21.12.2017.

Dragi Deda Mraze, evo liste destinacija za 2018.

42 magazin
Instagram Travellerwish

Od mene ti pismo s listom želja baš dugo stiglo nije. Ako misliš da me se ne sećaš, ne verujem ti

open-madagaskar

Sigurno ne možeš da zaboraviš kako si davno, čak iz Laponije, teglio nekoliko bušnih plastičnih kesa punih smokija i grisina, s tablama eurokrema umesto kremaste nutele. Nije tebi lako, kao ni svakom čoveku, a valjda si čovek, da kroz fantazmagoričnu ledenu noć jezdiš promrzlih prstiju, drndaš one praporce i uz kokakoličnu numeru uskačeš u dimnjake, pazeći da ti ni trun gareži ne uprlja fine i mekane bele paspule… Možda ti izgledaš potpuno drugačije, no izmislili su te ljudi skloni da svoj lik pripisuju bogovima.

Treba samo da me teleportuješ na neko lepo, mirno, rajsko, bajkovito mesto za kontemplaciju i restart

Elem, da li sam bila dobra, ne znam. To bi o svima, pa i o meni, trebalo da ti pišu drugi. Ja nisam od onih „ja sam mnogo dobar čovek“ ljudi.
Za ovih mnogo i kusur leta spisak mi se odužio toliko da mi ni šlajfna koja seže do Severnog pola nije dovoljna, a i kabasto bi to bilo za tvoja prenatovarena pleća. Znam, znam, mnogo njih mnogo hoće.
Zato ti šaljem listu-sitnicu: neke destinacije koje, reklo bi se na osnovu slika, garantuju dostizanje spokoja ili mira, ili kako se već zove to nešto što doživiš kad se dislociraš iz sredine u kojoj ti veština orijentisanja u prostoru i vremenu nije u pogonu.
Dakle, treba samo da me teleportuješ na neko lepo, mirno, rajsko, bajkovito mesto za kontemplaciju i restart.
Deda Mraze, čoveče, a valjda si čovek, šta je to za tebe.

Gledam na Instagramu fotke, ne znam gde bih pre, što pre.

Australija

top destinacije 2018Zamisli da provedeš noć u Saut Armu u Tasmaniji, a ne znaš u tami da li više svetla stiže iz okeana ili sa neba. Za lečenje sna i jave.

Japan

top destinacije 2018Šuma Aokigahara, poznata i kao More drveća, nalazi se u severozapadnom podnožju planine Fudži, a u njoj je drveće toliko gusto da sprečava vetar i zbog čega tamo gotovo da nema životinja. Zato je izuzetno tiha.
Šuma se povezuje sa demonima iz japanske mitologije. (Ovo se pravite da niste pročitali: poznata je kao šuma samoubistava, a time se bavi i vlada.)

Madagaskar

top destinacije 2018Na zapadnoj obali ovog ostrva u Indijskom okeanu, blizu istočne obale Afrike, nalazi se grad Morondava, a u njemu je avenija baobaba. Ovo masivno drveće je nacionalni simbol ostrva, a botaničari kažu da može da živi nekoliko hiljada godina. U blizini grada je i Kirindi šuma u kojoj žive lemuri, pa mi je susret sa kraljem Džulijanom neizbežan.

Ukrajina

top destinacije 2018Znam jedino to da ovaj mostić vodi do kućice na žbunastom ostrvcetu na nekom ukrajinskom jezeru. Stvoren za bekstvo iz stvarnosti, Deda Mraz valjda zna gde je, tako da ćete biti blagovremeno obavešteni.

Peru

top destinacije 2018Vau! Vinicunca ili The Rainbow Mountains, Dugine planine, nalazi se na 5.200 metara nadmorske visine, u peruanskim Andima blizu grada Kuska, a opet i blizu planine Auzangate. Delimično su formirane od raznobojnih sedimenata, što lokaciji daje nadrealan izgled. Planini se može prići samo peške ili na konju, a stazom se od najbližeg puta stiže za oko tri sata hodanja, a uključujući tri sata vožnje iz Kuska, do vrha je potrebno oko šest sati. Mada, u poslednje vreme Dugu opsedaju turisti.

Daleki istok, Japan – možda

top destinacije 2018Dok se oko ove meditativne, romantične, poetične i viralne fotografije vodi polemika gde je uslikana, da li je delo fotografa ili fotošopa, te da li uopšte postoji takvo mesto na svetu, mislim da je nemoguće da ne postoji. A čak i da ne postoji, ja hoću tamo, Deda Mraze!

SAD

top destinacije 2018Veliki kanjon Kolorada u severozapadnoj Arizoni poznat je po zapanjujućoj veličini i neverovatnom pejzažu koji čine stepeničaste stene, nekad korito reke Kolorado, a koja je danas na mnogo nižem nivou u kanjonu. Dug je 446 kilometara, širok 29 kilometara i dubok preko 1.500 metara. Oštre stene oštrih litica, doline, klanci, prostor na kojem je moguće savladati sve strahove.

Filipini

top destinacije 2018Ovaj azijski ostrvski raj jeste arhipelag sačinjen od 7.107 ostva. Može bilo koje!

Meksiko

top destinacije 2018 Hidden Paradise ili skriveni raj, negde u blizini lokaliteta drevne majanske Kobe na Jukatanu. Dakle: ekspedicija. Ti valjda možeš odmah da nađeš skriveni raj, Deda.

Ukrajina 2

top destinacije 2018Tunel ljubavi nalazi se u neposrednoj blizini sela Klevana u Ukrajini. Ovaj botanički fenomen je zapravo tri kilometra duga železnička pruga okružena zelenim lukovima drveća i grmlja koji su se međusobno isprepletali. Tunelom još prolazi teretni voz koji prevozi drva. E da, i ljubav da ne zaboraviš, Mraze hladni.

Švajcarska

top destinacije 2018Osim po siru, čokoladi, satovima, ova evropska zemlja poznata je i po geografiji, jezerima i krajolicima koji su praznik za oči. I stvarno je baš zelena, nekako zelenija. Ja bih rado u okoliš jezera Lungern.