27.02.2019.

Mini-vodič kroz fitnes trendove

42 magazin
Unsplash, Pinterest

…. iliti još nismo počeli da vežbamo, ali važno je da želimo i da to imamo u planu. A kad je već tako, da vidimo šta nam je na raspolaganju.
Kada ćemo početi, nismo sigurni, samo znamo da hoćemo! Od ponedeljka

fitnes trendoviProšla je sezona slavlja i prejedanja za koju smo imali odlične praznične izgovore, pa je došla sezona gripa kada smo, iz opravdanih razloga, bili sprečeni da vežbamo i sada nam je, realno, ponestalo izgovora. Dakle, vreme je da se aktiviramo!

Krećemo najpre od istraživanja onoga što je u ponudi jer poznato je da prvo ide teorija, pa tek onda praksa. Najpre da vidimo šta kažu novi (stari) fitnes trendovi, pa ćemo se već opredeliti za neki, možda se i oprobati, a kada nam se svidi tip vežbanja, sve bi trebalo da teče kao znoj niz čelo. Što bi značilo – do leta smo fit 100%! Bitno je da smo napravili plan jer tada je pola posla rešeno, zar ne?

Leto je, kako kažu bilbordi u gradu, bliže nego što mislite

Već je dobro poznato da je vežbanje u paru ili grupi lakše, zato mi delimo sa vama listu fitnes trendova za ovu sezonu, pa možemo zajedno da krenemo. Leto je, kako kažu bilbordi u gradu, bliže nego što mislite, pa bi bilo dobro da ga dočekamo spremni. Svaki početak je težak, a kada je teško, predlažemo da mislite na svoju najbolju verziju u bikiniju (nismo probali ovo u praksi, ali hoćemo čim krenemo da vežbamo).

1. Hi-Tech mali pomoćnici

fitnes trendoviUkoliko želite da pratite fitnes trendove, morate imati jedan ili više tehnoloških gedžeta koji će pratiti vas. Smart satovi koji, osim što su povezani sa vašim telefonom i prenose notifikacije za poruke ili mejlove, još mere vaše otkucaje srca, brzinu trčanja, vožnje bicikla, pređene kilometre, broj koraka, vreme spavanja, koliko ste pod stresom i još bezbroj stvari o kojima niste ni razmišljali. Za razne mobilne aplikacije već znate, ali na tržištu se svaki dan pojavi neka nova, zato pratite njihove ocene i daunlodujte onu koja vam najviše odgovara. Tu su i trake koje precizno mere otkucaje srca prilikom naprezanja, pa vam trener može odrediti pravi tempo na osnovu očitavanja u trenutku. Poslednja inovacija jesu majica ili helanke sa senzorima koji pokazuju koliko vaši mišići rade tokom vežbanja, odnosno gde varate.

2. Grupni trening

fitnes trendoviPrema analizi stručnjaka, na vrhu liste već godinama je grupni trening, koji podrazumeva vežbanje u grupi, koja je veća od petoro ljudi. Ovakva vrsta treninga pozitivno utiče na vežbače i motiviše ih da urade više nego tokom samostalnog treninga baš zbog efekta podrške grupe koja ih tera da ne staju kada je teško jer drugi nastavljaju, a to čini da svaki trening bude odrađen preko kapaciteta vežbača. Ako ste ovo probali, znate da je tačno, kada vidite gospođe starije od vas 20 godina koje mogu da urade još pet trbušnjaka, pa nema smisla da se folirate da vam je teško nego date sve od sebe.

Vi nemate šlauf, vi nemate šlauf… U stvari, uskoro ga nećete imati

3 HIIT – High-Intensity Interval Training

fitnes trendoviOva vrsta treninga pokazuje odlične rezultate za kratko vreme, kažu oni koji su probali, a njima verujemo, pritom, to kažu i treneri. Iako HIIT možda zvuči kao neko udaranje ili ipak imate neku drugu asocijaciju, reč je treningu koji se sastoji od smene kratkih vremenskih intervala vežbi visokog intenziteta i intervala odmora. U prevodu, baš se umorite i date sve od sebe, ali pošto znate da kratko traje, potrudite se maksimalno da uradite vežbu jer ubrzo sledi odmor.

4. Trening pomoću težine sopstvenog tela

fitnes trendoviOvde nema tegova, tegića i sličnih pomagala kao dodatnog opterećenja. Vežbe su bazirane tako da težina vašeg tela daje otpor i ona je ta koja formira mišiće. To su vežbe izdržaja, plenkovanja, sklekova i tome slično. Ovo je odlično ako želite definisane, vretenaste mišiće.

5. Joga

fitnes trendoviOva drevna veština je i danas jedna od najpopularnijih među onima koji žele da zategnu mišiće, razviju elastičnost tela i smire misli. Ne samo da je popularnija nego ikada nego se razvila u bezbroj pravaca, pa osim dobro poznatih vrsta danas imate i jogu koja se praktikuje u zagrejanim prostorijama i dodatno se preznojavate i detoksikujete dok vežbate ili recimo onu koja spaja jogu i pilates.

6. Personalni trening

fitnes trendoviPersonalni trener je trener koji testira vaše kapacitete, procenjuje vaše zdravstveno stanje, razgovara sa vama o vašim vežbačkim ciljevima i na osnovu toga pravi jedinstven program vežbi baš za vas. Uz to obično ide i plan ishrane. Dakle, znate šta želite, recimo da smanjite obim butina ili da se rešite šlaufa oko struka, on će vam reći i pokazati vam kako, a vi samo treba da se pojavite na zakazanom treningu.

Kako se zove novi globalni fitnes hype? BREAKLETICS!

Možda vam je ova lista kratka i još uvek niste pronašli vrstu treninga u kojoj vidite sebe u helankama ili šortsu. U tom slučaju predlažemo da nastavite da tražite, ali na praktičan način. Prvi termin u svakoj teretani ili prilikom probe grupnog treninga je besplatan, pa se oprobajte u nekoliko opcija dok ne pronađete onaj u kome uživate. A ako niste tip za teretanu i nove fitnes trendove, predlažemo dobre stare aktivnosti kao što su trčanje, plivanje, vožnja bicikla, rolera oko Ade ili bar šetkanja po gradu, za početak.