10.07.2017.

Vodič kroz male letnje nedaće: Mama, stavi flaster da prođe

42 magazin
Promo

Da vam je neko rekao da ćete jednog dana, umesto tri stvari za plažu – kupaćeg, peškira i losiona za sunčanje – za more pakovati tri torbe i tri nesesera punih bočica, sirupa, hidrogena, flastera, kapi za nos, štapića, čepića… sigurno biste mu rekli: Ma važi!

Hansaplast

A onda ste postali mama i niste ni primetili da su ona tri kofera i tri nesesera vaša mera u gepeku.
Dok razmišljate o tome da li i vi na odmor nosite pola apoteke uz sumnju i pitanje „šta ako“, moramo da kažemo da je takva većina današnjih majki.

I ne, ne morate da budete paranoik, zaljubljenik u kampovanje, divljinu i ekstremne sportove pa da se opremate za razne vrste povreda koje su i kod odraslih i kod dece češće tokom leta. A ni kuhinja više nije bezbedno mesto tokom tropskih dana bez rukava i nogavica. O parkiću i haustoru zgrade da ne da ne govorimo – najnevinija vožnja bicikla, ako dete ne nosi štitnike i kacigu, može doneti bolne i često duboke  ogrebotine. Pa šetnja po travi ili pesku bosim nogama dok stopala vrebaju zaostali komadi stakla, pa uspavani jež u plićaku…

Male letnje nezgode obično se dešavaju u bezazlenom okruženju, zato uvek pri ruci treba imati prvu pomoć: na prvom mestu flaster

Sve pomenute situacije su realne i zbog njih leti mnogo više obraćamo pažnju na to da li pri ruci imamo sredstva za prvu pomoć, poput joda i flastera.

 

2

Opet, često se svi nađu u nedoumici koja sredstva da upotrebe i kako da ih upotrebe. Zato je Hansaplast osmislio vodič kroz mitove o zarastanju rana koji ruši pogrešna uverenja u tretiranju manjih rana.

Imajte na umu da ovoga leta vaše mališane možete obradovati i Hansaplast dečjim flasterima sa popularnim Star Wars junacima i Frozen princezama!

5 mitova o zarastanju ogrebotina i rana

1. Rana zarasta brže ako nije pokrivena. Pogrešno! Posekotine i ogrebotine je važno prekriti i time ih zaštiti od infekcija koje usporavaju proces izlečenja rane i mogu povećati mogućnost nastanka ožiljaka.

2. Male rane ne treba tretirati. Pogrešno! I najmanja rana je za bakterije veliki ulaz u naše telo. Dakle, ranu uvek treba propisno tretirati, ma koliko mala bila.

3. Ranu treba zaštititi flasterom samo prvog dana. Pogrešno! Rana treba da bude pokrivena i zaštićena odgovarajućim flasterom od trenutka povrede do potpunog zarastanja. Preporučljivo je da se, iz higijenskih razloga, flaster menja jednom dnevno.

4. Alkohol najbolje čisti i dezinfikuje ranu, a ulje, puter i brašno pomažu da rana brže zaraste. Dva puta  pogrešno! Alkohol nije dobar izbor za čišćenje i dezinfekciju povreda iz mnogo razloga – ne samo što pri nanošenju peče, što ga čini neodogovarajućim za tretiranje rana kod dece, već nije pogodan za tretiranje osetljivih tkiva.

5. Otvorene rane brže zarastaju ako plivate u moru. Pogrešno! Voda u morima, bazenima i jezerima često sadrži bakterije i zarazne klice. Hlor u vodi, takođe, može da iritira ranu. Direktan kontakt sa morskom vodom koja je potencijalno zagađena neće pomoći rani da zaraste.

Popularni junaci su uvek dobra podrška kad mališana nešto boli ili tek bolucka

A ako imate jednog malog osetljivog junaka ili veoma osetljivu princezu, koji će i ubod kamenčića na plaži otplakati kao „povredu“ – nije zgoreg da vam adut bude Dart Vejder ili pak Elza i Ana koji će sigurno odagnati „bol“. Znamo jednog dasu koji je pet puta na dan od mame tražio da mu stavi flaster na mesto gde ga je bocnuo kamenčić: „Stavi faster da pođe.“

Hansaplast