03.02.2020.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 3. do 9. februara

42 magazin
Promo

Ne opirite se svojoj prirodnoj potrebi da zujite po gradu. Evo nekoliko zanimljivih predloga za ovu sedmicu

appointment_19

 Vidimo se!!!

Izložba Curiosa u Novembru – do 29. februara
gradski đir

U Galeriji Novembar na Vračaru krajem januara otvorena je izložba Curiosa (Radoznala) mlade beogradske umetnice Emilije Radojičić. Izložbu čine tkane slike i crteži, kao i totemska skulptura i instalacije na zidovima galerije, izuzetnog kolorita i apstraktnog sadržaja.
Emilija je umetničku praksu razvijala kroz crteže i slike, a potom odlučila da proširi svoj medij izražavanja i osavremeni tehniku tkanja. Na izložbi Curiosa možete videti kako su te linije dobile novu dimenziju i postale skulpture do 29. februara.

M.I.R.A. u Bitef teatru – 3. februar

gradski đir

Reč je o vrlo dirljivoj i emotivnoj predstavi sa osvrtom na društvo u kojem živimo. Predstava se bavi položajem umetnika i pozorišta danas, kao i odnosima unutar pozorišta i između pozorišta i umetnosti. Dotiče se kvaziumetničkog licemerstva i nacionalističkih težnji u pozorištu i umetnosti, a istovremeno je dirljiva i divna jer je to donekle i priča o glumici Mirjani Kranović, koja je isto jedna od M.I.R.A., i o društvu koje se na određeni način ophodi prema njoj.
Koncept, režija i dizajn scene: Andraš Urban. Igraju: Mirjana Karanović, Suzana Lukić, Anđela Jovanović, Isidora Simijonović i Gorica Regodić.
Ulaznice: parter 1.000, balkon 800 dinara, blagajna Bitef teatra.

Veče animiranih spotova u bifeu Ventil – 4. februar

gradski đir

Ovo je veče za sve koji dele ljubav prema dobroj muzici, ali i prema animaciji. Gledaćemo video-spotove različitih muzičkih žanrova, animirani različitim tehnikama, od devedesetih do danas.
Radiohead, Pearl Jam, Pixies, Moby, Modest Mouse, Glass Animals, Fleet Foxes, naravno Gorillaz i mnogi drugi.
Ponedeljak 4. februar od 19.30.

Pre i posle igre: Veče Vaska Pope u Kući Đure Jakšića – 4. februar

gradski đir

Kabare Nebula i Veselo lice ovu godinu otvaraju zajedničkim nastupom u utorak 4. februara od 19 časova u Kući Đure Jakšića programom pod nazivom Pre i posle igre – Veče Vaska Pope.
Dođite da kazujemo Popine stihove, slušamo stihove onih koje Popa inspiriše i zajedno muzički improvizujemo od Cvetne lipe nasred srca.

Trio Barolo u Zadužbini Ilije M. Kolarca – 4. februar
gradski đir

Voleli ste Rišara Galijana, zavoleli ste i Antonija Serana, a posle ovog koncerta obožavaćete i Trio Barolo! Dan Velike dvorane slavi se 4. februara uz neobičan spoj žanrova ovog trija.

The Aafterlife: izložba Vladimira Vasića u Galeriji O3ONE – 4. februar
gradski đir

Izložba Vladimira Vasića The Afterlife otvara se u utorak 4. februara u 19 časova u Galeriji O3ONE (Gavrila Principa 16). Vladimir Vasić će se predstaviti beogradskoj publici izložbom koja obuhvata radove nastale 2018. i 2019. godine.

Premijera filma Grudi u Kombank dvorani – 5. februar
gradski đir

Premijera filma Grudi rediteljke Marije Perović zakazana je za 5. februar u 20 sati u Kombank dvorani.
Radnja filma smeštena je u Nikšić, a jedna od ključnih tema je borba protiv kancera dojke. Tema priče je generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo, a dramski razlog bolest, tako da se skreće pažnja na vrline i mane savremenog društva: tempo života, trka za afirmisanjem, opstanak, prijateljstvo, podrška, generacijski sukob i želja za boljim životom.
Uloge: Vojin Ćetković, Dubravka Drakić. Nada Šargin, Marija Škaričić, Mira Banjac, Peđa Bjelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović.
Ulaznice u prodaji na blagajni Kombank dvorane i putem servisa tickets.rs.

MENT  u Ljubljani – od 5. do 7. februara

gradski đir

MENT Showcase Festival i muzička konferencija održava se od 5. do 7. februara na 14 lokacija u Ljubljani, gde će nastupiti više od 80 izvođača iz više od 20 evropskih zemalja.
Izdvajamo hedlajnera uvodne večeri Kamaal Williams, koga nazivaju i zlatnim dečkom londonske jazz scene, Dekmantel Soundsystem iz Holandije, organizatore istoimenog festivala, Skinny Pelembe, novu mladu zvezdu iz Velike Britanije, Dakh Daughters, ukrajinski muzički pozorišni projekat, Molchat Doma iz Belorusije, koje ćemo 12. februara imati prilike da vidimo i u Beogradu.

Premijera predstave Kaligula u Narodnom pozorištu – 5. februar
gradski đir

U Narodnom pozorištu u Beogradu 5. februara u 20 časova biće izvedena premijera predstave Kaligula Albera Kamija.
Režija: Snežana Trišić. Adaptacija i dramaturški rad: Milan Marković Matis. Igraju: Igor Đorđević, Sena Đorović, Đorđe Marković, Miloš Đorđević, Bojan Žirović…

Fish in Oil u klubu Chillton – 5. februar

gradski đir

U sredu 5. februara u klubu Chillton nastupa Fish in Oil.
Karta staje 300 dinara.

Luka Šulić u Sava centru – 6. februar

gradski đir

Beogradski koncert Luke Šulića zakazan je za 6. februar u Velikoj dvorani Sava centra.
Luka predstavlja svoj prvi samostalni album Vivaldi: Četiri godišnja doba. On smatra da se slušajući Četiri godišnja doba svako može zaljubiti u klasičnu muziku, a za njega je bio veliki umetnički izazov da odsvira ovo delo po prvi put u istoriji u aranžmanu za violončelo.
Ulaznice za koncert mogu se nabaviti na svim Ticket Vision prodajnim mestima, online putem linka tickets.rs i na blagajni Sava centra po cenama od 2.500, 2.900, 3.900, 4.400, 4.900 i 5.900 dinara.

The Great Norwegian Landscape; velikani norveške književnosti u UK Stari grad – 6. februar

gradski đir

Četvrtog dana manifestacije The Great Norwegian Landscape, u organizaciji Skandinavskog kutka i Izdavačke kuće Dereta, a uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu, publika će imati priliku da čuje više o delima velikana norveške posleratne književnosti Tarjeju Vesosu i Jensu Bjernebueu. Književno veče i zvanično otvaranje manifestacije počinje u 18.30 u UK Stari grad.

Pretpremijera dokumentarca Gde je dom? u Kvaki – 6. februar
gradski đir

Pretpremijera dokumentarnog filma Gde je dom? reditelja Saše Perića.
Slađan i Dragan su dvojica mladića čije odrastanje je bilo dosta drugačije od odrastanja većine njihovih vršnjaka. Obojica su kao veoma mladi dospeli u dom za nezbrinutu decu, na mesto koje je trebalo da za njih bude utočište od porodičnih problema. Gotovo 20 godina nakon dolaska u dom oni se prisećaju najranijih dana svog detinjstva, prvih utisaka iz doma, iskustava koja su ih zauvek obeležila, odnosa sa drugom decom i vaspitačima, teških i lepih trenutaka, izazova i prepreka preko kojih su morali preći nakon započinjanja samostalnog života. Kroz njihove priče prelama se jedan poseban pogled na odrastanje i porodicu, prijateljstvo i ljubav, patnju i usamljenost, hrabrost i istrajnost.
Nakon filma biće organizovan razgovor sa ekipom i akterima filma.
Film je nastao u okviru projekta: Mladi u riziku od socijalne isključenosti finansiranog od EU.

Buđenje proleća u Bitef teatru – 7. februar

gradski đir

Mesec nezavisne scene u Bitef teatru.
Plesna predstava Buđenje proleća / Spring Awakening u izvođenju Mlade Bitef dens kompanije, rađena je po motivima istoimenog dramskog dela nemačkog pisca Franka Vedekinda.
Adaptacija teksta i režija: Jelena Kajgo. Koreografija: Dejana Volarev i igrači. Muzika: Aleksandra Đokić. Igraju: Milica Bajčetić, Jakša Filipovac, Helena Ćelap, Nikola Živković, Una Đorđević, Dušan Bajčetič, Natalija Đečević, Sara Tasić, Tijana Ostojić i Lenka Ranković.
Cena ulaznice 500 dinara. Online kupovina ulaznica na linku ovde.
Rezervacije: telefonom: +381 69 899 24 00 (od 10 do 14 i od 18 do 20 sati) i e-mailom.

Izložba Nisi kriva u Prajd info centru – 7. februar
gradski đir

Seksualno nasilje je oduvek bila veoma česta pojava koja je bila uslovljena patrijarhalnim ustrojstvom društva, čija odlika je, između ostalog i manjak poštovanja za telesni integritet druge, a posebno slabije osobe. Danas usled sve tešnje povezanosti među ljudima raste i stopa vidljivosti toga koliko su žrtve seksualnog nasilja brojne. Toliko brojne da se svakodnevno susrećemo sa njima, jer, kako pokazuje statistika, svaka treća žena bila je žrtva nekog vida seksualnog nasilja.
Martin Stamenković, autor ove izložbe, nastojao je da svoje emocije i iskustva prenese u ovu seriju radova posvećenih žrtvama seksualnog nasilja.

Crno dete + PonTon u Knap Clubu – 8. februar
gradski đir

Crno dete održaće koncert u Knap Clubu u subotu 8. februara, a sa njima nastupa duo PonTon, ambijentalni soundscape duo Igora Štanglickog i Marka Jevtića, koji dosledno, više od decenije, gradi zvučnu mapu snolikih pejzaža kroz improvizaciju i eksperiment.
Subota 8. februar u 22 sata.
Karta 200 dinara.