27.01.2020.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 27. januara do 2. februara

42 magazin
Promo

Nova sedmica, novi punktovi za vašu gradsku mapu. Birajte, đirajte

Vidimo se!!!

Kineski festival svetla na Kalemegdanu – 24. januara do 16. februara

gradski đir

U organizaciji Balkanopolis centra za modernu tradiciju, na Beogradskoj tvrđavi na Kalemegdanu i u Limanskom parku u Novom Sadu održava se 2. Kineski festival svetla u Srbiji, uz čarobnu instalaciju kineskih lampiona kojom će se zvanično proslaviti Kineska nova godina kod nas.
Inicijator i osnivač festivala je umetnik Slobodan Trkulja. Svetlosni spektakl kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Zigonga.
Izložba će trajati do 16. februara, a lampioni će se paliti svake večeri u 17 časova.
Ulaz za sve posetioce je besplatan!

Otvaranje izložbe i projekcija filma Nedi u čast u Božidarcu – 27. januar

gradski đir

U čast glumici Nedi Arnerić, koje je živela na Vračaru, Božidarac 27. januara organizuje izložbu fotografija sa projekcijom kultnog filma Višnja na Tašmajdanu. Snimila je više od 100 filmova, a odigrala četrdesetak uloga u pozorištu. Za svoj rad dobila je brojne nagrade i priznanja. Pamtićemo je po značajnim ulogama i anđeoskoj lepoti.
Veče će otvoriti Marko Novaković, pozorišni i filmski reditelj, urednik dramskog i domaćeg igranog i serijskog programa RTS-a.
Ulaz je slobodan.

Izložba Znaš čega sam se setila? Marije Urošević u Remontu – od 27. januara do 14. februara

gradski đir

U Galeriji Remont u ponedeljak 27. januara u 19 sati biće otvorena samostalna izložba Marije Urošević pod nazivom Znaš čega sam se setila? Izložba se bavi generalno fenomenom sećanja i nadovezuje se i dalje razvija koncept koji je tokom aprila 2019. Marija javno predstavila u Galeriji Stepenište, kada je rasplela Veliku plavu mrežu od žice i plave vunice koju je počela da plete još na studijama 2017. inspirisana Alchajmerovom bolešću i progresijom brisanja memorije, uništavanjem neurona i veza u moždanoj kori.
Postavku ćete moći da vidite do 14. februara.

Nana i Krik u Bitef teatru – 27. i 28. januar

gradski đir

U okviru Meseca nezavisne scene u Bitef teatru:
Monodrama po motivima romana Nana Emila Zole biće prikazana 27. januara u 20 časova.
Dramatizacija Neda Gojković i Milena Božić; režija Tijana Vasić; lik Nane glumi Milena Božić.
Nana je priča o sladostrašću, o predaji, ljubavi i ljudskoj požudi.
Krik iz Kragujevca igra se 28. januara od 20 časova. Reditelj Stefan Pavlović a nastupaju Aleksa Dramićanin, Aleksandra Pavlović, Andreja Bogdanović, Andrija Antonijević, Anđela Živanović, Anka Todorović, Branislav Tasić…
Krik je svojevrsni manifest svih ideala čiji su pobornici duhom mladi ljudi koji su mesecima doprinosili procesu stvaranja ovog dela.
Ulaznica staje 500, online na linku ovde. Rezervacije na +381 69 899 24 00 i e-mailom.

Art čajanka u Centru za afirmaciju DAR Art – 27. januar

gradski đir

Svakog ponedeljka u mesecu, od 27. januara, i svake srede, od 29. januara – možete da navratite do Centra za afirmaciju DAR Art (Terazije 27, II sprat), da napravite pauzu i iskrojite vreme samo za sebe – opuštanjem  uz spontano crtanje zatvorenih očiju i šoljicu biljnog čaja (može i topla kafa… ko šta voli).
Kotizacija: 600 dinara. Kako se crtaju fraktali? Lako i znatiželjno, crna hemijska olovka će vas, pod mojim  instrukcijama, povesti u vaše neslućene dubine… A kada otvorite oči, udahnete duboko  – možete doneti odluku  da krenete u veliko spremanje svojih podruma i tavana.

Izložba fotografija Moć u Maloj galeriji ULUPUDS-a – 28. januar

gradski đir

U Maloj galeriji ULUPUDS-a u utorak 28. januara u 19 sati biće otvorena izložba Moć Jelene Vemić.
Izložba će trajati do 6. februara.

Izvođenje poezije na filmu: T. S. Eliot u SKC Filmforumu – 28. januar

gradski đir

U utorak 28. januar u okviru ciklusa Izvođenje poezije na filmu tema je Stihovi T. S. Eliota, predavanje i razgovor sa analizom vizuelnih primera. Predavači: Tijana Savatić i Stevan Vuković.
„Mi smo šuplji ljudi, mi smo punjeni ljudi… jedno o drugo oslanjamo se… glave ispunjene slamom“, izgovara pukovnik Kurc, lik u filmu Apokalipsa danas Frensisa Forda Kopole dok čita stihove T. S. Eliota koji u prologu navode upravo njegovo ime, ali kao ime pokojnika…

Međunarodni festival dokumentarnog filma ДОК#2 u Kombank dvorani – od 29. januara do 2. februara

gradski đir

Međunarodni festival dokumentarnog filma ДОК#2 održava se od 29. januara do 2. februara u Kombank dvorani.
Ovogodišnji festival obeležiće domaće premijere dokumentarnih filmova od kojih su neki prikazani na značajnim svetskim festivalima. Festival otvara film Aznavour by Charles, o slavnom pevaču, kompozitoru i glumcu Šarlu Aznavuru.
Tokom četiri dana biće prikazani dokumentarci iza kojih stoje velikani sa jedne ili druge strane kamere, pa će tako publika u danu otvaranja imati priliku da vidi dokumentarni portret Pavaroti nagrađivanog reditelja Rona Hauarda o slavom tenoru koji je iz oblasti klasične muzike postao superzvezda poznata širokoj publici, novi epski dokumentarac Maradona britanskog reditelja Asifa Kapadije…
Više informacija na linku OVDE.

Naši dani u Krsmancu – 29. januar

gradski đir

Naši dani već više od 35 godina i sa preko 1.700 izvođenja neumorno žigošu šljam koji pod izgovorom izborne volje građana ne prestaje da nam zagorčava život – vlastohlepne hulje i neznalice, mrcvare nas i ponižavaju od Domanovićevih do naših dana.
Tekst predstave nastao je adaptacijom Disovih Satiričnih pesama (Naši dani i Himna) satiričnih pripovedaka Radoja Domanovića (Stradija, Danga i Mrtvo more). Radoslav Milenković je kompletan autor ove predstave i u njoj igra više od 30 likova.
Dobro došli na 1.737. izvođenje. Rezervacije: 069 5404 888 ili 062 840 5552. Cena karte: 600 dinara.

Predstavljanje dva naslova mladih autorki u KC Gradu – 29. januar

gradski đir

U sredu 29. januara u Kulturnom centru Grad biće predstavljeni naslovi dveju autorki: zbirka poezije Lovostaj autorke Monike Herceg i knjiga Jesmo li to bili mi Luize Bouharaoue.
Razgovor počinje u 19 časova, a vodiće ga Danilo Lučić.

Majndfulnes Dušan Vulović u Kulturnom centru Beograda – 30. januar

gradski đir

Art branč u Galeriji Artget u četvrtak 30. januara u 12 sati – Majndfulnes Dušana Vulovića.
Živimo u kulturi kontinuirane disperzije straha i senzacija koje zbunjuju. Nikada u istoriji čovečanstvo nije imalo više mogućnosti da komunicira, da se razmeni, da se konektuje. Uprkos tome, današnji čovek nikada nije bio više udaljen od sebe, sopstvenog tela, okoline i drugih ljudi, od svoje suštinske potrebe. Majndfulnes je sekularna meditativna praksa, a izraz je teško prevesti na naš jezik, u značenju prevod je „svesna pažnja“ ili „prisutnost“. Trenutno se smatra najistraživanijom metodom u svetu. U proteklih deset godina sprovedeno je na hiljade eksperimenata i merenja koja ispituju koliko je redovno konektovanje sa samim sobom i prihvatanje trenutka kao jedine realnosti potrebno današnjem čoveku. Dušan Vulović je kreativni strateg i komunikacijski ekspert.

Početak sezone trio Three Goolivers – 31. januar

gradski đir

U Dorćolskom narodnom pozorištu, na sceni Kosmodrom, Trio Three Goolivers će u svojoj obeshrabrujuće neuspešnoj potrazi za novim zvukom Nekošeno izvesti koncert zasnovan na potpunoj improvizaciji, u kojoj se izbegavaju do sada ušima znani muzički žanrovi, klišei, muzičke fraze i motivi. U tri seta po 20 minuta publika strpljivo trpi kakofoniju, zvučno rasulo, iz koje se po nekad, u retkim trenucima katarze rađa sasvim autentičan izraz, pretvarajući čitav ovaj iscrpljujući proces u muzičku mantru. Program počinje u 21 sat, ulaz otvoren od 19.30. Muziku pre i posle setova vrti DJ Čongćing iz svoje bogate arhive. Broj karata je ograničen na 70, pa je pametno uzeti je na vreme.

Zaprati Betovena: #BetovenNaLajni 2 na Kolarcu – 31. januar

gradski đir

Tema koncerta na Kolarcu 31. januara je revolucija. Dela  J. Hajdna Simfonija br. 85 i D. Šostakoviča Simfonija br. 11 izvodi Beogradska filharmonija, a njime diriguje Gabrijel Felc.
Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca. Cena ulaznice za stajanje je 200 dinara.

Lezz Go u novom Bitefartcafeu – 1. februar

gradski đir

U subotu 1. februara u Bitefartcafeu: Lezz Go.
Lezz Go Lezz Dance Lezz have FUN!

Betoven za gudački orkestar na Kolarcu – 1. februara

gradski đir

Veliku godišnjicu, 250 godina od rođenja jednog od velikana epohe klasicizma Ludviga van Betovena obeležiće i Simfonijski orkestar RTS. Na koncertu 1. februara u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u 20 časova ovaj ansambl izvešće neka od najznačajnijih dela iz Betovenovog opusa – Egmont uvertiru, Simfoniju br. 1 i Simfoniju br. 5. Ove kompozicije publika će biti u prilici da čuje u aranžmanima za gudački orkestar, koje je načinio istaknuti violinista Sreten Krstić, a ovaj umetnik će na koncertu nastupiti kao koncertmajstor.