27.09.2018.

Umetničko delo i stih na asfaltu, njegovo veličanstvo – ŠAHT

Dunja Jovanović
Pinterest, The Guardian

Nakon Tipografske, naša nova gradska tura posvećena je šahtovima. Jeste, šahtovima.
Onim okruglasto oblikovanim parčićima metala koji skrivaju prljavu stranu čovečanstva. Koji su nekim domaćim „reciklerima“ izvor prihoda, a nekim umetnicima platna koja bude maštu.

šaht

Da li ste ikada pomislili da bi jedna od vaših turističkih šetnji po nekom gradu mogla biti fokusirana na – šahtove? Kladimo se da je za većinu odgovor – ne.

šaht

Ali zašto da ne?

Svaka kreativna osoba voli da razmišlja out of the box, a neki od upravo tih kreativaca kao novi poligon za umetničke igrarije izabrali su baš šahtove.

Pažljivo gledaj kuda hodaš, turisto

U japanskim gradovima, na primer, poklopci šahtova u raznim bojama i s nebrojeno mnogo prelepih motiva najuzbudljivije su stvari na koje ćete naići šetajući. Za razliku od onih skoro pa nevidljivih, njihovi šahtovi dekorisani su i atraktivni.

Izazov i lepota za jednog umetnika ili dizajnera jeste u tome da nazoviobičan, svrsishodan objekat pretvori u nešto neobično. Stoga nije ni čudo da su upravo šahtovi postali fascinantni nekolicini umetnika

Arheolozi su otkrili da je prvi kanalizacioni sistem u Japanu kreiran pre više od 2.200 godina, a oni moderniji datiraju iz čak 1583! Savremena kanalizacija, kakva se i danas koristi, izgrađena je pedesetih godina prošlog veka, a neki od gradova su već tada instalirali šahtove zanimljivog dizajna s idejom da ulepšaju mesta u kojima žive. Ta ideja inspirisala je savremene umetnike da iskoriste upravo ovaj gradski element za sopstveno izražavanje i kreiranje dela.

Izazov i lepota za jednog umetnika ili dizajnera jeste u tome da nazoviobičan, svrsishodan objekat pretvori u nešto neobično. Stoga nije ni čudo da su upravo šahtovi postali fascinantni većem broju umetnika. Oni japanski izlivali su ih s pregršt slika njihove kulturne istorije, umetnosti, flore, faune, slike lokalnih festivala, čak i na njima reprodukovali crteže koje su klinci crtali u školama.

 

Poput Japanaca, čelnici grada Sijetla, američke države Vašington, angažovali su 115 umetnika da dizajniraju šahtove koji su, potom, bili postavljeni u centru. Ova akcija postala je apsolutni hit na Redditu, gde možete i pronaći najviše fotografija šahtova iz Sijetla koji su korisnici ove mreže kačili.

šaht

Jedan od šahtova postavljenih u Sijetlu

Poput Tokija ili Sijetla, još neki gradovi veoma vode računa o tome kako njihovi šahtovi izgledaju. Možda ne bismo baš za sve mogli da kažemo da su umetnički, ali definitivno svojim dizajnom ističu se, služe kao istorijsko obeležje ili, jednostavno, da malo osveže beton kojim koračamo. Primer je španski grad Toledo, gde je jevrejska četvrt, između ostalog, obeležena baš šahtovima s Davidovom zvezdom.

Disciplina šahtiranja kod nas

Miloš Tomić je multimedijalni umetnik – on je profesor, sakupljač đubreta, animator, reditelj muzičkih spotova i filmova, bio je i predstavnik Srbije na Bijenalu u Veneciji 2013. godine, a i više puta izlagao na Oktobarskom salonu. I još svašta nešto.

Međutim, ništa od toga nije važno za ovaj tekst. Spominjemo ga jer je baš on, pre nekoliko godina, po centru Beograda instalirao predivne šahtove na kojima su ispisane raznorazne poruke. Neki Tomićevi šahtovi su standardne veličine, a neki minijaturni, da baaaaaš morate da se zagledate. Čini nam se da je najpoznatiji onaj s natpisom Jao, jao devojke, a da li ste naišli na one druge sa Pitam se, pitam gde je kraj kosmosa ili Opusti se i mucaj?

šaht

šaht

šaht

Jednom su pitali Miloša kako mu je palo na pamet da šahtira usred Beograda, a on je rekao: „Moj deda Milan ima odlikovanja iz rata i kad se fotografiše, okiti se njima, svečan, ozbiljan. Vraćajući se iz Niša, od dede, zagledao sam šahtove na ulici, kako su raznih oblika i jaki, teški, solidni, ozbiljni… Pomislio sam na dedina odlikovanja. I onda sam svašta kombinovao u glavi i na papiru, šta s njima da radim i gde da ih stavim, dok na kraju, opet, moja žena nije prosto rekla: ’Ma što ih ne staviš tamo pored pravih, može da na njima piše nešto drugo.’ A ja sam to već i sam smislio, majke mi, imam zapisano, ma nisam se još bio odlučio…“

Ex Yu šahtovi

To da smo gotovo svi jugonostalgični nije apsolutno nikakva novost. Valjda je zato logično da pomenemo i neke ex Yu šahtove, jer, zamislite – genijalni su.

Pre nekog vremena na Twitteru počela je da kruži slika šahtova iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na kojima stoji natpis Made in Yugoslavia. Tako da, eto, u nekoj dalekoj zemlji Juga i dalje živi, na betonu, čvrsta i dugotrajna – u vidu šahta. Neki bi rekli ironično, a drugi – da joj je baš tu i mesto. Sakupljamo otpad na svim kontinentima.

U svakom slučaju, ovaj objekat znak je za kvalitet jugoslovenske proizvodnje i dokaz njene trajnosti, a koju danas ne uspevamo da održimo.

I, da li smo vas ubedili da mantru glavu gore, zamenite s glavu dole? Ih, a taman ste se navikli na ovu prvu!