14.05.2018.

Lični eksperiment: 21 dan meditacije uz razne aplikacije

Maja Radivojević
Unsplash

Da li je, zaista, dovoljan 21 dan da se neki model ponašanja usvoji i postane navika i da li i na koji način meditacija menja psihofizičko stanje? Odgovore na oba pitanja potražila sam prateći lični doživljaj iz dana u dan

meditacija

Ovaj tekst služi kao podtekst za dva eksperimenta: da li je, zaista, dovoljan 21 dan, kako nam neki biolozi/psiholozi (čitaj: mediji) predstavljaju, da se neki model ponašanja usvoji i postane navika i da li i na koji način meditacija utiče na psihofizičko stanje.
Eksperiment je sproveden u roku od 21 dana, bez pauza, kako bi učinak bio potpun i rezultati relevantni. Da se ogradim: potpuni sam novajlija kada je u pitanju meditiranje i nisam imala nikakvo „stručno“ vođstvo, kao ni obuku. Sve što sam isprobala plod je mojih napora i pokušaja da nešto doživim ili pak ne doživim. Cilj mi je bio da pokušam kontinuirano da meditiram, a najčešće sam se obraćala vođenim meditacijama, zato što mi je, kao početniku, vođenje bilo potrebno za inicijalne smernice.
Ne mogu da kažem ne pokušavajte ovo kod kuće, možete da pokušate, ali imajte u vidu da je ovo samo moja perspektiva i jedno iskustvo.

Ovo spada u jednu od lepših, ali i težih stvari koje sam uradila. Što kažu stari Grci – Sve što je lepo je teško i sve što je teško je lepo

Dan 1.

Meditacija Stop Being Lazy, aplikacija 10% Happier
Trajanje: 5 minuta
Vreme: Posle podne
Obično mi je teško kad usred dana sednem da meditiram, ali mi je i to lakše nego da imam rutinu jutarnje meditacije, što je, uverena sam, korisnije i delotvornije. Ova vođena meditacija više je ličila na nevođenu. Muški glas je blago usmeravao, ali nije ništa konkretno govorio, nije bilo fokusa ni na disanju. Oni koji su pokušali da meditiraju znaju šta je za početnika pet minuta meditacije. Mikrovečnost. Međutim, moram priznati da je posle (po subjektivnoj proceni) prvog minuta, dok sam se prilagođavala, proces išao bolje. Meditacija se završila, odjednom, brzo i želela sam da je trajala još minut-dva. Sveukupno: prijalo je. Nikakvih značajnih promena nisam videla, naravno.

meditacija

Dan 3.

Meditacija: Letting the Stress Settle, aplikacija 10% Happier
Trajanje: 5 minuta
Vreme: Noć
Ne znam da li sam bila pod stresom što nisam meditirala, ali sam danas osećala veliki stres, pa mi je bilo teško da se fokusiram na opuštanje. Ironija. Čak sam tri puta pokušala! Na kraju sam uveče uspela, ali ne mogu reći da sam se osećala dobro ni tada.

Dan 5.

Meditacija: 7 Days of Calm, aplikacija Calm
Trajanje: 3 minuta
Vreme: Pre podne
Iako veoma kratka, ova meditacija mi je baš prijala. Desilo mi se nešto neobično, što možda i nema nikakve veze sa procesom, ali sam osetila toplinu. Mislim, fizičku toplinu, a meni su inače šake uvek smrznute. Mislim da ću pokušati narednih nekoliko dana da radim u približno slično vreme, u ovakvom raštrkanom konceptu i dalje ne osećam kontinuitet.

Ovakav tip meditacije sam iskusila već na jogi, to radimo redovno i moram priznati, to mi je i najteži deo joge, zato sam se i upustila u ovaj izazov

Dan 6.

Meditacija: YouTube
Trajanje: 10 minuta
Vreme: Posle podne
Mislim da mi je, zasada, ovo najteži dan za meditaciju. Moram priznati da kada osećam nervozu ili anksioznost, meditacija kod mene ima suprotan efekat. Naime, teško mi je da se fokusiram, pa sam samo čekala da se završi. Kad je trebalo da se diše usmereno, osećala sam da mi srce radi brže. Ovakvo poimanje meditacije pripisujem jednom meditativnom neiskustvu i nedovoljnoj duhovnoj rešenosti da se potpuno prepustim. Ovakvi dani su pravi test za izdržljivost u meditaciji.

Dan 10.

Meditacija: Nevođena
Trajanje: 10 (neuspešnih minuta)
Vreme: Veče
Okej. Možda sam prenaglila, ali me je vuklo da pokušam. Pokušala sam meditaciju bez vođenja, ali i bez muzike, samo zvuk gonga kao znak kraja. Nisam uspela do kraja da izdržim. Trebalo je, verovatno, da pokušam makar uz zvuk muzike ili kraći vremenski period. U svakom slučaju, teško je. Ali osetila sam, u tom kratkom uspehu, jedan minut potpune smirenosti i to me drži da će, kad dođem u to stanje, zaista biti vredno. Još ću raditi vođene meditacije, a onda ću pokušati sa muzikom i na kraju ovako. Zaključak: idite malim koracima. Deset minuta za samostalnu meditaciju ozbiljan je meditativni zalogaj. Zapravo sam shvatila da se i bilo koja kratka pauza od 10 udaha i izdaha može računati kao meditacija.

meditacija

Dan 11.

Meditacija: 5 Minute Calming Meditation, YouTube
Trajanje: 6 minuta
Vreme: Podne
Glas koji vodi govori da je ova meditacija korisna pre nekog intervjua za posao, ispita ili sličnog važnog događaja, ali i nevezano za bilo kakav kapitalan događaj. Mislim da je, zasada, ova meditacija moj intimni pobednik. Toliko sam uživala. Toplo mi je i osećam se lako, bez preterivanja, pritom mislim na osećaj lepršavosti. Posebno mi je drago što sam našla pozu koja mi odgovara za meditaciju. Ne morate se nužno držati okvira i lotosa, ja sam spustila stolicu (koja je prilično udobna) i savršeno sam se opustila.

Dan 12.

Meditacija: 10 Minutes Meditation, YouTube
Trajanje: 10 minuta
Vreme: Podne
Meditiranje je, definitivno, teže ukoliko ste prehlađeni. Naročito kad je u pitanju deo sa disanjem, a ova meditacija više je podsticala disanje nego mindfulness.

Dan 15.

Meditacija: Nevođena
Trajanje: 4 minuta
Vreme: Jutro
Mislim da je red da kažem sebi naglas (a i novinski, zanavek) da ja (još) nisam spremna da budem jutarnji čovek. Ovo je bila, moram priznati, neuspela meditacija, ako ima kredibilitet da se nazove tako. Tok je išao ovim redom – Počinjem. Udahni. Kafa. Izdah. Ne, voda prvo. Udah. Šta sve treba da uradim? Izdah. Ne, sad treba da se opustim. Udah. Možda da jedem. Izdah. Jaja? Udah. Mrzi me da ih pržim sad. Izdah. Opet. Udah. Da li da počnem onaj roman? Izdah. Mislim da ću namazati džem na hleb. Udah. Nemam hleb. Izdah. Srpskom rečju: fejl.

Dan 16.

Meditacija: 5 Minute Calming Meditation, YouTube
Trajanje: 6 minuta
Vreme: Predveče
Ponovila sam meditaciju i jednako mi je dobro legla. Mislim da će mi ovo biti jedna od regularnih. Savet plus: Ukoliko se patite sa fokusom, kao što se, verujem, svi patimo – nije loše da pronađete neku mantru, kako se to popularno naziva. Smislite neku rečenicu kojom ćete sebe hrabriti, pomaziti, voleti i obraćajte se njoj. Na taj način vam konačni cilj neće biti samo bespredmetne misli bez misli, jer to je daleki domet, već ćete imati konkretan fokus, a opet ćete se opuštati.

Neobično. Za vreme samog trajanja eksperimenta nisam osećala nikakvu naročitu senzaciju, bilo mi je čak teško i da uskladim disanje, ali kada je prošla: bila sam, jednostavno, mirna

Dan 17.

Meditacija: Body Scan, Let’s Meditate
Trajanje: 14 minuta
Vreme: Predveče
Ovakav tip meditacije iskusila sam već na jogi, to radimo redovno i, moram priznati, to mi je i najteži deo joge, zato sam se i upustila u ovaj izazov. S obzirom na to da sam upoznata sa ovakvom vrstom vođene relaksacije, prijala mi je jer mi je bila, na izvestan način, poznata, ali ne mogu da kažem da bi mi bila u vrhu što se vrste tiče, ako takva zvanična klasifikacija postoji.

Dan 19.

Meditacija: Nevođena,Zvuk ptica
Trajanje: 7 minuta
Vreme: Noć
Poslednja tri dana ću posvetiti nevođenim meditacijama, bez muzičke podloge. Budući da sam ovu radila kasno, a prolećne ptice zapevaju i kasno noću, ovo mi je bila podloga. Ponosna sam. Iako sam i dalje prehlađena, nekako sam to uspela da ostavim po strani i da dišem kako sam umela i da pokušavam da me to ne ometa. Svelo se na blago žongliranje, ali uspelo je.

Dan 21.

Meditacija: Nevođena, Zvuk graje, automobila, ptica, šina, crkve, rasta trave
Trajanje: 6 minuta
Vreme: Podne
Za poslednji dan sam rešila da pokušam i nešto drugačije. Meditirala sam usred centra beloga nam grada, sedeći na klupici u parku. Oko mene je bila buka, svakojaka buka, ali ja sam bila mirna i rešena. Samo sam sedela i zatvorila oči. Imala sam utisak da je trajalo duže zbog blage neprijatnosti zatvorenih očiju, što doprinosi nekoj vrsti nestabilnosti i neizvesnosti. Ali ključni element koji je doprineo da mi ovaj neobični, bučni vid meditacije bude toliko ugodan bilo je njegova ekselencija – Sunce. Zaista, ta nežna penetracija sunčeve toplote kroz kožu, zajedno sa tom bukom, napravili su neku posebnu vrstu sinestezije. Mislim da je ovo pravi završetak jednog, nadasve, uzbudljivog eksperimenta mira.

meditacija

Zaključci:

Priložene aplikacije su opcione. Postoji more, ne – okean aplikacija, kao i YouTube snimaka, ali je konačni cilj da pokušate sami sa sobom da se smirite. Nekome čak i ne prijaju glasovi koji vode. Sve u vezi sa meditacijom je potpuno personalizovano.
Ovo spada u jednu od lepših, ali i težih stvari koje sam uradila. Što kažu stari Grci – Sve što je lepo je teško i sve što je teško je lepo. Budući da zapadnom čoveku ovaj vid smiraja nije toliko prirodan (pandan bi možda mogao biti molitva), ovo zahteva izvesne intelektualne i emotivne napore. I ne, nije tek tako. Bombarduju vas lajfkoučevi, lajfgajdovi i ostali produkti sadašnjice – sedite, meditirajte i opustite se. Mnogo je više od toga. Pritom, ne mislim samo na duhovni aspekt, mislim i na sve one fizičke tananosti koje se moraju usaglasiti, a potom duhovno i emotivno. Ne kaže se bez razloga da je ono čemu se hrli – nirvana, odnosno stanje bez misli. A to je sve – samo ne jednostavno. To je teže od svakog fizičkog napora. Pokušajte 20 sekundi da ne mislite ni o čemu. Gotovo nedostižno. Mislićete o tome da ne treba da mislite.
Naravno, ovo su krajnji dometi, koji nisu neostvarivi, ali su miljama, eonima, galaksijama i dušama udaljeni. Ali put ka tome? Zašto da ne?

meditacija

I ne, 21 dan nikako nije dovoljan da meditacija postane navika. Možda za neku drugačiju vrstu navike ovaj misteriozni broj može imati svoj smisao, ali u ovom slučaju, teško. Ovde je potrebno mnogo više vremena i upornosti. Ali 21 dan je jedno duže putovanje, koje je dovoljno da vas natera da se u nešto, bar malo, zaljubite.

Shvatila sam nekoliko stvari:

* Meditacija nije jednostavna.
* Meditacija nije ono što nam se plasira kao deo savršene jutarnje/večernje rutine.
* Meditacija zahteva vas.
* Da biste vi zahtevali od meditacije nešto, morate se pružiti da bi bilo delotvorno.
* Meditacija je individualna. Morate je tražiti. Ja sam se nervirala jer nešto prija svima, kako kod mene ne radi? Ne radi. Prosto tako.
* Šake su mi postale toplije.
* Nije dovoljan 21 dan da meditacija postane navika.
* Meditacija nema striktna pravila. Doba dana, trajanje, glas, vi stvarate ta pravila, jer ćete na kraju vi biti sebi glas.
* Meditacija vredi.
* Meditacija zaslužuje šansu, a verujem da ćete, kad je prigrlite, videti i njenu pravu lepotu.