13.06.2017.

Dorćolske palme

Dunja Jovanović
Radoš Ružić

Možda je Beograd manji od Pariza, Milana ili Rima, ali to ne znači da nema uzbudljivu šoping mapu

palmas butik

U gradu koji se toliko često menja – gde se radnje, koncept storovi, dizajn zone, a ponekad i pokoji tržnjak otvore tokom noći, a već sledeće nestanu, turistima i šoping entuzijastima je teško da skapiraju – koje je sada njihovo omiljeno mesto ili gde se, zaboga, premestilo?

Iako će vam svi reći kako je najbolji način za otkrivanje dragulja gradskog šopinga da samo – neumorno šetate i slučajno nalećete na zanimljivosti, mi preferiramo strateški potez: internet search. Online preporuku ili pronalazak zabeležite na svojim Google mapama (ili appu po izboru) jer najbolje koncept radnje, vintidž oaze i butici često su sakriveni u tihim dvorištima, malim ulicama ili stanovima te nije lako tek tako, prosto, nabasati na njih.

Baš takav šoping dragulj jeste butik Palmas, koji je tokom protekle godine, kada je i otvoren, okupio ozbiljnu armiju gradske ekipe u svojim kabinama za probu, a uskoro proširuje i kvadraturu. Palmas se doskora nalazio u stanu u Šafarikovoj ulici, pa ako ste prolazili tuda, nemoguće je da niste primetili zid ofarban duginim bojama koji je, umesto bilborda ili banera, reklamirao radnju. Iako je isprva fokus bio na domaćim street brendovima i aksesoarima, priča je rasla i malo-pomalo uključivala prodaju autorskih radova i fanzina. Tako je jedan street butik postao prava dizajnerska oaza u kojoj se sreće modna ekipa s onom koja voli umetnost.

Ta priča i dalje raste, a za nova poglavlja bilo je neophodno pronaći nov prostor – pa se Palmas iz Šafarikove seli u prostor Fondacije Kosare Bokšan i Petra Omčikusa, Mihizova 11, na donjem Dorćolu.

Ono što će Palmas definitivno izdvojiti na šoping mapi jeste prodaja brendirane vintidž garderobe

„Dobili smo taj lep prostor u kom smo okupili super ekipu mladih brendova, dizajnera i umetnika. Stari Palmas koncept bio je fokusiran na street modu, a sada nam se priključuju sjajna dizajnerska imena kao i umetnici kojima će prostor služiti kao prodajna galerija.  Boomerang Stories, Dejzi Dejzi, DUM Dunja Mihalački, Fucking Lion, Gata Accessorize, GRAVE Skateboards, Haljinarnica, Hard Times 85, Jovana Marković, Kloopko, Lidija Andrić, MACTO, MAKLA, Romi Schneider, Tijana Milutinović, Pic Pic Clothing, Street Fashion Belgrade, Titi Tri, Weedzor, Volim Sijetl, Yann & Scary, Biskoteka, Dulait, Lola Paprocka, Linnch, Ema Ema Ema, Mariah Scary, Milica Golubović, Mario Kolarić, Nemanja Knežević, Nuša Đak, Neon Blck, Yann Lepentrec, Ronny B su brendovi, autori i dizajneri koje ćete pronaći na okupu, u novom butiku“, rekla nam je Marija Knežević iz Palmasa.

Osim street garderobe, dizajnerskih brendova i umetničkih radova, u Palmasu će se prodavati knjige i fanzini nezavisnih izdavača– i to sve po pristupačnim cenama (Blokovi by Lola Paprocka – PALM Studios, Dissect JournalGHETTO FEVER, KAMENZINDModernistička mapa BeogradaBlue Crow Media su naslovi koje ćete pronaći u Palmas butiku). Međutim, ono što će ih definitivno izdvojiti na šoping mapi jeste prodaja brendirane vintidž garderobe.

Aktivni smo preko društvenih mreža, to je jedini način na koji se reklamiramo, i on uspeva. Svi dolaze s namerom, slučajnih prolaznika nema

„Tržište vintidž brendova je u svetu veliko. U Parizu ćete pre tražiti Chanel u vintidž radnjama nego na Jelisejskim poljima, dok je kod nas taj koncept još uvek nepoznat. Nadamo se da Palmas to promeniti“, kaže Marija.

Ono što je zanimljivo i drugačije od starog koncepta jeste da, pored toga što prodavnica i izložbeni kutak rade svakodnevno, novi Palmas postaje i radiončarski prostor, kao i mesto za razne događaje – promocije ili žurke. Jedan mali kulturni centar na donjem Dorćolu (i neophodan, ako možemo da dodamo)!

„Iako smo spontano ušli u celu stvar, ispostavilo se da postoji potražnja za autorskom i domaćom street modom. Aktivni smo preko društvenih mreža, to je jedini način na koji se reklamiramo, i on uspeva. Slučajnih prolaznika nema. Naši kupci su mladi, što je sjajno, ali pretpostavljam da će sada, kako se koncept menja, i publika biti raznovrsnija.“

Otvaranje butika Palmas u Fondaciji Kosare Bokšan i Petra Omčikusa, Mihizova 11, na donjem Dorćolu, zakazano je 16. jun, od 19 časova