06.07.2017.

Naga tela u vodi poput buba u ćilibaru

42 magazin
Deanna Templeton

Interesantna serija fotografija oda je slobodi tela u vodi bez odeće, a odiše nesputanošću i mirom koji čovek može da postigne samo kada je sam sa sobom – u svom svetu

naga tela u vodi

Serijal fotografija aktova u bazenu delo je umetnice Deanna Templeton, koja je na njima radila osam godina – rezultat su filmske fotografije objavljene u novoj knjizi The Swimming Pool i oda su lepoti tela i leta.

Ovaj serijal nastao je potpuno spontano. Umetnici Deanna i Ed Templetona žive u kući na Hantington plaži u Kaliforniji, a njena prethodna vlasnica bila je starija dama, zbog čega je veličina bazena taman za nekog visokog metar i po ko u njemu može tek da se okrene. Bazen je plitak, mali, oblika kikirikija.

naga tela u vodi

Svidelo joj se kako je sunce isijavalo iz tela pod vodom i neočekivana igra i prelamanje svetlosti u vodi

Pre osam godina Ed, koji voli da pliva bez odeće, odlučio je da uskoči, a Deanna je otrčala u kuću po svoj foto-aparat. Nakon deset snimaka jedan torzo u vodi izgledao je kao crtež olovkom – nestvarno, a neki su imali zaista zanimljivu svetlosnu distorziju. Svidelo joj se kako je sunce isijavalo iz tela pod vodom i neočekivana igra i prelamanje svetlosti u vodi. Tako je počela da poziva prijatelje i pita ih da li bi se i oni malo potapali u njen bazen – nagi.

naga tela u vodi

U knjizi The Swimming Pool, koja je objavljena u junu, Deanna predstavlja osam fotografija svojih prijateljica bez odeće uronjenih u tirkiznoj vodi bazena. Poput buba u ćilibaru, tela plivačica uhvaćena su u trenutku, ali nisu statična, naprotiv – čini se da se slobodno kreću kroz vodu i beskrajno leto.

Osim Eda, nikada nije fotografisala nikog nagog. Bila je nervozna i zabrinuta da će se i njeni modeli osećati slično. Zato je zatvarala roletne na kući tokom fotografisanja i okrenula bi glavu dok plivač ne uđe u vodu. Pokušala je da stvori prijatno okruženje i svima dala mogućnost da plivaju kako žele, kaže ona za i_d.vice.com i dodaje da su se osećali oslobođenim, slikala ih je odozgo, a kada je čovek pod vodom – oseća se kao da je u svom svetu.

naga tela u vodi

Fotografije su mirne i tihe, a tela u gotovo bestežinskom stanju

Krećući se oko ivice bazena poput raka Deanna je vešto izbegavala senke u kadru, želela je da zabeleži baš oblik tela, ni previše apstraktno, niti haotično. Zato su fotografije mirne i tihe, a tela u gotovo bestežinskom stanju.