21.03.2018.

Ko vodi brigu o simbolima Srbije?

42 magazin
National Geographic/David Guttenfelder, Fondacija za zaštitu ptica grabljivica, Márton Horváth

Od beloglavog supa do orla krstaša – kako variramo s brojevima

ptice srbije

Beloglavi sup; Foto: Fondacija za zaštitu ptica grabljivica

Kako je došlo do toga da se posle dužeg vremena beloglavi sup, inače maskota našeg Olimpijskog tima, vrati na naše područje, a kako smo uspeli da do istrebljenja dovedemo orlove krstaše, zaštitnike koji krase grb Srbije, samo su neke od tema koje su bile pokrenute 14. marta u Dvorani Kulturnog centra Beograda na tribini uoči premijere nagrađivanog dokumentarca Džejn.

Ovaj film je u velikoj meri ljubavna priča, s tim da nije reč o ljubavi između muškarca i žene, već između žene i njenog rada

„Stvarno je do nas. Mi smo ti koji mogu doneti promene. Ako vodimo život tako da ostavimo najmanji mogući uticaj na okolinu, ako kupujemo stvari koje je moralno kupiti, a ne kupujemo one koje to nisu, preko noći bismo mogli promeniti svet“, poručila je slavna primatološkinja dr Džejn Gudal u svom, sada već čuvenom TED govoru o tome šta šimpanze deli od ljudi, odnosno šta nas to spaja.

ptice srbije

Jane Goodall reditelj Brett Morgan; Foto: National Geographic/David Guttenfelder

Na tragu njenog revolucionarnog rada, Festival nauke uoči premijere dokumentarnog filma Džejn nastalog u produkciji National Geographica, organizovao je naučnu tribinu na kojoj se govorilo o izazovima, problemima, ali i primerima pozitivne prakse i podizanju svesti o ugroženim životinjskim vrstama u Srbiji.

Učesnici razgovora bili su Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji, dr Milan Paunović, direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, dr Saša Marinković iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica, i Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a u ulozi moderatora našao se Rambo Amadeus, naš poznati muzičar i ekološki aktivista.

ptice srbije

Orao krstaš; Foto: Márton Horváth, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Premda obuhvata manje od jednog procenta teritorije Evrope, Srbija može da se pohvali time da u njoj žive čak 43 odsto vrsta sisara i 66 odsto vrsta ptica koje nastanjuju Stari kontinent, a brojne su i one endemične vrste koje žive samo na teritoriji naše zemlje. Ipak, za 429 životinjskih vrsta u Srbiji veruje se da su na pragu istrebljenja, zbog čega je važan zajednički rad kako institucija, tako i pojedinaca koji mogu učiniti mnogo.

Jedan od primera dobre prakse, kada je zaštita životinjskih vrsta u pitanju, svakako jeste beloglavi sup. Ovaj impozantni lešinar, čiji raspon krila može biti i do tri metra, kod nas živi u specijalnom rezervatu prirode Uvac, ali je pre samo dvadesetak godina bio pred izumiranjem. Posebnim programom zaštite i radom biologa udruženih u Fondaciji ptica grabljivica, njihova brojnost je u porastu, pa je danas na Balkanu upravo Srbija zemlja sa najvećim brojem beloglavih supova. Zato je i ptić ove vrste supa po imenu Srećko uzet za maskotu Olimpijskog tima Srbije, sa željom da njegova istrajnost, snaga i brzina inspirišu i ohrabre i naše olimpijce.

„Stvarno je do nas. Mi smo ti koji mogu doneti promene. Ako vodimo život tako da ostavimo najmanji mogući uticaj na okolinu, ako kupujemo stvari koje je moralno kupiti, a ne kupujemo one koje to nisu, preko noći bismo mogli promeniti svet“

Za razliku od ovog, jedan od najistaknutijih primera loše prakse u Srbiji vezuje se za orlove krstaše, moćne grabljivice koje ponosno krase grbove čak devet evropskih država, uključujući i Srbiju. Iako je u našoj zemlji orao krstaš strogo zaštićena vrsta, on je zbog ljudskog faktora trenutno pred izumiranjem jer je ostao samo jedan gnezdeći par na teritoriji naše države! Ova situacija mogla bi da se promeni nabolje zahvaljujući projektu za zaštitu orla krstaša „Panon Igl“, koji su 2016. godine pokrenule Srbija, Mađarska, Austrija, Češka i Slovačka, a koji finansira Evropska unija.
„Šta je onda rešenje“, zapitala se dr Džejn Gudal u pomenutom TED govoru, ubrzo nudeći sama odgovor na svoje pitanje: „Oruđa za rešavanje problema su znanje i razumevanje. Treba poznavati činjenice, ali i videti kako se uklapaju u celu sliku. Marljiv rad i upornost – nema predaje – ljubav i saosećajnost vode poštovanju svega živog.“

Neobičan život i jedinstveni naučni put ove hrabre Britanke okosnica su filma Džejn Breta Morgena koji je u Beogradu premijerno prikazan 14. marta u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Čuveni reditelj dokumentarnih filmova na raspolaganju je imao arhivu National Geographica, bogatu materijalom koji do sada nije prikazivan, a koji gledaoce vodi nekoliko decenija unazad, na put u tanzanijski nacionalni park Gombe. Radnja počinje kada Džejn, tada 26-godišnja Britanka, vođena samo svojom ljubavlju prema životinjama kreće u prvu ekspediciju sa ciljem proučavanja šimpanzi. Strpljivo gradeći poverenje životinja, uskoro je dospela na naslovne strane kada je otkrila da su šimpanze veoma inteligentna bića sa društvenim životom, sposobna da koriste alate da bi došla do hrane.

ptice srbije

Orao Krstaš; Foto: David Grabovac/Društvo za proučavanje ptica Srbije

Kada je 1964. godine National Geographic poslao holandskog filmadžiju Huga van Lavika da zabeleži njen rad, njih dvoje su se zavoleli, ali su profesionalne obaveze, epidemija dečje paralize i nasilje među šimpanzama ugrožavali idiličan odnos ovog para. Iako je u filmovima i knjigama mnogo toga rečeno o radu dr Gudal sa šimpanzama, o njoj kao ženi u naučnom svetu, ali i o njenom privatnom životu zna se malo toga. Sada, dok Džejn proučava šimpanze, a mi proučavamo njen život, vidimo kako se rodila ljubav i kako se borila da napravi ravnotežu između braka i majčinstva i svog životnog sna.

ptice srbije

Jane Goodall i šimpanza Flin; Foto: National Geographic Creative/ Hugo van Lawick

„U ovoj priči najviše me je zainteresovala borba za priznanje jedne žene, naročito u vreme kad je Džejn radila“, rekao je režiser Bret Morgen. „Ovaj film je u velikoj meri ljubavna priča, s tim da nije reč o ljubavi između muškarca i žene, već između žene i njenog rada.“

Nakon premijere u Kulturnom centru Beograda, film Džejn imao je televizijsku premijeru 18. marta u 21.55 na kanalu National Geographic, a tog dana ovaj dokumentarac bio je emitovan u 172 države na čak 43 jezika!