21.12.2017.

Tramvaj u dizajnu enterijera

Andrijana Živković
Maarten Willemstein

Ovde nije reč o tramvaju kao prevoznom sredstvu koji stoji nasred restorana, ali utisak dok sedite za stolom na šinama jeste kao da se vozite

tramvaj

Više nije dovoljno samo da imate dobrog kuvara da biste otvorili restoran, danas vam treba i jedinstvena ideja koja objedinjuje više usluga istovremeno. S obzirom na to da je sve više onih koji su kancelariju zamenili kafićima ili restoranima i svoje radne sate uz laptop provode u ovakvim prostorima, potrebno je omogućiti uslove za te nove goste. Jedan ovakav prostor nastao je u zapadnom delu Amsterdama, a on primarno odaje počast starim tramvajima sa obnovljenog dizajna.

tramvaj

Rezultat ovih ideja je jedinstveno kreiran prostor dizajnerskog studija Modijefsky sa snažnim referencama prošlosti. Inspiracija za izbor palete materijala bili su, naravno, tramvaji, a boje novog enterijera su tu da donesu moderno doba, ali i da funkcionalno podele ovaj ogroman prostor od tačno 699 metara kvadratnih na različite zone.

tramvaj

Ono što i danas ostaje u odnosu na nekadašnji izgled zdanja jesu tramvajske šine. One su kao enterijerski element postale trend poslednjih godina, pa je u ovom projektu to bio nezaobilazan izbor koji se sam nameće kao obavezan. Metalna konstrukcija nastavljena je u formi luka koji ide oko bara, a integrisana svetla u njemu naglašavaju njegovu prostornu poziciju. Ovaj sjajan luk formiran od šina razbija monotoniju velikog prostora čineći ga dinamičnim. Bar je postavljen centralno u prostoru, pa je vidljiv sa svih strana dok podela prostora dozvoljava stvaranje intimnih zona za sedenje.

 

Tramvajske oznake i jezik korišćeni su kroz potpisivanje čitavog restorana, dok je nameštaj rađen po meri direktna asocijacija na starinski dizajn tramvajskih sedišta. Postavljena na preostale tramvajske šine, sedišta sa malim točkovima izgledaju kao da će svakog trenutka da kliznu niz šinu, što nije slučajno jer su na ovaj način dizajneri želeli da dodaju malo igrarije restoranu koja bi asocirala na samu vožnju tramvajem. Industrijske zavese sa jasnim kolor crtama razdvajaju prostor tako što formiraju predsoblje za one koji ulaze u restoran sa terase.

tramvaj

Ovo mesto osmišljeno je da bude i radno mesto tokom dana, iako je restoran i bar istovremeno, pa su omogućeni punjači sa ormarićima u kojima možete zaključati telefon ili laptop. Tu je i štampač za slučaj da se bavite administracijom, ali i foto-štand da se zabavite. Veliki sto sa ugrađenim USB portovima i utikačima postavljen je u radnoj zoni za prijatan radni dan u grupi.

tramvaj

Osim svega pomenutog, ovaj restoran ima i bazen, ali on nije ispunjen vodom već okruglim jastucima, sa plavom bojom svuda okolo, pa ovde možete da uživate u svom koktelu. Izrađen od plave gume sa odgovarajućim pločicama i tipičnom ogradom za bazen ovaj prostor ima i talasasta ogledala koja su jasna asocijacija na vodu.

tramvaj

Ime Kanarie Club takođe je osmislio dizajnerski studio, a ideja je bila da naziv bude razigran i prijateljski, da predstavlja klub kome svi mogu da se pridruže. Želja arhitekata i vlasnika bila je da ovo bude prostor za rad, ali i druženje sa prijateljima uz dobar obrok – jednostavno, ovo je mesto zamišljeno za sve.

Dizajn: Studio Modijefsky
Fotografije: Maarten Willemstein