25.06.2018.

10 reči za osećanja koja niste umeli da definišete

Maja Radivojević
Pinterest

Postoje reči koje tačno definišu neka složena osećanja

osećanja

Mislili ste da samo vi osećate taj kompleksni skup osećaja i osećanja? Ne. Neki mudriji su već definisali i stvorili razne kovanice za neke tanane i složene emocije. Ako volite da sedite u zatvorenom i slušate zvuke gromova – postoji reč za to, ne brinite. Reči vuku poreklo iz različitih jezika i ostavljene su u originalu uz predloge izgovora. Ove reči su uglavnom usvojene kao takve, pa se koriste u izvornom obliku, uglavnom su neprevodive doslovno. Neke od reči predstavljaju i kovanice, iako počivaju na korenima starijih jezika.

KrisalizamChrysalism 
Osećanje smirenosti, kada ste u zatvorenom prostoru tokom oluje i slušate kišu koja lupa o krov, i imate osećaj da savršeno razumete tenziju tog pucketanja.

osećanja


Ambido/Ambedo – Ambedo 
Vrsta melanholičnog transa, u kom ste potpuno spojeni sa živim čulnim detaljima – kapljicama kiše koje dobuju o prozor, visokim drvećem koje se pomera, oblacima krema koji se kovitlaju na vrhu vaše kafe – utapate se u osećaj toga da ste živi.

osećanja


LiberosisLiberosis
Želja da se manje brinete o svemu – da se opustite u životu, da prestanete da promatrate svaki korak, uplašeni za sve.

osećanja


VemodalenVemödalen
Frustracija jer fotografišete nešto neverovatno, ali postoji već na hiljade identičnih fotografija – isti zalazak sunca, isti vodopad, ista krivina kuka, ista fotografija oka – zbog čega predmet ili prizor mogu postati nešto prazno i jeftino, kao komad nameštaja koji je deo masovne proizvodnje.

osećanja


Adronitis – Adronitis
Ozlojeđenost zbog činjenice da je mnogo vremena potrebno da upoznate nekog – prvo nekoliko nedelja morate da provedete u njihovom psihološkom ulazu i svakim razgovorom koji sledi, kao da ulazite u drugačiji prostor, i svaki vas pomalo približava središtu kuće – a želite da odmah odatle počnete komunikaciju i prvo delite najdublje tajne, bez svih hodnika i zavijutaka.

osećanja


FickaraldoFfitzcarraldo
Slika koja se nekako duboko utisnula u vaš mozak – možda detalj iz sna, ili je izletela i neke knjige ili je, jednostavno, usađena tokom opuštenog razgovora. Ali ona raste u divlju viziju koja se u vašoj glavi pomera napred-nazad, kao pas koji želi što pre da izađe iz auta. Ona se bori za šansu da uskoči u realnost.

Mentalne bolesti žive u kućicama. Sasvim je okej da neka bude vaša


AnemojaAnemoia
Nostalgija za vremenima koja niste nikad ni doživeli. Ko je živeo i umro pre nego što je bilo ko od nas stigao, ko je spavao u našim kućama, ko je gledao u isti mesec, ko je udisao isti vazduh – a živeo u potpuno drugom svetu.

Jouska/Džouska – Jouska
Hipotetička konverzacija koja se iznova odigrava u glavi – analiza, katarzični dijalozi – sve to je psihološki kavez u kom se dublje povezujete sa ljudima, nego što to činite u svakodnevnom životu.

osećanja

Zeno/ZinoXeno
Najmanja jedinica ljudske povezanosti, a obično je to razmena tih jedinica između neznanaca – pogled kojim se flertuje, saosećajno klimanje glavom, zajedničko smejanje zbog neke neobične ili smešne situacije – to su trenuci koji prolaze i nasumični su, ali i dalje postoji snažna emotivna povezanost i osećanje da niste sami.


Hartvorm Heartworm
Veza (ljubavna) ili prijateljstvo koje ne možete da izbacite iz glave, za koje ste mislili da je to odavno izbledeo i da je nestao odnos, ali i dalje osećate da je nekako nedovršen i živ, poput napuštenog kampa, za kojim je ostala vatra koja pucketa, a čiji žar i dalje ima moć da zapali šumu.
Ovo je samo mali isečak interesantnih objašnjenja najneobičnijih osećanja. Ovo je, nekako, ispala serija turobnijih, ali doći će na red i ona veselija, koja čine da ova turobnija budu manje važna.

osećanja

 

19 ilustracija neizrecivih emocija – pronaći ćete se bar u jednoj