09.08.2017.

Avgustovska playlista: LAG

Vanja Ratković

Sa tehnološkom renesansom, te renesansom elektronske muzike u Srbiji iznikao je značajan broj talentovanih mladih ljudi, kako u sferi didžejinga tako i u produkciji

LAG

Ovoga puta nama je bila zanimljiva andergraund scena, čiji pripadnici već neko vreme aktivno nastupaju po svetu, objavljuju u okviru značajnih izdavačkih kuća i time bacaju ozbiljnu senku na ostatak domaće ekipe.

Jedan od perspektivnijih anderground akcijaša jeste DJ i producent Miloš Martinov, poznatiji kao Lag, čija je muzika beskompromisna poput same scene.

Pored toga što nam je napravio super letnju playlistu (skrol na kraj teksta), Lag nam je rekao šta je + i  didžejinga u Srbiji, te gde se sluša dobra muzika.

Lagovi počeci su atipični – miks klasičnog muzičkog obrazovanja i slušanje panka u slobodno vreme uticao je na njegov kasniji muzički put. ‒ Od različitih muzičara „vukao” sam različite stvari. Na primer, što se gruva tiče, najveći uticaj na mene ostvarili su Surgeon i Jeff Mills, ali i njuorleanski džezeri. Da uživam u zidu zvuka, naučio sam od Regisa i Reekoa, ali i industrial muzičara Coila, Boyda Ricea i Whitehousea… Funkcionalnost i strukturu sam istraživao u muzici Bena Simsa, Phasea i Paula Maca, ali i u muzici Phillipa Glassa, Terryja Rileya, Aphex Twina, Autechrea … Naravno, tu je i pank ekipa: 666, The Damned, The Ramones, ali i Makaton, Ancient Methods, Luka Baumann, Venetian Snares

Prostori i bine poput beogradskog Drugstorea, novosadskog Tunela, Exitovog NSNS-a i Lovefestovog Energy Stagea jesu mesta na kojima živi i diše napredna muzika i gde se kompromisima pribegava znatno ređe

Njegove energične nastupe slušala je publika širom Evrope, ali i publika na nedavnoj američkoj turneji. Sa svojom organizacijom 29524, Lag je dugi niz godina bio aktivan u organizovanju radionica i žurki, što mu je, između ostalog, pomoglo da razvije svoje muzičke sposobnosti i nađe se za pultom legendarnog berlinskog kluba Tresor ili Dance Arene na Exit festivalu.

Njegov remiks Grvoskopine numere Atopic pojavljuje se 2012. godine na vinilu u okviru labela Sect Records. Slede njegova izdanja u okviru roterdamskog labela MORD Recordings i londonskog THEM Recordingsa, kao i brojni remiksi koji ga stavljaju na vrh andergraund tehno scene.

Kao negativnu stranu klabinga u Srbiji Lag ističe da se često veća pažnja posvećuje hajpu i nekim stvarima koje su izrazito sekundardne u odnosu na muziku koja bi, u idealnom svetu, trebalo da bude centralan stub scene. – Srećom, ipak postoje sjajni prostori i bine poput beogradskog Drugstorea,  novosadskog TunelaExitovog NSNS-a i Lovefestovog Energy Stagea, na kojima živi i diše kvalitetna muzika i gde se kompromisima pribegava znatno ređe.

Do kraja ove godine Lag planira izbacivanje dva EP-ja, a za sledeću  priprema nekoliko njih, kao  i album. Nastupi u Rusiji, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Engleskoj i Irskoj obeležiće njegov ostatak godine.

Za Laga tehno predstavlja platformu za emocije. – Svaka numera je jedna idealno upakovana emocija koju DJ može koristiti da kroz set isplete svoju priču i iskomunicira je sa publikom. Ako je u priči plesni element , to je  definitivno bonus, ali nije njegova definišuća karakteristika – kaže Lag.

U drugom delu leta uživajte u Lagovom muzičkom odabiru: