04.10.2017.

Pariz je très chic, Pariz je – moda!

42 magazin
Instagram, Pinterest

Videćete kada krene, ne morate da nam verujete, ali proleće-leto 2018. širiće se po celom svetu sa jedne tačke – iz Pariza

gifmaker-org_mcnjvg

Pa ovako…  Njujork, London i Milano su za nama i modni put do Pariza je dug, možda ne po kilometrima ili satima provedenim u avionu, čast izuzecima, ali pariska moda u celini ostavila je svoje konkurente davno i daleko iza sebe. Pariz je modni vladar, Pariz je modni centar, Pariz je moda. O tome svedoče i migracije u ovom svetu, pa su tako dizajneri Njujorčani imigrati u Francuskoj. Da nije bitno ko je odakle, svedoče sve zvanice iz celog sveta, da je ovo obećana modna zemlja, svedoče aplauzi, lajkovi i oduševljenja, a da se dizajneri ovde osećaju kao domaćini, govori svaki od njih u izjavi za novinare. Ovde nema jezičkih barijera jer svi govore modnim jezikom. Oni koji ne govore sporazumevaju se osmehom kada prolaze između revija jedni pored drugih, a taj osmeh govori: Vous êtes très chic!

Protekle nedelje bilo je svega – i onoga što nam se dopada, onog što nas je oduševilo, bilo je mnogo predvidivih revija za koje smo se nadali da će ipak iskoračiti, no to se nije desilo. Bilo je mnogo, pa i previše svega, da tako kažem, a bilo je i dosta minimala. Da bismo pobrojali sve, morali bismo da pričamo satima, ali ovo su slike koje iznova vrtimo u glavi, evo i zašto.

Saint Laurent

pariz fashion week

Ova revija nije nikakvo iznenađenje, nikakvo pomeranje. Znali smo šta ćemo dobiti od Anthonya Vaccarelloa, otkako je preuzeo dizajnersku palicu pod imenom velikog Yves Saint Laurenta. Ko što je govorio kada je počeo, on jednostavno želi da oživi njegov potpis u stilu načina na koji je živeo – hedonistički. Prosto, odeća treba da bude jednako seksu. Pa su krojevi mikro dužina, koža i čipka, čizme s resama iznad kolena, dubok dekolte, razbarušena kosa i duge noge šetali nad otvorenim nebom, a Pariz je bio prisutan kroz Ajfelovu kulu koja je svetlela iza svake manekenke.

pariz fashion weekpariz fashion week

Céline

pariz fashion weekpariz fashion week

Phoebe Philo je priča za sebe, uvek! Nekako se čini da su svi, s jedne strane, u želji za što većom on i offline pažnjom kako bi brojke u prodaji rasle. Ovo dođe kao neka druga planeta, kao larpurlartizam bez obaziranja kakve su povratne reakcije. Nema instant trendovskih momenata, nema pretencioznog dizajna, nema poznatih lica takozvanih Insta influencer modela, samo moda kao takva. Bezvremena, udobna, kako i sama dizajnerka kaže, savršeno skrojena, od pažljivo odabranih materijala. Inspiracija? Dizajneri koji su stvarali pre 80-ih, pre AIDS-a i komfora, kaže Phoebe.

pariz fashion week

Haider Ackermann

pariz fashion week

Nekada davno nastala je izreka da je Armani čovek-odelo. Danas ovu titulu bez trunke razmišljanja nakon što vidite jedan model odnosi Haider Ackermann. Čovek je demonstrirao kako se dekonstruiše kroj, i to u svili kao materijalu koji je lagan za komad krutog kroja kao što je sako. Da ovo nije nimalo lak posao, zna svaki krojač, a znate i vi ako ste ikad šili sako ili odelo po meri. Jednostavna elegancija, ali… sa iznenađujućom dozom seksepila koja nije na drugu loptu jer su žene seksi kada su jake i nose muško odelo, već bukvalno. On je dao taman onoliko kože svojim preciznim laserskim rezom, za koji kaže da je na ivici kao rez žiletom.

pariz fashion week

Balenciaga

pariz fashion week

Ako ste mislili da ćemo ovo zaobići, ne nikako! Jer ovo mora da ide! Apsolutni car kada je reč o društvenoj kritici jeste niko drugo do Demna Gvasalia. Nećemo vam ništa objašnjavati, dovoljno govore komadi za sebe: čizme iznad kolena s printom od 20 evra ili biste možda onaj par od 50 evra, haljina u dolarima, najružnija obuća – čuvene kroksice s platformom ili možda print sa screen savera od pre par godina. Možda ovo nema veze mnogo s istorijom potpisa Balenciaga, ali ovo je Balenciaga koju potpisuje Demna – za danas!

pariz fashion week