23.12.2016.

STARI TRIKOVI ZA NOVU ODEĆU

Obnavljamo proverenu listu korisnih saveta za uspešno pranje veša

lg-combo_fotografija-1

Dok odbrojavamo dane do dočeka nove godine, tražimo idealan stajling za tu priliku. Nešto novo i provereno staro uvek je dobra kombinacija. U mom slučaju komad koji nikad ne izlazi iz mode jeste klasična bela košulja savršenog kroja, ali to se teško pronalazi. No taj deo je rešen pre nekoliko godina i sada je nosim uvek kad ne znam šta bih – ona je moj kec iz rukava za sve prilike. Posle dve-tri godine vernosti, nakon još jednog pranja, ona ponovo stupa na scenu, ali… Nakon vađenja iz veš-mašine ostala sam bez svog aduta. Naime, košulja se skupila, nedostaje dugme… Kako se još nekom ne bi dogodio sličan scenario, pronašli smo jednostavne trikove pomoću kojih ono što stavite u mašinu i dobijete nazad.

Korak 1: Pratite međunarodne simbole sa etikete. To je važno jer vam oni sugerišu da li je potrebno ručno ili pak pranje na 30 stepeni. Ono što prvo pomislimo kada su u pitanju niske temperature jeste da one neće uništiti sve bakterije, ali to baš i nije tačno. Naime, kompanija LG je krajem prošlog veka otkrila da je para najbolji način za sterilizaciju veša. Zato je za svoje korisnike pripremila niz veš-mašina sa Steam funkcijom, za pranje uz pomoć pare, a tako su čak i pri pranju hladnom vodom uništene grinje i bacili.

Korak 2: Nakon pažljivog čitanja etiketa sledi sortiranje veša prema boji, dok je preporuka da peškire perete zasebno od ostalog veša. Ako vam se čini da vaši peškiri ili odeća vaše bebe nikada nisu dovoljno meki, LG Combo veš-mašine imaju rešenje. Iako je dovoljno agresivna da uništi sve bacile, para je istovremeno veoma nežna, pa će veš biti prijatniji na dodir.

Korak 3: Pre ubacivanja veša u mašinu, važno da ispraznite sve džepove, ali i da prevrnete garderobu na naličje, kako dugmad ne bi oštetila bubanj mašine. To istovremeno omogućava da jarke boje duže opstanu na odeći. Što se dugmića tiče, ne budite lenji da ne biste ostali bez njih, pre pranja ih obavezno raskopčajte, u suprotnom, postoji mogućnost da popucaju. Kada je reč o duksevima i jaknama, tu je obrnut proces – garderobu koja se kopča na rajsferšlus zakopčajte do vrha jer tako štitite ostale osetljive tkanine od oštrih zubaca rajsferšlusa.

Mali trik za pranje peškira – dok se mašina puni vodom, dodajte u nju dve kašičice alkoholnog sirćeta i vaši peškiri će izgledati kao novi

Korak 4: Obavezno se pridržavajte uputstava o količini deterdženta ukoliko ne želite da agresivna sredstva oštete veš ili vas sačekaju čuvene beli tragovi praška na odeći. Manje je u nekim slučajevima ipak više! O ovome, međutim, ne morate da brinete u slučaju da vaša veš-mašina, poput modela iz serije Combo LG, poseduje mogućnost pranja na pari, pošto ove mašine razgrađuju sve ostatke praška, sprečavajući alergijske reakcije.

Korak 5: Ne opterećujte mašinu velikom količinom veša, ukoliko ne posedujete neku sa velikim kapacitetom. Recimo, u LG Combo WD12595FD6 mašini za pranje i sušenje možete oprati i do 15 kilograma veša, pa je ona idealna ako često perete velike količine garderobe.

Korak 6: Na kraju, prilikom vađenja veša iz mašine ne zaboravite da rastresete veš, kako bi se što manje gužvao tokom sušenja. Steam funkcija i u ovome može biti od pomoći. Naime, ukoliko niste ljubitelj peglanja, operite garderobu na pari, tako će nabori biti svedeni na minimum.

Korak 7: Ukoliko ste prešli prvih šest koraka, onda nema neprijatnih iznenađenja, sada možete samo prijatno da se iznenadite i uživate u garderobi koju ste dobili nazad nakon uspešnog pranja.

Ovih saveta su se pridržavale naše mame i bake, ali nekako smo ih usput zaboravili, pa nije naodmet da ih sačuvamo za sledeću generaciju, iako mi od sada imamo dodatnu pomoć uz Combo veš mašine kompanije LG sa Steam funkcijom.