22.01.2020.

Da li sve Pantone nijanse boja postoje u stvarnosti?

42 magazin
Andrea Antoni

Pantone je bojom 2020. proglasio nijansu 19-4052 Classic Blue, klasičnu plavu koja podstiče mir, samopouzdanje i povezanost, naglašava našu želju za pouzdanim i stabilnim temeljom na kojem ćemo graditi prag za prelazak u novu eru. A kako se Pantone shema uklapa u okruženje, pokazao nam je jedan umetnik

Andrea Antoni, na društvenim mrežama poznat i kao Style1 i Stailuan, italijanski je umetnik iz Monfalkonea. Radi kao slobodni grafički dizajner i grafiti umetnik. Fokusiramo se na snimke na njegovom Instagram nalogu i predstavljamo „podudarnosti“ između pejzaža i uzoraka boja Pantone koje drži u jednoj ruci. Ova koloristička podudaranja deo su projekta pod nazivom #STAILtone, koji je Andrea pokrenuo u novembru 2014. Svojim delima umetnik želi da podeli raspoloženje ili emociju kroz boju i kompoziciju.

Pantone shema Pantone shema Pantone shema Pantone shema

„Ponekad je snimanje stvarno: u jednoj ruci držim Pantone shemu boja, u drugoj foto-aparat i fotografišem. Drugi put fotografišem i dodajem shemu boja u postprodukciji. Ponekad samo dodajem grafikon boja, jer želim da se fokusiram na boje pejzaža kakve jesu. Nekad odlučim da izaberem jednu boju i povežem je sa fotografijom koju menjam. Takođe, mogu da fotografiram iz perspektive koja mi pomaže da stvorim igru refleksija i boja tokom postprodukcije. Recimo da se moj rad zasniva na mojim dubokim emocijama i tome kako mi teče određeni dan. Nemam precizne smernice, samo pazim da ne objavim dve fotografije iste boje jednu pored druge“, izjavio je o svom radu Andrea.

Pantone shema Pantone shema Pantone shema Pantone boje

Radove ovog umetnika možete pratiti na ovom Instagram nalogu.