10.06.2019.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 10. do 16. juna

42 magazin
Promo, Picame

Naoružajte se vodom i krenite put Jvremovca, Ade ili Muzeja Jugoslavije, pa tamo sanjajte more. Leto je za đir

ficer

 Vidimo se!

Astronaut u meni, izložba Marije Šujice u Remontu – 10. jun

gradski đir

U Galeriji Remont u ponedeljak 10. juna u 19 časova biće otvorena izložba Astronaut u meni Marije Šujice.
Prostorna instalacija inspirisana je poslednjim govorom holandskog fizičara i astronauta Vuba Oklsa (Wubbo Ockles) koji je  na nacionalnoj holandskoj televiziji 2014. predstavio Zemlju kao bolesnu i usamljenu planetu, gde „većina ljudi nije svesna opasnosti u kojoj živi“. Autorka svojim radom predlaže razmatranje retorike kojom smo upozoreni i pozvani na odgovornost u trenucima krize.
Izložba je otvorena do 28. juna 2019.

Miloš Branisavljević Quartet Feat. Muzikon  – 11. jun

gradski đir

Miloš Branisavljević Quartet predstaviće u utorak 11. juna u Domu omladine Beograda svoj prvi album pod nazivom Far Away.
Koncert MBQ deo je koncertnog serijala The Magic Never Stops (Magija ne prestaje) organizacije Multikultivator.
Miloš Branisavljević Quartet je prvi džez sastav u Srbiji sa vibrafonom kao vodećim instrumentom. Muzika Miloševog kvarteta predstavlja eklektičan fjužn tradicionalne muzike Balkana i džeza predstavljen kroz vizuru ovog zanimljivog instrumenta. Uz jedinstven zvuk vibrafona i pratnju gudačkog kvinteta Muzikon, ovaj album predstavlja krunu Miloševog školovanja na prestižnom Berklee College of Music i ulazak u profesionalni svet umetničke muzike sa autorskim programom.
Cene ulaznica: standardna 800 dinara, a ulaznica + CD – 1.200 dinara.

Art branč – Predviđanje prošlosti 1-4  u Artgetu KCB – 11. jun

gradski đir

U Galeriji Artget u utorak 11. juna u 12 časova biće priređen Tematski Art branč.
Art branč je format razgovora, prilika za razmenu mišljenja uz kafu i kolače, tačno u podne. Pozvani gost/gošća iz oblasti filozofije, književnosti, sociologije, arhitekture, dizajna, medicine… u 15‒20 minuta izlaže na temu o kojoj će se u narednih 45 minuta vodi razgovor između publike i govornika. Tematski Art branč je uz sve navedeno i promocija aktuelne knjige. Ovom prilikom najavljujemo: Malu ediciju od četiri knjige (u kutiji)  Predviđanje prošlosti 1-4: Ljuljakonjići, Rašireni skuti, Čovekolike lutke, Oružje u biblioteci. Tekstovi: Mileta Prodanović, Aris Movsesijan, Katarina Trifunović, Dragan Bulatović; Mina Đukić, Divna Vukasanović, Goran Kostrović; Borivoj Gerzić. Gosti: autori tekstova.

Hajde da razgovaramo o životnoj sredini u EU info centru – 12. jun

gradski đir

Evropska unija je partner Srbije u zaštiti i unapređenju životne sredine i naporima da se dostignu evropski standardi, u korist građana Srbije. Kakvo je trenutno stanje i dokle je stigla Srbija u naporima da obezbedi zaštitu sredine i dostigne evropske standarde? Kako povećati republički budžet i poboljšati kapacitete da Srbija iskoristi donatorska sredstva za poboljšanje zaštite sredine? Otvorena diskusija  u EU info centru u Beogradu dostupna je svim zainteresovanim stranama putem live stream prenosa debate – publika u EU info kutku Novi Sad i Nišu biće u mogućnosti da prati debatu i učestvuje u njoj.

ArtLink festival mladih talenata: Muzički snovi letnje noći od 12. juna do 1. jula

gradski đir

Od 12. juna do 1. jula u Beogradu i Novom Sadu biće održan ArtLink festival mladih talenata, pod sloganom Muzički snovi letnje noći.
Osim promocije mladih talenata, misija ovogodišnjeg ArtLink festivala je da muzikom oplemeni muzeje i spomenike kulture. Festival  otvara u sredu 12. juna u 20 časova koncert Kamerna fantazija u Narodnom muzeju u Beogradu, solistkinja  Ana Tifu, violina.
Guitar Art festival predstavlja svoj program 15. juna u dvorištu Legata Petra Lubarde).
ArtLink i Diplomacy & Commerce predstavljaju pijanistički resital Vaška Dantaša (Portugal) u sredu 19. juna u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda. Očekuju vas i nastupi ArtLink klavirskog trija, veče portugalske muzike, majstorska radionica i koncert čuvenog fagotiste i muzičkog pedagoga Đorđa Mandolezija, a Noć klavira biće održana 1. jula od 20 sati u Sinagogi u Novom Sadu…
ArtLink festival predstavlja umetnike i mentore iz Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke i regiona.

Predstava Kako ja ovo sinu da objasnim? u DOB-u – 13. jun

gradski đir

Predstava Kako ja ovo sinu da objasnim? reditelja Vojislava Arsića bavi se temom ekstremizma u našem i drugim društvima i problematizuje taj fenomen iz ugla mladih.
Igraju: Dejan Maksimović, Ema Muratović, Jelena Simić i Rade Maričić.
Četvrtak 13. jun u 20 časova.
Ulaznice su u prodaji preko TicketVision mreže po ceni od 600 dinara.

The Black Lips premijerno u Beogradu – 13. jun

gradski đir

Dom omladine Beograda, Pop Depression i Kišobran premijerno u Srbiji predstavlja rokenrol prvake iz Atlante – The Black Lips!
The Black Lips su savremeni kraljevi psihodeličnog underground garage rokenrola, originalni, strasni i nezaustavljivi, posebno uživo: ovaj sastav iz Džordžije reinterpretira muzičko nasleđe 60-ih godina 20. veka pakujući ga u poruku za 21. vek.
Ulaznice su u pretprodaji preko Ticketvision mreže po redovnoj ceni od 1.400 dinara, dok će na dan koncerta koštati 1.600 dinara.

Stvaralaštvo Paje Jovanovića: Od petlova do Tita u Share Square – 13. jun

gradski đir

Pridružite se na putovanju kroz stvaralaštvo jednog od najvećih srpskih slikara, njegove teme i priče koje se kriju iza nastanka remek-dela srpskog i evropskog slikarstva.
Ulaznica je 300 dinara, a u cenu svih Share Square časova uračunato je i neograničeno kafe, čajeva, mafina i vafla.
Saznajte više o ovoj radionici i rezervišite mesto klikom na sledeći link.

Prozor u Japan – kurs japanske kulture u Galeriji PaperGirl – 13. jun

gradski đir

 

U četvrtak 13. juna od 18.30 u Galeriji PaperGirl (Kralja Milana 15) počinje drugi kurs japanske kulture Prozor u Japan. Kurs traje tri meseca i održava se jednom nedeljno.
Ako su vam zanimljivi Japan i njegova kultura, a do sada niste imali kontakt sa njom, ovo je prava prilika za tebe da se upoznate sa autentičnom japanskom kulturom i naučite da se predstaviš i brojiš na japanskom, koji su simboli Japana, koje praznike Japanci slave, zašto su samuraji toliko cenjeni, kakvi su popularni japanski slatkiši, kako da jedeš suši sa stilom, ko je najbolji haiku pesnik svih vremena… i još mnogo toga!
Ako želite, možete se prijaviti i saznati sve detalje o kursu na linku.

Festival angažovanog etnografskog filma Vizantrop 2019 – od 13. do 16. juna

gradski đir

Od 13. do 16. juna u UK Stari grad biće održan Festival angažovanog etnografskog filma Vizantrop 2019. Tom prilikom biće prikazana najnovija svetska i domaća produkcija etnografskog i angažovanog filma. Nakon selekcije 85 filmova iz oko 30 zemalja, na festivalu će biti prikazano 28 filmova raspoređenih u četiri kategorije: za nagrade – Jednakost i zajedništvo i Studentski film, kao i Nematerijalno kulturno nasleđe i Specijalni program.
Program i sinopsisi filmova OVDE.

DEV9T 2019 Alhemija u Ciglani – od 14. do 22. juna

gradski đir

Da li ste spremni za novi DEV9T?
Od 14 do 22. juna u Ciglani biće održan festival DEV9T na temu Alhemija.
Da li znaš šta je alhemija danas i da li si spreman da se suočiš sa njom? Da te inspiriše na stvaranje i zarobi u kreativni mehanizam iz kog ćeš osloboditi novo delo koje će promeniti i tebe i one oko tebe? Moraš zaviriti u svoju unutrašnju laboratoriju snova i poslati nam tajna saznanja. Istražiti potencijale blistavog uma i nepregledna prostranstva duše. Tek kada dosegneš krajnje koordinate svoje ličnosti, pokrenuće se alhemijski proces transformacije.
I tvoja priča počinje. Pokaži nam, šta je za tebe alhemija danas… i postani deo naše umetničke kolonije.
Festival otvaraju najveći svetski muzički alhemičari LP Duo – Sonja Lončar i Andrija Pavlović.
Program festivala imate na linku OVDE.
Karte OVDE.

Javno čitanje romana O kraju nismo pričali KCB – 14. jun

gradski đir

Javno čitanje romana O kraju nismo pričali Đorđa Miketića u Galerija Artget 14. juna u 19 sati.
Glumci: Goran Bogdan, Jovana Stojiljković, Tamara Krcunović
Javno čitanje predstavlja veoma popularnu formu javnog izvođenja teksta koja podrazumeva glumačku interpretaciju bez kostima, rekvizite i kretanja na sceni.

Wine Garden u Botaničkoj bašti Jevremovac – 15. i 16. jun

gradski đir

Wine Garden je nova manifestacija koja će se održati 15. i 16. juna u prelepom ambijentu Botaničke bašte Jevremovac U skladu sa okruženjem i atmosferom koju pruža ova divna zelena oaza, Wine Garden donosi u srce Beograda karnevalski duh palićkog Vinskog maratona, koncerte, vrhunska vina, probrane sireve, vinske radionice, trke u kotrljanju buradi i još pregršt dobre zabave uz muziku i gastronomske specijalitete.
Vrata Bašte biće otvorena od 14 do 22 časa, a publika će uživati u brojnim i neuobičajenim sadržajima. Obe večeri biće začinjene i odličnim koncertima – Lene Kovačević i Marka Louisa.
Ulaznice za prvi Wine Garden mogu se kupiti preko mreža Tickets.rs (Ex Eventim), DD Tickets i Gigstix, a u cenu karte od 1.000 dinara po danu ulaze svi dnevni programi i večernji koncerti. Moguć je izlazak i povratak uz narukvicu koja se dobija na ulazu.
Zbog maksimalnog ugođaja i posebnosti prostora, broj karata je limitiran!
Prodaja ulaznica na linku OVDE.


Roditeljski sa Simom u KC Gradu – 15. jun

gradski đir

KC Grad s ponosom predstavlja novi serijal muzičkih rezidencija sa veteranom klupske scene, prisutnim više od 25 godina u muzičkoj produkciji kroz projekte Tapan, Belgradeyard Sound System, Piece of Shh.
Na Roditeljskom sa Simom svakog meseca obnavljamo gradivo, preslišavamo se i preslušavamo sve ono sto smo možda propustili: spiritual jazz, dancehall, ambient, alt-r’n’b, hip-hop, Africa, post-punk, funk…
Šarena Gradska bašta 15. jun.

Plejboj + Buč Kesidi u Beer Gardenu – 15. jun

gradski đir

Vikend otvaranja najudobnije pivske oaze Beer Gardena na Adi Ciganliji ostaće upamćen i po koncertu Plejboj + Buč Kesidi u subota 15. juna od 21 sat.
Ulaz besplatan
Makiška strana Ade – od juna do avgusta #BeerGarden2019.

Piknik u Muzeju Jugoslavije – 16. jun

gradski đir

Piknik se vraća u Beograd, ovoga puta u predivnom parku Muzeja Jugoslavije gde ćemo se družiti u nedelju 16. juna od 12 do 20 časova. Fenomenalna ekipa iz Kišobrana, Burger Housea i Kabinet Brewery već četiri godine uspešno organizuje piknike sa istim ciljem – da vam ulepša druženje u parkovima grada i da vas podseti koliko je to jednostavno i lepo.
Park Muzeja Jugoslavije je kao stvoren da dođete sa celom porodicom, kućnim ljubimcima, ćebićima, frizbijem, loptom… dobrim raspoloženjem i pridružite nam se u celodnevnom druženju.
Za sjajan muzički program pobrinuće se ekipa muzičara i DJ-eva sa beogradske alternativne scene Do the Math, Feloneezy, Stevie Whisper, a posebna poslastica je i nastup benda ROGI.
Nedelja, ulaz je slobodan!

Dok’n’ritam festival: Predstavljanje filma Devojčice rokaju! – 16. jun

gradski đir

Devojčice rokaju! je kratki dokumentarni film autorke Mine Petrović koji se bavi temom žena na alternativnoj muzičkoj sceni kroz priču o tri muzičarke. Selena, Iva i Viktorija imaju nešto zajedničko – muziku i Rok kamp za devojčice koji ih je povezao.  U okviru Dok’n’ritam festivala ćete imati priliku da 16. juna u 15 sati u Domu omladine Beograda razgovarate sa delom timova koji realizuju film Devojčice rokaju! i Rok kamp za devojčice. O položaju žena na alternativnoj muzičkoj sceni, ohrabrivanju devojčica da se oprobaju u rok muzici, kao i o inspiraciji za snimanje filma razgovaraćete sa: Tatjanom Nikolić, osnivačicom i organizatorkom Rok kampa za devojčice, Minom Petrović, rediteljkom filma, Ikonijom Jeftić, producentkinjom filma,