01.07.2017.

Top 5 ledenih koktela od lubenice za hladnije i sočnije leto

42 magazin
Pinterest

Šta je bolje od rashlađene lubenice? Pa ledeni koktel od lubenice

Ukoliko mislite da ne umete da kombinujete boje, samo gledajte kako to radi priroda. I pogledajte lubenicu. Crvena i zelena. Predivan spoj odmah evocira svežinu, sok, osveženje.

I zamislite kako je rashlađujete u nekom planinskom potoku, kako preko njene kore klizi brza voda. I odmah vam više nije toliko toplo.

A sigurno rashlađenje postižete kada ovo povrće dodate nekom popularnom koktelu. Budući da su i kultura pravljenja koktela i kultura socijalnih medija u zenitu, poznati koktel blogeri preporučuju da se ovog leta rashladite napicima sa aromom lubenice.

Sangrija

koktel od lubenice

Sastojci: 1 velika lubenica, 1,75 l belog vina, 20 ml belog ruma, 10 ml mineralne vode, soka od 6 limeta, 2 limete tanko narezane, 200 g komadića svežeg ili smrznutog voća – ananas, borovnica i jagode

Priprema: Odvojte gornju trećinu lubenice i sačuvajte je za kasnije, a onda deo koji ste ostavili zarežite nožem i velikom kašikom ili kašikom za sladoled prebacite u blender i ispasirajte. Ako želite, uklonite semenke. Dolijte belo vino, rum, mineralnu vodu i sok limete i promešajte, a zatim dodajte kriške limete i voće. Hladite oko dva sata, a zatim služite.

Pina kolada

koktel od lubenice

Sastojci: 90 ml soka od ananasa, 60 ml belog ruma, 30 ml kokosovog mleka, 2–3 kocke zaleđene lubenice,1 šolja leda

Priprema: Mešajte sastojke u blenderu dok se potpuno ne sjedine. Po želji dodate još lubenice da biste dobili finu ružičastu boju i aromu. Sipajte u čaše, ukrasite svežim voćem i služite odmah.

Daiquiri

koktel od lubenice

Sastojci: 4 šolje kockica zamrznute lubenice, sok od 1 limete, 60 ml ruma

Priprema: Stavite sve sastojke u blender, pomešajte, sipajte u čaše i uživajte.

Margarita

watermelonmargaritarocks

Sastojci: krupna so, 60 ml tekile, 40 ml Grand Marniera, 30 ml svežeg soka limete, 60 ml roze sirupa od lubenice (recept sledi), 60 ml soka od lubenice, 60 ml roze vina, smrznute breskve za dekoraciju, listovi sveže nane, kuglice lubenice
Roze sirup od lubenice: U posudu stavite 1/2 čaše roze vina, 1/2 čaše soka od lubenice, 1,4 šolje šećera. Zagrevajte na srednjoj temperaturi dok se šećer ne otopi. Ostavite sirup da se ohladi na sobnoj temperaturi, preručite ga u flašu i možete ga čuvati u frižideru nekoliko sedmica!

Priprema
Dve šolje sveže lubenice ispasirajte u blenderu, a zatim ih pocedite kroz fino mrežasto sito u čašu – i imate sok od lubenice!
Stavite so na radnu površinu, uzmite čašu, navlažite joj obod i uvaljajte je u so. Napunite šejker mrvljenim ledom, dodajte tekilu, sirup Grand Marnier, sok od limete, sirup i sok od lubenice. Tresite 30 sekundi, sipajte u čašu, a zatim prelijte roze vinom. Dodajte nekoliko listova sveže nane i loptice lubenice. Popijte naiskap!

Lubenica-tekila koktel

koktel od lubenice

Sastojci: tekila, sveža lubenica, sok od limete, sveža nana, po želji borovnica
Priprema: Lubenicu ispasirajte u blenderu, pa iscedite sok. Sipajte ga u čaše, dodajte tekilu, sok limete (i sok od borovnice), te ukrasite listićima nane. Lako, lepo, savršen koktel za zabavu, ali možete ga pijuckati tokom dana celog leta jer fantastično gasi žeđ i pobeđuje toplotu.