23.03.2018.

Milovan Bajčetić: Ja sam samo jedan mali znak na putu da treba pomoći drugima

Zorica Antonijević
Privatna arhiva
Mladi biciklista i humanitarac uspeo je da se plasira na Evropsko prvenstvo u Sloveniji i Svetsko prvenstvo u Americi – u disciplini ultramaraton. Za ove zahtevne trke trenira tako što drumovima Srbije apeluje za pomoć deci oboleloj od teških bolesti. Nažalost, i njega je zadesila neizvesnost – pitanje je da li će otići na pomenuta takmičenja jer nema dovoljno sredstava

Milovan Bajčetić

Milovan Bajčetić ima samo 22 godine, a već razvijenu svest o tome kako je moguće kroz svoje zanimanje, koje god ono bilo, pomoći drugima koje je zadesila nevolja. Ovaj mladi biciklista član je svetskih organizacija UCI i UMCA, treći je u Evropi, prvak Srbije sa nacionalnim rekordom i osmi u svetu (kategorija od 18 do 48 godina) u disciplini ultramaraton, a prošle godine uspeo je da se plasira na dva velika takmičenja u vožnji bicikla 24 časa. Njega nije zadesila nevolja, ima razloga da se raduje, ali ima i problem kako da pronađe sredstva i pojavi se na tim takmičenjima, na kojima će, između ostalog, predstavljati državu. Zato je sada njemu potrebna pomoć svih nas.

Milovane, bavite se biciklizmom osam godina, a od prošle godine profesionalno vozite ultramaratonu 24h (vožnja bicikla 24 časa), to je baš ozbiljan fizički poduhvat. Pripremate se tako što vozite humanitarne trke za pomoć bolesnoj deci po Srbiji, recite nam nešto o tome, kako animirati ljude da pomognu kada se čini da je pomoć potrebna sve većem broju dece i ljudi?
Za potrebe treninga napravljen mi je dres sa apelom za pomoć i kroz treninge i vožnje po mestima u Srbiji, pokušavam da upoznam što veći broj ljudi i pozovem ih da pomognu koliko mogu oboleloj deci. Svima nama je urođeno da pomognemo nekome, a za sebe ću reći da sam ja samo jedan mali znak na putu koji pokazuje smer da pomognemo osobi kojoj je pomoć potrebna. Nema veće sreće nego kad u rukama držite dete za koje smo se svi mi borili i koje je spaseno u poslednji čas.

Trenutno vozim drumski bicikl Vivelo koji nije predviđen za ultramaraton 24h. Potreban mi je TT-bicikl, ja taj bicikl nemam jer je mnogo skup

Za koga ste sve borili na dva točka u dresu koji poziva na apel?
Na dresu koji trenutno nosim ispisan apel Budi human, pošalji SMS 266 na 3030 za Milu. Mila inače boluje od teškog oblika karcinoma i za nju se trenutno svi borimo. Borili smo se i za još mnogo dece kao što je mala Rada, koja ima retku, složenu i urođenu srčanu manu, u Grčkoj su urađene četiri operacije, koje treba da sačuvaju njena malena pluća i omoguće joj bezbrižno detinjstvo i normalan život. Rada se trenutno nalazi u Atini jer joj je urađena poslednja, četvrta operacija na srcu i ona nam dolazi u Srbiju 1. aprila i jedva čekam da je držim potpuno zdravu u rukama. Pomoć je potrebna za još mnogo dece i svi koji žele mogu izraditi dres, a ja ću taj dres vrlo rado nositi i apelovati na ljude.

Milovan Bajčetić

Prošle godine 15. jula, a zahvaljujući ljudima dobre volje, otputovali ste u Sloveniju na Evropsko prvenstvo ultra24h. To vam je bila prva trka van Srbije, kakvi su vam utisci, a kakvi rezultati?
Utisci su prelepi, a ja još uvek nisam svestan svog uspeha koji sam ostvario na Evropskom prvenstvu. Konkurencija je bila velika i jaka – sa mnom se takmičio svetski dvostruki prvak i svetski rekorder ultramaratona Crish Hopkinson. Osvojio sam treće mesto prešavši 600 kilometara za 24 sata. Tog trenutka postao sam treći u Evropi, prvak Srbije sa nacionalnim rekordom, ali i osmi u svetu (u kategoriji od 18 do 48 godina) među 9.327 osoba koje se takmiče u ovoj disciplini u svetu. Taj rezultat mi je omogućio direktan plasman na Svetsko i Evropsko prvenstvo koja se organizuju ove godine. Utramaraton 24h je jedna od težih disciplina i zahteva velike i teške treninge, kako fizičke tako i psihičke.

Za EP i SP nije mi potrebno mnogo novca, ali ja ga prosto nemam

A kakav vam je plasman u ovom sportu na nivou države?
U državi Srbiji sam prvak i nacionalni rekorder sa 600 kilometara. Zahvaljujući treneru Ivanu Puji, koji vredno svakoga dana radi sa mnom kako bi naš uspeh bio još veći. Ove godine cilj nam je da pređem preko 800 kilometara i tim poduhvatom postavim novi rekord.

I hoćete li ići na Evropsko prvenstvo u Sloveniji i Svetsko prvenstvo u Sjedinjenim Američkim Državama? Kada i gde se ta takmičenja održavaju?
Svetska organizacija UMCA pozvala  me je da učestvujem na prvenstvima Evrope i sveta, Evropsko će se održati u Sloveniji u mestu Dobrovnik 14. jula ove godine, a Svetsko se organizuje u Sjedinjenim Američkim Državama u gradu Borego Springs (Kalifornija) 26. oktobra 2018.

Koliko vam je sredstava potrebna za odlazak na Evropsko prvenstvo i za šta, a koliko za Svetsko prvenstvo?
Finansijska sredstva potrebna za odlazak na Evropsko prvenstvo iznose 220 evra (kotizacija 150 evra i 70 evra za gorivo), plus za smeštaj i hranu.
Za Svetsko prvenstvo mi je potrebno da se plati avio-karta, transport bicikla avionom kao sastavni deo opreme za takmičenje, troškovi za kotizaciju (250 dolara), kao i smeštaj i hrana tokom boravka u Americi.

Nema veće sreće nego kad u rukama držite dete za koje smo se svi mi borili i koje je spaseno u poslednji čas

Koji bicikl imate? Da li će izdržati pripreme i zahtevna takmičenja?
Trenutno vozim drumski bicikl Vivelo koji nije predviđen za ultramaraton 24h. Potreban mi je TT-bicikl, ja taj bicikl nemam jer je mnogo skup. Jedina mogućnost koja postoji jeste da rentiram bicikl za dan trke.

Milovan Bajčetić

U nadi da će ovaj momak našu državu predstavljati na pomenutim takmičenjima, hajde da pozovemo i državu i ljude dobre volje da mu pomognemo da ostvari san. On je vozio i apelovao za pomoć drugima, a mi apelujemo za njega!
Od ostvarenja sna deli ga samo nekoliko hiljada evra.