišćenju. Communis znači zajedničko, zajednica, deljenje, a communicare učiniti nešto zajedničkim. Ovom temom ističe se uloga arhitekte u zastupanju javnog interesa, povezanost društvene uloge i komunikacija u arhitekturi, kao i u procesima participacije sa građanima kao najvažnijim elementima razvoja arhitekture u budućnosti gradova.

„Ove godine tema BINA programa je komunikacija, i upravo imajući to u vidu naša je namera da komuniciramo arhitekturu, pričamo o onome što je svima nama zajedničko i važno, jer arhitektura je verovatno jedna od najsveobuhvatnijih stvaralačkih delatnosti koja nas okružuje, a koju često zanemarujemo iako je svuda oko nas“, rekla je o temi ovogodišnje manifestacije Danica Jovović Prodanović, jedna od osnivačica Beogradske internacionalne nedelje arhitekture.

Ove godine realizuju se radionice, male urbane intervencije u prigradskom naselju Ledine, sa namerom da se doprinese poboljšanju uslova života u ovom naselju

Brojnim atraktivnim programima koji promovišu stalno preoblikovanje našeg životnog prostora, uz učešće domaće i stručne javnosti iz oblasti arhitekture, građevinarstva i urbanizma, BINA se trudi da doprinese poboljšanju uslova života i odnosa prema okruženju u kojem živimo.

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda biće postavljena izložba Lisabon nastupa, na kojoj će biti predstavljena aktuelna arhitektonska scena portugalske prestonice u organizaciji Trijenala arhitekture iz Lisabona. Ovaj drevni grad, poznat po svojoj specifičnoj arhitekturi, bio je scena kontinuiranog ideološkog, društvenog, ekonomskog i duhovnog razvoja.

O učešću Lisabonskog trijenala arhitekture govorio je ambasador Portugala Peixoto Augusto José Pestana Saraiva: „Veliko nam je zadovoljstvo da imamo priliku da podržimo program Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, kao i da publici predstavimo Lisabonsko trijenale arhitekture, kao jednu od najznačajnijih manifestacija tog tipa u Evropi. Sam grad Lisabon je ujedno i objekat i subjekat metamorfoze i promene, i to će biti prikazano na izložbi kroz radove šest odabranih arhitektonskih studija i učešće jedanaest arhitekata.“

U okviru programa BINA odvijaju se dva višegodišnja EU projekta podržana kroz program Kreativna Evropa. Ove godine oni se realizuju kroz radionice, male urbane intervencije u prigradskom naselju Ledine, sa namerom da se doprinese poboljšanju uslova života u ovom naselju. To su: Budućnost arhitekture (Future Architecture Platform) kroz radionicu internacionalnog karaktera i interdisciplinarnog pristupa – Bus Stop Facelift. Kroz praksu i uz mentore, ostvaruje se razmena iskustava kroz zajedničko kreativno promišljanje rešavanja prostornih problema sa realizacijom u toku programa BINA 2018.

Capela na Apelação

Capela na Apelação

Gradovi deljenja (Shared Cities Creative Momentum – SCCM) jeste evropska kulturna platforma koja preispituje savremene urbane izazove evropskih gradova. Posle uspešno realizovanog prvog projekta u okviru ove platforme na BINA 2017. Vračar urbano čvorište 1, na ovogodišnjoj BINA realizuje se Ledine urbano čvorište 2. Radionica se organizuje u saradnji sa NVO Škogledi Osnovnom školom Vlada Obradović Kameni. Tokom razgovora i akcija sa učenicima, zaposlenima u školi i lokalnom zajednicom, započetim prošle godine, došlo se do zaključka da školsko dvorište ne služi samo za školske nego i za vanškolske aktivnosti, pa se funkcija dvorišta proširuje u prostor za obavljanje aktivnosti iz domena kulture i slobodnog vremena. Vođeni tom idejom učesnici projekta promišljaju mogućnost urbane, prostorne intervencije koja će doprineti poboljšanju uslova boravka školaraca, ali i stanovnika celog naselja. U maju tokom trajanja BINA 2018. biće predstavljen preliminarni dizajn koji će se kroz dijalog stanovnika i stručnjaka unaprediti, kako bi finalno rešenje bilo završeno, teren pripremljen za izgradnju i dizajn realizovan do početka sledeće školske godine.

O projektu SCCM govorila je Tatjana Vukosavljević, koordinatorka tog programa: „BINA tim posebno želi da pozove sve građane, komšije, radnike u institucijama, obrazovnim ustanovama, da se uključe u promišljanje o budućnosti našeg grada i doprinesu u kreiranju boljih životnih uslova.“

Ovo je samo deo programa, a tačno vreme, mesto i detaljne informacije pronađite ovde.

Vidimo se!