05.04.2017.

Surfovanje na Islandu

Mila Rebac
Instagram

Verovatno najekstremniji sport na svetu

Heidar Logi Elíasson surf island 42magazin

U potrazi za pravim arktičkim talasom: Heidar Logi Elíasson

Heidar Logi Elíasson je profesionalni surfer. I živi na Islandu. Ranije je sanjao o plažama na Havajima ili Tenerifima, međutim, shvatio je da je kod kuće mnogo uzbudljivije. Iako ponekad ne oseća prste na rukama i nogama!

Ovaj 24-godišnjak je jedini profi surfer u svojoj zemlji. Zato njegov život na ostrvu u severnom Atlantiku i nije baš jednostavan. Iako je odlučio da se bavi surfovanjem, ne želi da se preseli u toplije krajeve. Kaže da voli svoju zemlju, njenu surovu lepotu i surfovanje na ledenim talasima – iako mu snažni vetrovi zadaju poprilične muke. Zašto baš surfovanje? Zar nije mogao da izabere snoubord, kao i sav normalan svet na Islandu?

Strah od okeana

Kada je sa 16 godina po prvi stao na dasku, strah od okeana nestao je u trenu – a u zamenu je dobio potpuni unutrašnji mir. Plašiti se okeana je kod Islanđana sasvim normalna stvar jer ih odmalena uče da je Atlantik opasan po život, prava smrtonosna zamka.

Heidar Logi Elíasson surf island 42magazin

@heidarlogi: Such a perfect way to say goodbye to Iceland for the next few months

„I pored debelog odela od neoprena, nakon nekoliko minuta počinješ da gubiš osećaj u prstima, a potom i u celom telu. Dođeš do trenutka kada ne osećaš ama baš ništa. Moje lice gubi svaku mimiku i moć pokreta postaje ograničena. Ali zbog toga je surfovanje na okeanu tako moćno!“

Pa ipak, Elíasson je strah pretvorio u duboko poštovanje prema surovoj prirodi, a svoju strast u posao. Da bi na Islandu bio profi surfer, moraš biti i meteorolog jer se snažni i hladni vetrovi na okeanu smenjuju u trenu i poigravaju sa Heidarom na najsuroviji način. I pored ove zastrašujuće činjenice, Elíasson istinski uživa u trenucima kada vlada talasima i u stalnom lovu za savršenom prilikom za nekoliko časova surfovanja.

Ono kada ti se prsti koče od hladnoće

Temperatura od minus 30 tokom zime i ledena voda tokom leta ga ne plaše. Ovaj Islanđanin na oštre klimatske uslove gleda kao na izazov: „I pored debelog odela od neoprena, nakon nekoliko minuta počinješ da gubiš osećaj u prstima, a potom i u celom telu. Dođeš do trenutka kada ne osećaš ama baš ništa. Moje lice gubi svaku mimiku i moć pokreta postaje ograničena. Ali zbog toga je surfovanje na okeanu tako moćno!“, izjavio je Heidar. Ne zvuči baš ugodno, ali svakako je primamljivo adrenalin-zavisnicima.

Spektakularno i divlje romantično protekao je jedan poseban surf izlet: Elíasson se usudio da zajaše talase tokom oluje i punog meseca. Surfovao je pod polarnom svetlošću koja je osvetljavala artktičko nebo. „Čarobno i potpuno neverovatno iskustvo. Island je zemlja koja pruža tako mnogo – kao nijedna druga na svetu.“