16.04.2019.

Filmovi inspirisani budističkom filozofijom

42magazin

Oduvek je budizam, kao religija i filozofija, komunicirao pričama i legendama kako bi se lakše ilustrovale ideje i putevi ka samospoznaji. Film kao vizuelna forma može imati sličnu ulogu – kroz frejmove možemo dublje proučavati  budističke poruke ili se pak upoznati sa njima

film budizam

Idealan budistički film bi verovatno posedovao kvalitet koana – postavljajući pitanje na koje ne postoji logičan odgovor, već navodi na razmišljanje.

Gledajući predložene filmove, od kojih svaki otelovljava neki od aspekata budističke misli, postavljaćete sebi važna pitanja.

Bez dogmatizma i lakih odgovora, ovi filmovi ne nude rešenja već bude razmišljanje i pozivaju na meditaciju.

Kundun (1997)
Režija: Martin Scorsese

https://www.youtube.com/watch?v=cFm8oP9c9Hs

Film je inspirisan životom Tenzina Gyatsoa, četrnaestog dalaj lame. On je bio univerzalni ambasador religije, ali i svojevrsni vođa naroda zbog svoje neviđene harizme. Film je sniman tako da gledaoci, kao u meditaciji, osete mir i spokoj kojima je ovaj čovek zračio.

Kundun je jedna od titula kojima se dalaj lama oslovljava, a ta reč znači – prisustvo. Za svakog dalaj lamu veruje se da je reinkarnacija Bodisatve – doslovno budno biće. U budizmu Bodisatva je onaj koji je preduzeo neophodne korake da postigne nirvanu, ali bira da odgodi ulazak u to stanje iz duboke želje da pomogne drugim bićima koja i dalje pate.

Siddhartha (1972)
Režija: Conrad Rooks

https://www.youtube.com/watch?v=a9FTPZSlEXc

Sidarta je drugo ime Gautame Bude na čijim se predavanjima temelji budizam. Ovaj film baziran je na istoimenom romanu Hermana Hessea, koji je mnogim ljudima bio vodič na stazi edukacije. Ova ekranizovana verzija daje priči novi život.

Reditelj Conrad Rooks i kinematograf Sven Nykvist snimali su film u severnoj Indiji, gde su se originalno i dešavale situacije prepričane u knjizi. Film je dosta blizak pisanoj verziji, ali prelepi vizuali daju novu boju čitavom narativu. Za sve koji vole ovu knjigu, ali i za sve koji nikada nisu čitali priču – ovaj naslov je #mustsee.

The Fountain (2006)
Režija: Darren Aronofsky

Hugh Jackman i Rachel Weisz igraju sudbonosne ljubavnike čija je romansa započela još u dalekoj prošlosti, a ta emocija prenosi se iz generaciju u generaciju, iz reinkarnacije u reinkarnaciju. Njihov put ka samospoznaju ih može konačno ujediniti u drugom svetu, van ove realnosti.

Reditelj Darren Aronofsky kreirao je vizuelno bogat film u kom će se gledaoci, s zadovoljstvom, izgubiti.

Zen (2009)
Režija: Banmei Takahashi

Zen je ekranizovana biografija Dōgena Zenjia, japanskog zenbudističkog monaha koji je bio važan učitelj i pisac.

Nakon što se zamonašio, Dōgen shvata da se njegova razmišljanja ne podudaraju sa onim u monaškom redu u kom se nalazi, te odlazi u Kinu kako bi pronašao autentičniju verziju budizma. Kasnije se vraća u Japan, gde osniva Sōtō – novu školu zen-budizma, a nakon svoje smrti ostavlja brojne eseje i poeziju čitavom japanskom narodu na korišćenje.

Perfect Sense (2011)
Režija: David McKenzie

Film se bazira ideji pandemije koja zahvata svet, a čija posledica podrazumeva postepen gubitak svih čula. Jednog po jednog. U toj situaciji prvo vidimo stadijume tuge, zatim besa i  na kraju – pandemonijum. Nakon toga, tu su i euforija, kao i duboko životno zadovoljstvo, koje svi u sebi nosimo.

Iako nema direktne veze s budizmom, narativ je baziran na prisustvu u trenutku, čak i kroz bol ili patnju, što i te kako odslikava budističku filozofiju.

Big Lebowski (1998)
Režija: Joel i Ethan Coen

Verovatno se nećete složiti sa idejom da ovaj film uvrstimo među budističke. Ali saslušajte nas! Da li ste znali da je The Dude zapravo zen-majstor? Zašto? Zato što je film ispunjen koanima, zagonetkama koje imaju smisla ako uspete da razdvojite realnost od sopstva. Najpoznatiji koani su oni iz Kine i datiraju iz 7. veka nove ere.

Koani u Velikom Lebovskom prilagođeni su današnjem vremenu, pa je potrebno malo više znanja kako bi bili percipirani na budistički način. Ako nam ne verujete, možete da potražite i knjigu The Dude i Zen-majstor autora Berniea Glassmana, u kojoj se on bavi upravo ovom temom.

A Zen Life: D. T. Suzuki (2006)
Režija: Michael Goldberg

Ukoliko se zanimate za zen-budizam, možete početi od eseja Daisetza Teitaroa Suzukija, genijalnog filozofa koji je Zapad upoznao sa zenom. Ukoliko želite, možete odgledati i film o njegovom životu kako biste se upoznali sa Suzukijevom kulturološkom pozadinom – imperijalnim ratovima, japanskim otporom kolonizaciji i njegovom porodičnom istorijom. Sve ove stvari bile su važne za Suzukujev rast i duhovni razvoj.

Danas mi slavimo budistička učenja širom sveta, ali ovaj film nas živopisno podseća da nije oduvek bilo tako, da je Zapad bio obojen agresivnom antiazijskom i antijapanskom klimom, koja je jedno vreme bila ključna u etničkim politikama i rasnim odnosima.