19.12.2018.

Šta je to NIACINAMID?

Isidora Nedić
Pinterest

… i zašto ga morate uvrstiti u vašu beauty rutinu

niacinamid, lepota, 42 magazin

Niacinamid, poznat i kao nicotinamid, jeste aktivna forma niacina – vitamina B3. Pogotovo prija osobama s mešovitom i masnom kožom jer nije rastvorljiv u ulju, pa ćete ga naći u serumima/kremama na vodenoj bazi

Niacinamid je jedan od najstabilnijih sastojaka koji se koriste u industriji za negu kože, s gotovo neutralnom pH vrednošću. Za razliku od AHA i BHA kiselina, vitamina C i retinoida, nema kiselu bazu, te ne izaziva iritacije ili crvenilo.

Kako radi niacinamid?

U našem organizmu nicainamid se prirodno formira kada jedemo hranu bogatu niacinom (pečurke, džigerica, riba i orašasti plodovi). Naše telo uneti niacin konvertuje u niacinamid, koji zatim pokreće proizvodnju koenzima NADH i NADPH. Jedna od glavnih uloga ovih koenzima jeste da bustuju ćelijski metabolizam, tj. daju mu dodatnu energiju da izvrše svoje funkcije – razne biohemijske procese, obnavljanje ćelijske strukture ili DNK lanca.

Niacinamid je jedan od najstabilnijih sastojaka koji se koriste u industriji za negu kože, s gotovo neutralnom pH vrednošću

Na sreću, otkriveno je da niacinamid može prodreti kroz kožu, te se ne moramo oslanjati isključivo na ishranu, već ga možemo uneti u organizam lokalizovanim, spoljnim nanošenjem.

Da, znamo, sve ovo zvuči kao čas hemije, a nama nije cilj da se osećate kao u osnovnoj školi. Zato, hajde da uprostimo – evo šta sve niacinamid radi ako ga nanesete na kožu u vidu seruma ili kao sastojka u kremama:

  • sprečava zapaljenja na koži (bubuljice i akne)
  • bori se protiv mikroba
  • smanjuje lučenje sebuma
  • smiruje kožu
  • posvetljuje i briše fleke
  • umanjuje pojavu sitnih bora na licu

Otkriveno je da niacinamid štiti kožu od slobodnih radikala, te se može koristiti kao antioksidant. To znači da ga možete upotrebljavati umesto vitamina C (koji reaguje na sunčeve zrake i može izazvati pojavu fleka na koži). Askorbinska kiselina, koja takođe može biti zamena za vitamin C, nije baš stabilna, te rezultati često znaju da izostanu.

Niacinamid je dokazano efektivan tretman za izbeljivanje pega, fleka i svih oblika pigmentacije. Istraživanja su pokazala da su efekti vidiljivi nakon samo četiri nedelje korišćenja i to dvoprocentnog niacinamida (dakle, veoma male količine aktivnog sastojka). Takođe, uspešno briše fine linije i plitke bore, međutim, za ovaj efekat potrebno je da serum sadrži bar četiri procenata koncentrovanog niacinamida. Neka istraživanja kažu da se ovaj efekat postiže zbog toga što niacinamid povećava produkciju kolagena u dermisu. Niacinamid inhibira proteinsku glikaciju, efikasno smanjuje depozit vezanih molekula kolagena i elastina (koji su kruti i rigidni, što dovodi do smanjenih viskoelastičnih svojstava kože).

Tretira i akne! Ova studija kaže da se rezultati upotrebe četvoroprocentnog niacinamida na problematičnu kožu može porediti s korišćenjem jednoprocentnog klindamicina (antibiotski tretman koji se uglavnom koristi za lečenje akni), bez rizika bakterijske rezistencije. Ako nemate akne, korisno je znati da niacinamid klinički dokazano redukuje lučenje sebuma, jača zaštitnu barijeru kože, štiti je od štetnih UV zraka, smanjuje crvenilo i pore. To, valjda, svi volimo!

Ima li nekih neželjenih efekata nakon korišćenja niacinamida?

Može se koristiti u velikim dozama i gotovo da ne izaziva nuspojave. Jedan je od najbezbednijih sastojaka u kozmetičkim proizvodima i odlična je alternativa retinoidima i kiselinama koji se ne preporučuju za korišćenje tokom trudnoće ili dojenja. Ako imate iritacije od proizvoda s niacinamidom, budite sigurni da su je izazvali konzervansi u sastavu, a ne sam niacinamid.

Što se tiče koncentracije – pet odsto bi trebalo da bude sasvim dovoljno, ali danas se na tržištu mogu naći proizvodi sa do čak 12 odsto niacinamida. Ako patite od bolesti gastrointestinalnog trakta, dijabetesa ili oboljenja žuče kese – ove doze će vam ipak biti prevelike, te možete reagovati.

Niacinamid na našem tržištu:

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%

niacinamid, lepota, 42 magazin

… košta oko 900 dinara, visoko je koncentrisan, ne sadrži silikone, ali sadrži cink koji kontroliše lučenje sebuma. Mana mu je što se sporo upija i ima tendenciju da se zgrudva, a zatim sljušti sa kože, pogotovo ako preko naneste hidratantnu kremu ili neki jači puder.

La Roche Posay Effeclar Duo (+) krema za lice

niacinamid, lepota, 42 magazin

… sadrži četvoroprocentni niacinamid. Cela Effaclar Duo (+) linija ovog brenda posvećena je rešavanju problema prekomernog lučenja sebuma i bubuljica, akni. Loša stvar je što u svom sastavu sadrži silikon koji može dovesti do začepljenja pora.

Afrodita krema sa AHA kiselinom

niacinamid, lepota, 42 magazin

… ključni aktivni sastojci ove kreme su 3,15 odsto glikolne i mlečne kiseline, niacinamid, glicerol. pH vrednost joj je 3,4. Isključivo je za noćnu negu i to zimi, jer kiseline u njenom sastavu reaguju na sunčeve zrake te mogu izazvati pojavu fleka na koži. Svakako predlažemo i korišćenje krema za UV zaštitom preko dana, ako birate bilo koje proizvode s kiselinama.