07.08.2017.

TOP 10 KNJIGA: Avgustovsko bekstvo u reči

42 magazin, Promo
Promo

Važno je čitati, kroz um i dušu propustiti još koju uzbudljivu ljudsku sudbinu, dobre misli. Domaći izdavači imaju pregršt novih naslova eminentnih savremenih autora i klasika, a tokom odmora ili posle njega književnost je pravo mesto za izmeštanje iz, u svakom smislu, uzavrele stvarnosti

giphy-2

Ovo je naša lista 10 naslova koji će vam sigurno obogatiti ovaj avgust.

1. Tri stigme Palmera Eldriča, Filip K. Dik

Dobavljači halucinogene droge koja život marsovskih kolonista čini podnošljivim suočavaju se sa zlokobnom i nemilosrdnom konkurencijom – Palmerom Eldričom, povratnikom sa međuzvezdanog putovanja koji ima moć da iluzijom potisne stvarnost. Radnja romana smeštena je u ambijent Amerike zamišljene u situaciji u kojoj su Japan i Nemačka pobedili u Drugom svetskom ratu. Strašna vizija tog „paralelnog vremena“, koju autor objašnjava kao iluziju ili ružan san, osnova je iz koje izrasta akcija protagonista romana: ljudi uhvaćenih u realistički dočaranu konstrukciju neostvarenog pakla.
Iako u većini svojih romana K. Dik kao osnovnu nit pripovedanja provlači suočavanje sa izmenjenim realnostima, ovo je njegov najpotpuniji i najhumaniji prikaz te teme, kao i uvek s težištem na ljudima, čije se sudbine prepliću na neočekivane načine.
Kontrast izdavaštvo

2. Zvuk stvari koje padaju, Huan Gabrijel Vaskes


Antonio Jamara upoznaje bivšeg pilota Rikarda Laverdea u sumnjivoj bilijarskoj birtiji u Bogoti, a ubrzo životna tajna njegovog novog prijatelja počinje da ga opseda. Rikardo prima tajanstvenu pošiljku i ubrzo biva ubijen na ulici… Istražujući Rikardovu sudbinu Antonio se vraća u šezdesete godine 20. veka, u vreme kada je u Kolumbiji cvetalo krijumčarenje marihuane, pre nego što će trgovina kokainom uvući čitavu zemlju u nasilje i košmar.
Hronika novije istorije jedne zemlje prepliće se sa velikom ljubavnom pričom i neobičnim sudbinama živopisnih protagonista Vaskesove knjige. Jedan od najvećih latinoameričkih romana 21. veka, remek-delo prevedeno na deset svetskih jezika.
Booka

3. Priča o providnom kralju, Rosa Montero


Srednjovekovna Francuska bila je poprište krstaških pohoda, viteških borbi i surove odmazde crkve, kada su seljančici Leoli oca, brata i dragog prisilno odveli u rat i ona ostala potpuno sama. S mrtvog viteza skida oklop i preobučena u muškarca pokušava da se spase kao žena. Slična i veoma različita od svog književnog pretka Don Kihota, Leola kreće u potragu za dragim i na tom putu sreće vešticu Ninev, svoga Sanča Pansu. Leoline vetrenjače biće, međutim, sasvim drukčije: boriće se da osvoji pravo da piše i čita, voli i misli slobodno, da živi…
Ova pripovest sa istorijskom pozadinom, ispunjenom i elementima fantastike, bajka je za odrasle koja govori o najvažnijim životnim iskušenjima.
Štrik

4. Opasne veze, Pjer Šoderlo de Laklo


Ljubav, požuda, zavođenje, a samo je poslednje vredno truda. Ljubav je besmislena reč, požuda prolazno zadovoljstvo, ali zavođenje je prilika da se neprijatelji ponize i zabavna igra u kojoj pobeda znači moć. Dokoni aristokrati, bivši ljubavnici vikont De Valmon i markiza De Mertej, uživaju u manipulaciji, međutim, njihove intrige postaju sve dvoličnije i zlokobnije, a njihovi ljudski pioni ne ponašaju se onako kako su predvideli… Klasik koji uvek iznova intirgira.
Vulkani

5. Proročanstvo i druge priče, Sandro Veronezi


Zbirku naseljava jedan svet preetežno muških protagonista u potrazi za odgovorima, a koji se kriju u telefonskom pozivu s neba, pojavi jedne kornjače, u znacima, poput ženske cipele koja se bez razloga nađe u stanu, upaljaču koji nestane u automobilu. Život ovih priča pulsira u sferama koje nam izgledaju kao san, a zapravo su stvarne.
Preciznošću i posvećenošću detaljima, Veronezi ispisuje raznolike priče pune neočekivanih obrta, otkrivajući nam u svakodnevnim situacijama, licima, predmetima, nešto što sami na prvi pogled ne vidimo i ukazuje da se uobičajeno zapravo najteže razume.
Geopoetika

6. Privrženost, Rodrigo Hasbun


Sugestivan i zagonetan, bolivijski autor vodi nas kroz avantuu porodice Ertl koja se posle Drugog svetskog rata iz Nemačke seli u Boliviju. U toj njima tuđoj zemlji glava porodice Hans Ertl, odbegli nacistički kamerman i otac tri kćerke, pokušava da ostvari veliki san i pronađe drevni grad Inka Paititi, izgubljen negde u bespućima amazonske prašume. Ta potraga za nedostižnim himerama obeležiće sudbinu njegove žene i tri kćeri.
Mešajući biografije, fikciju i istorijske činjenice, autor svojom veštom prozom opisuje povezanost i privrženost unutar jedne neobične porodice. Sav treperav i pun lepote, pokazuje kako se može biti tako daleko a tako blizu onih s kojima nas povezuju prezimena ili pregršt uspomena.
Samizdat B92

7. Ptičji sud, Agnes Ravatn


Televizijska voditeljka Alis Hagtorn napušta muža i posao usled javnog seksualnog skandala i odlazi u dobrovoljno izgnanstvo. Kao kućnu pomoćnica i baštovanku angažuje je čovek koji živi tamo gde nijedan put ne vodi, Sigurd Bage, 40-godišnjak koji želi pomoć dok mu je žena na putu. Danju su na potpunoj, neprirodnoj distanci, noću sede i ispijaju vino. Fascinirana svojim gazdom Alis zaboravlja na lični projekat… No, iskrsava pitanje: ko je on i šta želi od nje.
Roman počinje kao nežna priča, a izgrađuje se u sveobuhvatnu dramu o životu i smrti. Priča o stidu, želji i pokajanju. Napeti psihološki triler mlade norveške spisateljice držaće vas fokusirane dok opisuje odnos namćorastog i kapricioznog poslodavca i njegove nove kućne pomoćnice.
Agora

8. Američki bogovi, Nil Gejmen


Senka je tri godine proveo u zatvoru. Želeo je samo da se vrati u zagrljaj svoje voljene i da se zauvek kloni nevolja. Samo nekoliko dana pre isteka kazne žena mu gine u saobraćajnoj nesreći.. Odlazeći na sahranu, u avionu upoznaje samozvanog prevaranta i bitangu Gospodina Sredu, koji mu nudi posao. Senka nema šta da izgubi, ali posao koji prihvata ima visoku cenu. Zapetljan u svet tajni, na divljem putešestviju susreće ljude koji naizgled znaju više o njemu nego on sam. Ubrzo shvata da prošlost ne umire, da svi, pa i njegova pokojna žena, imaju tajne i da se ispod spokojne površine svakodnevice sprema oluja – epski rat za samu dušu Amerike.
Seksi, uzbudljivo, mračno, duhovito, poetično i kaleidoskopsko putovanje duboko u mi  Amerike, koja je istovremeno i jezivo poznata i sasvim strana.
Čim je objavljen 2001, roman je postao klasik, a prošireno i dopunjeno izdanje sa revidiranim prevodom iskonsko je ruho ovog savremenog remek-dela.
Laguna

9. Srednje pečen, Entoni Bordejn


Čak iako ne volite da jedete, znate ko je Entoni Bordejn. Svašta se promenilo u restoranskom biznisu i u Bordejnovom životu od  klasika Poverljivo iz kuhinje, kojim nam je omogućio insajderski uvid u način funkcionisanja velikih svetskih kuhinja, njihovih šefova i kuvara.
Bordejn nam sada slika svoj put od šegrta do svetskog putnika i profesionalnog degustatora hrane i pića, a tokom te avanture upoznaje nas sa svojim najintimnijim sećanjima, najdubljim dilemama i priznanjima, te sa činjenicom da ga je očinstvo promenilo iz korena… I da, kako piše, na delu je, ni manje ni više, do moderna gastronomska revolucija! Proverite o čemu je reč.
Mascom

10. Moskva-Petuški, Venedikt Jerofejev


„Nije li ljudski život samo trenutno pijanstvo duše? A i pomračenje duše. Svi smo kao pijani, ali svako na svoj način, jedan je popio više, drugi manje. I na svakog drugačije deluje: jedan se ovom svetu smeje u lice, drugi na grudima ovog sveta plače…“
Klasik nove ruske književnosti, ovaj roman-poema napisan je 1970, u Rusiji objavljen tek 20 godina kasnije, a Jerofejeva je vinula u sazvežđe Gogolja i Harmsa.
LOM