25.05.2017.

Ko to u Rumi pravi najbolju kafu?

Vanja Ratković
Vladimir Milovanović
Smeštena u malom sremskom gradu Rumi, kafeterija Home, osim što sprema vrhunske kafe, zaista odiše udobnom atmosferom doma. Bračni par Alagić već tri godine vodi Home, koji po svemu iskače iz šablonskog koncepta kafića

kafeterija Home

Nakon mnogo godina provedenih u inostranstvu baveći se ugostiteljstvom, a pre svega kafom, Dario i njegova supruga Ljiljana odlučili su da svoju ideju o otvaranju kafeterije realizuju baš u Rumi. Kako Dario kaže, prva radna interesovanja bili su mu kokteli, ali je nakon godina došao i do kafe kada se dogodila ljubav na prvi pogled. „Kafa je vrlo delikatan proizvod koji traži dosta pažnje i zahteva određena pravila ponašanja“, ističe Dario.

kafeterija Home

Pre samog otvaranja Alagići nisu mnogo razmišljali o tome kako će Ruma reagovati – znali su da mogu da stanu iza svojih proizvoda. „Sam proizvod i usluga stvorili su klijentelu i zainteresovali ovaj grad za sam koncept.

 

kafeterija Home

Moj izbor pravljenja kafe se praktično bazira na trendu ispijanja kafe koji vlada ovde u Srbiji, a to je intenzivnija gorčina ukusa i arome. Po mom mišljenju, espreso predstavlja najidealniji način pravljenja kafe“, rekao nam je Dario.

Kafa je vrlo delikatan proizvod koji traži dosta pažnje i zahteva određena pravila ponašanja

Ideje vezane za kafu Dario je sticao godinama kroz rad sa drugim ljudima. Kako kaže, životni put ga je doveo do samog menija, međutim, dosta pića napisao je veče pre otvaranja. „Ne mogu da kažem da sam imao mnogo vremena da razmišljam jer smo naprečac otvorili Home i neki recepti napisani su praktično iz glave i modifikovani kroz rad. Trebalo nam je vremena da dođemo do najidealnijeg ukusa i nakon toga smo ostali pri tome. Trudimo se da standardizujemo kvalitet, da svaka šoljica kafe manje-više bude jednaka, da svaki put dobiješ isti ukus.“

kafeterija Home

U ovoj kafeteriji, osim standardnog menija kafe, nalaze se i kolači bez aditiva po recepturi Dariove bake. Takođe, kokteli i pića od kafe su Dariove ideje, mada je deo njih došao i od njegovih radnika. Kada je reč o radnicima, deo barista imaju sertifikate Evropske asocijacije za kafu.

U ovoj kafeteriji, pored standardnog menija kafe, nalaze se i kolači bez aditiva po recepturi Dariove bake

„Gledamo da ulažemo u naš kadar, u tom smislu da svi koji rade ovde i žele da ostanu ovde i da se bave ovim poslom budu profesionalci, da napreduju, da im se rad sa kafom svaki dan pomera unapred zato što je nebo granica kada je reč o kafi.“

kafeterija Home

Enterijer potpisuje Ljiljana, a naziv Home dоšao je spontano. „Nadzirući prvobitne radove u lokalu i boraveći ovde, stalno smo oboje izgovarali rečenicu da se osećamo kao kod kuće i tako nam je i došla ideja za ime naše kafeterije“, nadovezuje se Ljiljana.

kafeterija Home