10.02.2020.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 10. do 16. februara

42 magazin
Promo

Ove sedmice treba da pronađete sebe, možda vam ovaj kalendar da inspiraciju i neke smernice  

84655228_620315298779103_8831074817869348864_o

Vidimo se!!!

Beskrajnost dolina Une Novosel u ULUS-u – do 18. februara

gradski đir

Samostalna izložba Une Novosel pod nazivom Beskrajnost dolina (Infinity of the Valleys) otvorena je 8. februara u Galeriji ULUS, gde ćete moćí da je pogledate do 18. februara.
Izložbenu celinu čine dve serije slika, i to slike na platnu i slike na papiru. Autorka koristi istu paletu nezavisno od medija na koji transponuje ideje, ali drugačiji izvođački postupak, što prezentovana dela čini istovremeno raznorodnom, ali i kompaktnom vizuelnom celinom. Kompozicije na papiru nastale su kao reakcija na slike na platnu, a svi radovi su iz 2018. i 2019. godine.

Can we fix it? Ida Prester u Galeriji Podrum KCB – 10. februar

gradski đir

U Galeriji Podrum 10. februara od 18 časova očekuje vas novo izdanje programskog ciklusa Moj komentar, književno-tribinske redakcije Kulturnog centra Beograda.
Can we fix it? – Ida Prester, gošće komentara su Jelena Kiš, Duška Dimović
Moj komentar je programski ciklus koji se bavi percipiranjem izložbenih postavki i koncipiranjem zanimljivih tema kojima se izložba bavi kroz autentičnu vizuru gosta-autora.
Ida Prester će sa svojim gošćama aktivistkinjama pokušati da dâ komentar na očuvanje planete i zaštitu životne sredine kao elementarnu potrebu, a ne tuđi problem – alarmantno zagađenje vazduha, problematično upravljanje otpadom, manjak političke strategije i alata za suočavanje s problemima. Okupljamo li se i mi oko olupine i – Can we fix it?
Samostalna izložba Olivera Reslera Okupljanje oko olupine čine video-radovi koji se bave temom globalnog zagrevanja – video-instalacija Sve se slaže dok se sve raspada izlaže se zajedno sa velikim zidnim tekstualnim i fotografskim radom Kakav je vazduh tamo gore?, Sve se slaže dok se sve raspada fokusira se na uspešne oblike masovne građanske neposlušnosti. Svaki od pet filmova prikazuje po jednu direktnu akciju pokreta za klimatsku pravdu, spajajući različite kontekste, situacije i ljude. Filmovi pokazuju kako se protestom i alternativnim načinom života i organizovanja suprotstavlja aktivnostima korporacija i vlada koje su pogubne po klimu.
Nakon razgovora publika će imati ekskluzivnu priliku da pogleda film Gubimo Aljasku.

Delikatesni ponedeljak: Marokanska kuhinja u KC Grad – 10. februar

gradski đir

Delikatesni ponedeljak vam, u saradnji sa Udruženjem srpsko-marokanskog prijateljstva, 10. februara donosi pravu zimsku čaroliju marokanske kuhinje!
Spremaćemo na originalni način rfissu – marokansko jelo sa hlebom (msamen), povrćem i piletinom, uz tradicionalnu i vegeterijansku varijantu, a tu su i kolači i čuveni marokanski čaj!
Cena bona je 250 dinara.

Dani zaljubljenih u Kombank dvorani – od 10. do 14. februara

gradski đir

Ljubav je u vazduhu. Svaki dan, ali naročito u februaru kada zaljubljeni i zvanično imaju svoj praznik. Zato je vaš bioskop odlučio da napravi akciju za sve vas koji vole filmove, ali i svoje partnere. Aktivacija #zvezdamogfilma inspirisana je čuvenom Holivudskom stazom slavnih (Hollywood Walk of Fame) u Los Anđelesu, na kojoj je oko 2.500 zvezda sa imenima slavnih ličnosti. S porukom da je vaša draga osoba vaš VIP i zvezda vašeg filma pravite zajednički selfi pored zvezde koju odaberete i vašu zajedničku fotografiju kačite na vaš Instagram profil. Fotografije sa najviše lajkova dobijaju vredne poklone: 1. Putovanje za dvoje, 2. Spa tretman za dvoje, 3. Personalizovanu tortu i flašu proseka, 4. Zajednički foto-album.
Kombank dvorana od 10. do 14. februara!

Forgotten: izložba slajd fotografija nepoznatih autora u Bartceloni – od 10. do 22. februara
gradski đir

Predstavljamo vam prvi proizvod Udruženja galerija Bartcelona, svetleću kutiju za prikazivanje slajdova, pod nazivom Forgotten (Zaboravljeno). Nabavili smo i dovoljnu količinu kvalitetnih slajd ramića, sa specijalnim staklima protiv efekta Njutnovih prstenova.
U okviru promocije Forgotten svetleće slajd kutije organizujemo izložbu slajd fotografija, u Galeriji Bartcelona od 10. do 22. februara 2020. godine. Otvaranje izložbe će biti u ponedeljak 10. februara od 19 časova.

Veče crnog humora u klubu Ben Akiba – 11. februar

gradski đir

Veče crnog humora jedno je od omiljenih večeri publike, barem one koja na taj humor ima toleranciju. Crni humor nije za svakoga. Ali možemo obećati da svakoga može osloboditi.
Novo izvođenje je u utorak 11. februara u 20.30.
Nastupaju Ivan Nikolić, Nikola Radojlović, Nemanja Dimitrijević, Nemanja Živanović, Mišo Babić, veče vodi Nebojša Čupa Potkrajac.
Cena ulaznice: 400 dinara
Rezervacije svakog dana od 12 do 20 sati na 060 30 60 131.

Svečano otvaranje izložbe Slova u KROKODILovom Centru – 12. februar

gradski đir

Tokom februara će u KROKODILovom Centru biti izloženi radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti nastali u prethodnih deset godina u okviru predmeta Pismo u klasi vanredne profesorke Jane Oršolić. Među radovima se nalazi digitalna kaligrafija, slovni eksperimenti i prezentacija fontova. Izložba je prodajnog karaktera.
Svečano otvaranje izložbe Slova – sreda 12. februar od 19 sati.
KROKODILov Centar za savremenu književnost.
Ulaz slobodan.

JANA ORŠOLIĆ: Potrebno je naći nove izraze – kako u muzici ili filmu, tako i u dizajnu fonta

Artist talk: _in the frenzy of the future u U10 – 12. februar

gradski đir

Vođenje kroz izložbu i razgovor o izložbi  _u buci mogućih budućnosti Marije Avramović, Sama Tvidejla, Valentina Alikadola i Ejmi Džouns održaće se u sredu 12. februara u 18 sati. Postavku će predstaviti umetnici Marija Avramović i Sam Tvidejl. Razgovor će biti na engleskom jeziku.

Dan indijske kuhinje u Beogradskom marketu – 13. februar

gradski đir

Beogradski maarket ovog četvrtka vam predstavlja indijsku kuhinju.
Egzotična i uzbudljiva, svih boja i mirisa, raznovrsna i jedinstvena – tako bismo najjednostavnije opisali ovo kulinarsko carstvo. Svaka regija u Indiji se karakteriše po različitim jelima i ukusima i ima svoje kulinarske specifičnosti, a zajednički imenitelj im je upotreba žitarica, a pre svega pirinča, pšenice i kukuruza… Začini joj daju poseban šmek i neodoljivost.

Josipa Lisac u Beogradu u Sava centru – 14. februar

gradski đir

Muzička diva Josipa Lisac održaće 14. februara od 20.30 koncert u beogradskom Sava centru. Na Dan zaljubljenih Josipa proslavlja svoj 70. rođendan, ali je njoj bitnije što će se ovog 14. februara ponovo sastati sa beogradskom publikom. Specijalni gost biće Vukašin Marković, frontmen benda Irie FM.
Ulaznice koštaju 1.800, 2.100, 2.500 i 2.800 dinara na blagajni Sava centra, kao i preko prodajnih mesta i mreže www.tickets.rs.

Najromantičniji Fijuk sajam – 14. februar

gradski đir

Nezavisni izdavači, autorski stripovi, knjige, grafike, fanzini…
Veliki broj izdavača, ponavljača, odlikaša, polumafijaša. Izdanja koja ne možete da nađete na drugom mestu, mali tiraži, veliki kolaži uz nežne melodije s najvećim i poslednjim romantikom grada Beograda, u latin- fazonu večnog tropikalizma
Od 20 otvaranje izložbe Tehnološki višak Gorana Stojčetovića i Madam Bvlgari u Ulilčnoj galeriji, od 23 sata koncert Đure i mornara.  Više na linku ovom.

Niko i ništa u Bitef teatru – 14. februar

gradski đir

Niko i ništa je nova multidisciplinarna predstava umetničke grupe Tri groša, inspirisana memoarima Džordža Orvela Niko i ništa u Parizu i Londonu, Beketovim skitnicama, Badjuovim tekstom Naša nevolja dolazi izdaleka, naše zlo dopire nadaleko, kao i svakodnevicom, lokalnom i globalnom, tranzicionim kapitalizmom i klimatskom krizom.
Predstava pripada tradiciji fizičkog teatra, ne koristi jezik kao sredstvo komunikacije, već njen tekst predstavljaju upravo tela izvođača, njihovi odnosi, ritmovi, predmeti prisutni na sceni koji nose snažan simbolički potencijal i situacije koje nastaju u interakciji svih elemenata.
Autorski tim predstave čine rediteljka Ana Popović i izvođači Danka Sekulović, cirkuska akrobatkinja, Tamara Pjević, plesačica, Maja Nikolić, glumica…

KayGie: Queer Valentine Drag Show + Party u KC Grad – 15. februar

gradski đir

Slavimo sve moguće ljubavi ovog sveta uz drag show program zasnovan na ljubavi i romantičnu pop hits žurku sa stranim i domaćim hitovima.
KC Grad 15. februar od 21 sat drag show naših vrednih dreg kraljica: Dekadenca, Karma Geddonia, Lana Vee, Diva Big Heart, Dita von Bill, Asia Gemini, Kelly with a C, Eva Gas, Velma Kelly & Roxxi Hart.
Karte se prodaju na ulazu u KC Grad na dan događaja po ceni od 300 dinara.

GIFT – Dark Live Show vol. 2 u Elektropioniru – 15. februar

gradski đir

Zbog velikog interesovanja, GIFT vas izaziva na Dark Show vol. 2 sa još novih dark hitova!
Otkrijte mračne tajne koji se kriju iza stihova: Bauhaus, Sisters of Mercy, Nick Cave, The Mission, Siouxsie and the Banshees, Peter Murphy, The Cure, Joy Division, NIN, MM…
Ulaznice preprodaja 400 dinara u Šikarici (Skadarska 22), na dan koncerta 600 dinara na ulazu u Elektropionir (Cetinjska 15) od 19 sati.

Striptiz farsa u Krsmancu – 16. februar

gradski đir

Dva sasvim obična građanina, neobjašnjivim sticajem okolnosti bivaju ubačeni u prostoriju kojoj ne znaju ni poreklo ni namenu. Njihovi različiti pogledi na svet dovode do sukoba oko toga treba li pokorno snositi takvu kafkijansku situaciju ili pobunom izboriti pravo da se izađe. Međutim, bez obzira na njihovo potpuno različito shvatanje pojma slobode, Ruka Vlasti tretira ih jednako i primorava ih i na telesni i na duševni striptiz.
Još uvek se ne zna šta je na kraju bilo sa njima. Autor i reditelj Radoslav Milenković. Igraju: Miloš Samolov, Radoslav Milenković, autor songa: Rambo Amadeus, koreograf: Jelena Ćosić, Dizajner zvuka: Marko Fabry, rezervacije: 062 840 5552 i 069 5404 888.