28.06.2017.

Una Vida – novo selo u prašumi

Andrijana Živković
Pablo Garcia Figueroa

Probajte da zamislite da živite u prašumi… a onda dodajte sav komfor koji obično ne ide s njom u paru ili prepustite arhitektonskom timu da reši to za vas kako biste mogli svim čulima da osetite život u divljini

una vida

Tropske temperature, Karipska ostrva, Meksiko i prašuma već bude osećaj divljine u koju bismo rado zašli i počeli da istražujemo. Pod nogama vam je ogromno korenje drveća koje deluje kao veliki organizam koji diktira kako će se tlo zemlje menjati, oko vas je nepregledno zelenilo najrazličitijih vrsta drveća za čije nazive niste ni čuli, miris smole na stablima, zemlje i vegetacije prenaglašen je jer vrućina dodatno podstiče isparavanje… Nekoliko sati kasnije sanjate da uskačete u bazen ili odlazite na plažu Kariba koja vam je na 10 minuta ili stajete pod tuš koji vas rashlađuje dok gledate oko sebe sve što čini prašumu. Za kraj dana predlažemo da se uvalite u ležaljku između dva drveta i jednostavno pustite da vas zvuk prašume uspava.

Ova priča može da se nacrta, a upravo to je uradio arhitektonski biro Studio Arquitectos, a njihova verzija postoji u opipljivoj formi u Tulumu, u Meksiku.

una vida

Projekat Una Vida nalazi se u Quintana Rosai, što je nekih desetak minuta od plaža na Karibima. Površina prostora na kom je smeštena iznosi čitavih 3.305 kvadratnih metara  raspoređenih u nepravilan trougao.

Pre realizacije ovog projekta sprovedeno je detaljno istraživanje zemljišta kako bi se sačuvala većina stabala i obezbedilo što prirodnije okruženje. Istraživanje je bilo neophodno i dalo je korisne informacije na osnovu kojih je dalje rađena analiza kada je reč o razdvajanju vrsta stabala na osnovu kojih se dalje koncipirao plan gradnje.

Svaki segment ovog projekta predstavlja život, njegove cikluse i veze, pa je naziv Una Vida potpuno očigledan i logičan kao jedini izbor

Ideja je da se izgrade vile sa fleksibilnošću za različitu namenu kako bi u budućnosti postojala mogućnost da one postanu samostalne kuće. Kako bi se došlo do ovog rezultata, projekat je morao da bude podeljen ne nekoliko segmenata. Svaki objekat je paralelno postavljen i dovoljno odvojen od drugog kako bi se omogućilo proširenje okoline koja čini jedinstvenu celinu iako je u zajedničkom sistemu. Pored toga, bujna vegetacija i drveće obezbeđuju ušuškan hlad kako bi se ublažio uticaj tropske klime.

 

Početna ideja ovog projekta bila je da se stvori neka vrsta sela usred prašume sa rustičnim konceptom estetike, koristeći materijalne resurse iz regiona, kao što su kamen i palme za krov, a na taj način se postiže prirodni stil gradnje spolja, dok istovremeno pruža neophodnu vizuelnu toplotu i čistoću za komfor gostiju unutra.

– Naš koncept je bio da pokušamo apstraktno da uključimo u dizajn tri elementa koji se odnose na prirodne cikluse i okolinu: korenje, tlo od zemlje i drveće. Korenje koje se proširilo kroz prašumu, baš kao i gost našeg gosta – govori nam jedan od arhitekata koji su radili na ovom projektu. – Tlo daje život sredini, pa je njegovo održavanje i inkorporiranje prirodnih elemenata u naš dizajn bila važna stavka za plan projekta. Drveće je ovde ključni element jer ono već svojim različitim vrstama deli projekat na tri dela: Chaca, Chechen i Ceiba, pa su to i nazivi različitih jedinica koje su sastavljene u jednu – kažu nam iz arhitektonskog biroa.

una vida

Chechen je otrovno drvo, čija smola može spaliti kožu onog ko dođe u kontakt sa njim, dok je Chaca protivotrov. Ceiba se smatra maštovitom vrstom drveća u majanskoj kulturi, simbol mudrosti. Ovo drvo predstavlja jedan životni ciklus od rađanja do smrti. Svaki segment ovog projekta predstavlja život, njegove cikluse i veze, pa je naziv Una Vida potpuno očigledan i logičan kao jedini izbor.

Ima većih i manjih jedinica sa jednom ili više spavaćih soba, a svaki apartman smešten u prizemlju ima spoljni tuš i kadu, pa pruža na taj način drugačije iskustvo boravka u prirodi.

Naš koncept je bio da pokušamo apstraktno da uključimo u dizajn tri elementa koji se odnose na prirodne cikluse i okolinu: korenje, tlo od zemlje i drveće

Spavaće sobe orijentisane su severno kako bi se obezbedila svežina u sobi, dok su uslužni i zajednički prostori ka jugu. Na taj način postiže se privatnost u spavaćim prostorijama, sa još jednim benefitom – pogledom na prašumu.

Svaki odabrani materijal ima specifičnu ulogu, pa tako regionalni kamen odaje utisak rustike, dok polirani cement deluje strogo i čisto.

– Drvo nam pomaže da stopimo čitav kompleks s prašumom. Pored toga, vegetacija je vrlo važna u ovom projektu jer mu daje identitet, privatnost i život – govore nam iz arhitektonskog tima koji čine Eduardo García Figueroa, Pablo García Figueroa, Paulina Villa Ramirez, Miguel Angel Cervantes, Juan Pablo Lascurain i Macarena Rossetti.

una vida

Dizajn: Studio Arquitectos
Fotografije: Pablo Garcia Figueroa