11.10.2017.

Lego se vraća kući

42 magazin
Iwan Baan

Da Lego nije samo za klince, dokazuje nov projekat Lego kuća, koja kockice iz sfere igračaka prenosi u svet arhitekture

Lego kuća nastala je sa jednom idejom, a to je da spoji u jednom sve što Lego budi kod dece i odraslih. Firma BIG otvorila je konačno svoj novi centar za posetioce koji imaju istu temu interesovanja – sklapanje igračaka od Lego kockica.

7

Doživljaj počinje i pre nego što posetioci zakorače unutra jer ih dočekuju stepenice od kocaka koje podsećaju na piksele.

5

Pomenuta firma BIG, koja radi iz Njujorka i Kopenhagena, dizajnirala je ovaj prostor od čak 12.000 kvadratnih metara kako bi fanovima Lego kockica omogućila atrakciju u kojoj će uživati u gradu u kome je nastala prva kockica sa Lego znakom, a reč je o Bilundu u Danskoj.

2

Lokacija nije nimalo nasumično odabrana, već je ovo zdanje pažljivo pozicionirano pored Lego tematskog parka.

1

Lego kuća je bukvalan prikaz nepreglednih mogućnosti Lego kocaka, ona je otelotvorenje pojma sistematične kreativnosti i daje deci svih uzrasta nebrojene mogućnosti stvaranja sopstvenih svetova koje oni naseljavaju kroz igru – rekao je Ingles, koji stoji iza ovog projekta.

‒ To je poenta arhitekture kao takve, ali i Lego igre, da podstaknemo ljude da zamišljaju i stvaraju nove svetove koji su uzbudljiviji i impresivniji od onih na koje smo navikli. Na nama je da im omogućimo sredstva i veštine kojima će moći to i da realizuju – objašnjava Ingles.

3

Stepenice i hol u centru zgrade otvoreni su za javnost, dok se ogromne izložbene dvorane Lego, koje se prostiru na ovih 12.000 kvadrata, posećuju uz plaćenu ulaznicu.

lego

Tu se nalazi ogromno drvo, dinosaurusi, čitavi gradovi i planinski predeli – sve napravljeno od kockica. Prostor namenjen igraonicama na prvom i drugom spratu podeljen ne na različite zone koje su kolorno označene, pa su crvena, plava, zelena i žuta namenjene različitim procesima učenja kod dece. U velikoj Masterpiece galeriji izložene su strukture iza čijeg dizajna stoje Lego fanovi. Krov zgrade pruža pogled od 360 stepeni na grad u kome je nastao Lego davne 1932. godine.

lego

Ovaj centar za posetioce takođe ima i kafić i restoran u kome se obroci poslužuju u kutijama koje podsećaju na Lego kocke, a roboti su ti koji ga iznose na sto.

lego
Pa, ako ste u Danskoj, svratite kod Lego domaćina.