12.01.2017.

Tamara Jarić: Rad na domaćem tržištu bio je odličan trening

Aleksandra Marković
Marko Sovilj

O tome zašto njenom temperamentu najviše odgovara Njujork, kako se provela u društvu sa Adrianom Limom na Victoria’s Secret reviji u Parizu i koja su joj omiljena mesta za izlazak – specijalno za 42magazin dok pije kafu u srcu Sohoa

open-img_8641

Modna kreatorka Tamara Jarić završila je školu za dizajn u Beogradu. Zatim je svoje školovanje nastavila u dve modne metropole. Na Polimodi u Firenci stekla je formalno obrazovanje o modnom dizajnu, dok je u Velikoj jabuci na koledžu Berkeley usavršila i fashion marketing i menadžment. Nakon nekoliko godina u Njujorku i San Francisku odlučila je da se vrati u Beograd gde je pokrenula svoju modnu liniju i predstavila nam nekoliko svojih kolekcija. Izgleda da je naše tržište nije zadovoljilo, te nas dve ove redove ispisujemo ispijajući kafu u jednom od naših omiljenih coffy shopova u Sohou u Njujorku, gde je Tamara odlučila da se vrati i nastavi svoju karijeru.

Kada i kako si odlučila da ćeš postati modni dizajner?
Kao umetnički nastrojeno dete uvek sam volela da crtam i interesovala sam se za modu i umetnost. Sa 12 godina maštala sam da postanem dizajner i znala sam da će moje zvanje biti vezano za kreiranje. To saznanje je došlo prirodno. Odlučujući momenat bio je kada sam se opredelila za studije u inostranstvu, tj. da se školujem za modnog dizajnera u Italiji.

img_8679

Odakle crpiš inspiraciju i kako izgleda tvoj kreativni proces?
Kao kreativna osoba, inspiracija mi sama dolazi. Izvor inspiracije ne mora da bude ništa spektakularno – često dobijem nove ideje a da ne izađem iz kuće. Moram da kažem da me putovanja najviše inspirišu, pogotovo autentična mesta koja imaju istoriju i kulturu. Skoro sam bila u Brazilu i Parizu – veoma inspirativna mesta za mene.

Provela si nekoliko godina u Njujorku i potom rešila da se vratiš u Beograd i tamo pokreneš svoju modnu liniju. Da li je to bila prava odluka?
Rad na domaćem tržištu bio je odličan trening jer sam naučila i morala da hendlujem dosta stvari da bih funkcionisala kao samostalni dizajner. Pronašla sam se kao kreator i postala sigurnija u to što radim. Takođe, izgradila sam lep portfolio koji će mi pomoći za dalje i veće poduhvate.

img_8940

Ipak, ovih dana kada ćaskamo uz naše višesatne kafe, često mi kažeš da je tvoja moda ipak stvorena za njujorške žene. Da li je to razlog što si se vratila ovde?
Žena za koju kreiram je moderna žena koja živi u metropolama kao što su Njujork, Pariz, London, Milano, pa i Beograd. Što se tiče Amerike, po temperamentu mi najviše odgovara Njujork, gde žive urbane i elegantne devojke. Razlog zbog kog sam se vratila bio je motivisan željom da napravim nešto značajno na internacionalnom nivou. U Njujorku se osećam komforno. U njemu sam živela šest godina, radila, studirala i stekla mnoga prijateljstva.

Kako su godine studiranja u Italiji, a zatim i u Njujorku uticale na tvoj rad?
Svaka etapa u mom životu uticala je na moj mentalni i emotivni razvoj. Mislim da ne bih bila ista osoba ni dizajner bez tog iskustva. Svaka zemlja i ljudi koje upoznate na tom putu direktno i indirektno utiču na vaš život i polako ga oblikuju ako ste otvoreni za nova iskustva i ideje. Imam prijatelje iz celoga sveta i smatram da je to prelepa stvar.

img_8802

Koje su to omiljena mesta u ovom gradu, a gde me još nisi vodila? (smeh)
Preferiram mesta bez mnogo gužve sa opuštenom atmosferom pre nego neko IN mesto sa puno ljudi. Uvek sam u potrazi za takvim mestima u Njujorku i kad ih pronađem, ne odajem ih. Tako da je najbolje da te povedem i da sama vidiš.

Nedavno si bila u Parizu na Victoria’s Secret reviji sa Adrianom Limom. Želimo da čujemo sve detalje vašeg provoda.
VS Show je uvek nezaboravno iskustvo. Imate osećaj da idete na Broadway performance, a ne na modnu reviju. Kostimi, muzičari i devojke naprave divan spektakl. Posebno mi se svidela revija ove godine jer je bila održana u Parizu, u jednom od mojih omiljenih gradova. Nakon revije obično se organizuje after party u nekom klubu, gde svi đuskaju i bude odlična atmosfera.

Šta je to što nas očekuje u novoj kolekciji? Ja sam naravno upućena u najsitnije detalje, ali hajde da uputimo i naše čitaoce.
Ne bih da pričam mnogo, ali spremam nešto sasvim novo. Videvši kakvo je tržište u Americi, odlučila sam da preoblikujem moju postojeću modnu liniju. Iako sam napravila par modifikacija, srž će ostati ista, a to su elegantno-sportski komadi.

img_8705 img_8764 img_8914

Stajling:  Aleksandra Marković
Fotografije: Marko Sovilj