02.06.2017.

Organska arhitektura je recept za lepši svet

Dunja Jovanović
Promo, Pinterest

Dok čekamo otvaranje izložbe koja slavi 150 godina od rođenja arhitekte Franka Lloyda Wrighta, podsećamo se njegovog uticaja na savremenu arhitekturu, ali i na razvoj ekološke svesti u modernom društvu

Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright

Njujorški muzej moderne umetnosti MoMA otvoriće izložbu arhitektonskih crteža, maketa, nameštaja i tekstila legendarnog arhitekte Franka Lloyda Wright i tako proslaviti 150 godina od njegovog rođenja. Dok čekamo izložbu, podsećamo se ogromnog uticaja koji je genijalni Wright imao na savremenu arhitekturu, ali i na razvoj ekološke svesti u modernom društvu.

Kako živimo u vremenu globalnog zagrevanja, svest o ekološkim problemima raste, a na to je u velikoj meri uticao Frank Lloyd Wright – američki arhitekta, dizajner enterijera, pisac i predavač, koji je tokom života projektovao oko 1.000 struktura, a više od polovine njih je i izgrađeno.

Frank Lloyd Wright

Nerealzovan projekat Franka Lloyda Wrighta, 1957-58

Pre modernog arhitektonskog dizajna u kom se koriste eco-friendly materijali, reciklaža i samoodrživi izvori energije, postojala je filozofija dizajna koja je govorila o stvaranju građevinskih struktura u harmoniji s prirodom i čovekovim potrebama podjednako.

Organska arhitektura je pojam Franka Lloyda Wrighta, koji je njime opisivao princip integracije arhitektonskog projektovanja i ekološke ideologije. Ova filozofija rodila se iz ideje Wrightovog mentora Louisa Sullivana, prvog američkog arhitekte moderniste, koji je duboko verovao da forma mora da prati funkciju. Ova vrsta arhitekture stremi ka ujedinjavanju enterijera i eksterijera kako bi se stvorio harmonični prostor koji nije odvojen od prirode, ne dominira nad njom, već je dopunjuje i stvara celinu, ili kako je sam Wright rekao: „objekat i njegovo okruženje treba da budu jedno, srećniji zajedno nego samostalno“. Kuće koje je projektovao za sebe, a koje su imale ogroman uticaj na čitav arhitektonski svet – Taliesin u američkoj državi Viskonsin i Taliesin West u Arizoni – dokazuju da njegova teorija spajanja organskog i projektantskog i te kako ima smisla.

Frank Lloyd Wright

Taliesin West enterijer

Izgrađena 1937. godine u pustinji Sonoran u Arizoni, Taliesin West bila je prva Wrightova kuća i radni studio. Ova kuća građena je od pustinjskog kamenja, a prozora ima toliko da se stvara osećaj stapanja spoljašnjosti i unutrašnjosti. Danas je u toj kući Škola arhitekture Franka Lloyda Wrighta, a ljudi koji u njoj studiraju inspirisani su Wrigthovom ideologijom.

Frank Lloyd Wright

Kuća Fallingwater u Pensilvaniji

Još neki od poznatih objekata sa Wright potpisom jesu kuća Fallingwater u Pensilvaniji i Solomon R. Guggenheim muzej u Njujorku.

Frank Lloyd Wright

Guggenheim muzej u Njujorku

Wright nije imao konkretan arhitektonski stil već se prilagođavao sredini u kojoj su se njegovi projekti nalazili. Krov Taliesin West kuće građen je tako da bude u skladu s planinskim pejzažom, a stepenište se utapa u stene koje vode do bazena. Arhitektura prati prirodne elemente, bilo da se objekat nalazi na planini ili u pustinji. Ipak, neki od arhitektonskih elemenata se prepoznaju kao njegovi – isturena streha, prozori od poda do plafona, kao i prizemni (open-floor) tlocrti ponavljaju se u mnogom projektima.

Frank Lloyd Wright

Taliesin West

U drugoj polovini 20. veka moderne arhitekte su usvojile koncept organske arhitekture i podigle je na nov nivo. Uz pomoć savremenih recikliranih, eco-friendly materijala, novih vrsta betona ili konzolnih rešetaka, oni stvaraju strukture bez vidljivih greda i stubova, što ujedinjuje sam projekat sa okolinom.

Frank Lloyd Wright

Shell – Artechnic arhitektonski biro

Takve zgrade nisu linearne ili rigidno geometrijske, već zaobljene – što podseća na organski dizajn. Pored toga – gradske bašte ili vertikalni vrtovi postaju svetske atrakcije, a to dalje dozvoljava razradu Wrightovog principa gradnje.

Frank Lloyd Wright

Mickey Muennings organska arhitektura, Kalifornija

Izložba Frank Lloyd Wright at 150: Unpacking the Archive startuje 12. juna i biće otvorena za posetioce do 1. oktobra.