22.06.2018.

Ako volite more i okeane, to možete lako i da dokažete

Andrijana Živković
Pinterest, Instagram, National Geographic, Unsplash, Promo

Da li biste mogli da zamislite život bez velike vode? Došlo je vreme da za tu ljubav nešto uradite, a imate još dvadesetak dana!

1Jedan od najvećih problema današnjice kojem se ovih dana ne okreće glava već se o njemu piše i priča – jeste zagađenost okeana plastičnim otpadom. Kod nas ova priča tek počinje, ali ako bacite oko i pustite uho van granica naše zemlje (svi imamo internet, tako da vam ne treba skupa avio-karta za ovo saznanje) videćete da su se brojne poznate i nepoznate ličnosti ujedinile u ovoj zajedničkoj borbi.

Ako vam je bio potreban razlog zašto biste trčali, evo jednog dovoljno velikog! Veliki je i plav baš kao okean koji čeka da svako od nas pređe svoj sledeći kilometar i zaroni dublje u promenu!

Kako su dve glave oduvek bile pametnije od jedne (kaže poslovica) i više vojski udruženih zajedno smanjuje šanse neprijatelja (tome nas uči istorija ili Game of Thrones), tako je oko rešenja ovog problema počela da se okuplja grupa ljudi koji voli okean, uživa u dubokom plavetnilu, otkriva podvodni svet, bavi se sportom, pomera granice, odgovorno brine o svojoj okolini i želi da zaustavi podvodne planine plastike koje rastu ispod vode. Jer na plastičnom ostrvu nema života, a ni ne zvuči kao buduća turistička superdestinacija za letovanje.

U okeanima i morima širom sveta godišnje završi preko osam i po milijardi tona plastičnog otpada koji, osim što preti izumiranju mnogih podvodnih vrsta, uzrokuje i mnoge ljudske bolesti. Ako se nešto odmah ne preduzme, do 2025. godine ovim tempom količina plastičnog otpada će se udvostručiti, kažu najnovija istraživanja. Uostalom, koliko kesa vam je bilo potrebno pre deset godina, a koliko njih koristite danas?
Sva ta plastika završi u želucu riba, dagnji i kornjača koje je jedu misleći da je meduza, u pticama kao što je albatros, o kome smo svi čitali u lektiri, školjkama, jastozima, ostrigama… Plastika onda svoj put nastavlja, pa ona koju smo mi, ljudi, poslali u okean dolazi opet do nas putem hrane i biva okidač mnogih bolesti…

Da se ovaj film ne bi završio u predvidivom scenariju – vreme je za akciju!

I da ne bismo čekali sistemsko rešavanje stvari, jer možda bude prekasno, svako od nas može da napravi lični plan – na koji način će se rešiti plastike iz svog života – dakle, delujemo od mikro ka makro. Na lokalnom iliti kućnom nivou svako može, za početak, da počne da koristi ceger umesto plastičnih kesa, da neprestano osvešćuje sebe i svoju okolinu o ekološkom problemu koji se tiče svih nas. Jer okeani su jedan od najvažnijih elemenata ekosistema, koji nam omogućava vazduh, koji nam, logično, daje život. I dok razmišljate kako ćete realizovati svoj aktivistički plan, nudimo vam jedan zajednički u kome treba svi da učestvujemo jer osim ekološkog aktiviranja i dobrog osećaja da činite nešto za sebe, čovečanstvo i planetu na kojoj živite, ima još jedan – bićete fit!

A evo o čemu je reč i šta treba da radite:

Brend adidas, organizacija Parely i aplikacija za trčanje Runtastic su tri imena udružena oko jedne velike akcije koja traje od 8. juna do 8. jula i pozivaju sve da zajedničkim snagama, jačajući noge i zadnjicu usput, prikupimo sredstva za inicijativu Parely Ocean Plastic Program,čiji je cilj edukacija mladih naraštaja o značaju podzemnog sveta i negativnim posledicama zagađenja kroz vodene sportske aktivnosti.

fb

Sve što treba da uradite jeste da skinete aplikaciju Runtastic, pridružite se svima na svetu koji su već otpočeli ovu jednomesečnu trku, obujete patike i počnete da trčite. Svaki kilometar se računa, jer za svaki vaš pretrčan kilometar adidas će donirati jedan američki dolar dok ne skupimo prvi milion. Zato treba da se potrudimo da između 8. juna i 8. jula pretrčimo što više i odemo što dalje.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=P3F9IJNf-ws

Trka za okean održava se u celom svetu, pa na aplikaciji možete videti kako ste rangirani u odnosu na ceo svet, u odnosu na broj kilometara koji ste pretrčali. Ako vam je potrebno društvo, adidas Runners tim iz Beograda, kao i ostali adidas Runners klubovi iz čitavog sveta, daje svoj doprinos što većem broju kilometara.

oo1

Za ovu priliku adidasje stvorio novu limitiranu seriju patika za trčanje Ultra BOOST Parleyi Ultra BOOST X Parley. Gornjište ove siluete napravljeno je od okeanske plastike – inovativnog materijala nastalog od prerađenog otpada. Njegovom upotrebom svaki par novog modela Ultra BOOST Parley Ultra BOOST X Parleyu proseku sprečava da čak 11 plastičnih flaša završi u okeanima i morima Zemlje.

ultraboost-x-parley_2

Tvorci novih modela bili su inspirisani nijansama tamnoplave i zelene boje koje prevladavaju u lukama, pa Ultra BOOST Parley iUltra BOOST X Parley siluete sjedinjuju moderni dizajn sa inovativnom tehnologijom i poslednjim ekološkim inovacijama. NFC čip u desnoj patici pruža svojim korisnicima jedinstvenu priliku da se informišu o zagađenju plastikom jednostavnim klikom na telefonu. Kroz ovu mobilnu platformu korisnici saznaju sve detalje ove saradnje, ali i kako da izbegnu učestalu upotrebu plastike u svakodnevnom životu i okruženju.

Ako vam je bio potreban razlog zašto biste trčali, evo jednog dovoljno velikog! Veliki je i plav baš kao okean koji čeka da svako od nas pređe svoj sledeći kilometar i zaroni dublje u promenu koja otkriva čaroban podvodni svet, baš kao onaj koji gledamo na National Geograficu. I ne dajte da ga obmota plastična kesa!