21.06.2018.

Da li želite da imate najlepša stopala na plaži?

42 magazin
Pixabay, Unsplash
Pre nekoliko godina Instagram je, između ostalih čudnih foto-trendova, poput cunamija prekrio talas zvan #footfie iliti slike sopstvenih stopala. Ukoliko ste i vi na nekoj od mreža delili footie u pesku, znate da je razlog tome ljubav…

nega stopala

I sasvim je normalno da volite deo tela koji vas nosi, posebno zato što ga tokom letnje sezone konačno vidite čak i kad imate obuću. Ali ne vidite svoja stopala samo vi. Mnogi ljudi vole da gledaju u stopala, neki ih toliko vole da su prema  njima razvili i jedan poseban oblik fetišizma. Znate o čemu pričamo, ali to sada nije tema. Tema su stopala kao takva, samo lepša. Lepa letnja stopala za slobodan hod po suncu.

giphy

I nisu društvene mreže ovaj deo tela stavile u prvi plan. Za to je kriva Pepeljuga, koja u svojoj ličnoj bajci princa osvaja tajnim erotskim oružjem. Gracioznim, negovanim stoplacetom. Ali nije ni ona kriva. Kriva su stopala – ako nisu ravna. A koja su vam u vreme dok se na plaži baškarite uvek nekako u kadru kad iz ležećeg položaja bacite pogled na pučinu. Ma ko nije poželeo da uhvati taj prizor – malo peska na njima, kontrast sa izbeljenim ili lakiranim noktima, a u pozadini plavo, mokro, talasi, odmor konačno.
Čak i kad nisu graciozna – vaša su, čak i da mislite da nisu lepa – vaša su i možete da ih ulepšate. Čak i ako nosite broj 42 – o, da. Važno je da budu spremna za slikanje čak iako nećete da h slikate. Biće lepa i za sandale, papuče, japanke i za pesak što pod njima škripi.
I to veoma lako. Ovako:

Neka budu mekana

Napunite lavor toplom vodom, dodajte u vodu šaku morske soli i nekoliko kapi ulja lavande (ona ima protivupalno dejstvo, a jod koji iz prirodne morske soli čini čuda). Držite noge oko petnaest minuta u vodi. Biće meka i spremna za dalji tretman.

Neka budu uvek suva – biće zdrava

Jedno od osnovnih načela higijene jeste održavati noge suvim jer vlaga pogoduje razvoju gljivica. Obrišite noge temeljito peškirom nakon tuširanja ili kupanja u bazenu.

feetpool

Uklonite zadebljanja

Ogrubelu kožu na rubovima stopala nakon tuširanja iščetkajte grubljom četkicom, a pete kamenom ili za to predviđenom turpijom – ali ako niste vični sa sečivom, kamen je dovoljan, potom isperite i osušite stopala tapkajući ih lagano peškirom.

nega stopala

Podarite im piling

Bosonoge šetnje po pesku su idealan prirodni piling koji možete pokloniti stopalima. Jednostavno i lako, pesak će ukloniti izumrle ćelije kože, a stopala će nakon toga biti mekša i negovana. Kad niste na plaži, dobar piling za stopala je sledeći: u činiju stavite dosta morske soli i maslinovog ulja, tako da soli bude više od ulja, a onda dobro istrljajte smesu po stopalima, masirajte i isperite.

Neka budu hidrirana

Ako stopala još niste tretirali kokosovim uljem, vreme je da to uradite sada. Ovaj prirodni preparat neguje kožu i pruža joj dodatnu hidrataciju, mekoću, nežnost i fin miris. Takođe, dobru hidrataciju možete postići bilo kojom kremom – ona će nahraniti kožu stopala, a najbolje je da to radite uveče i da nakon nanošenja kreme obujete pamučne čarape, kako bi krema mogla što bolje da deluje tokom noći. To leti nije ni zgodno ni lako, ali lepota traži žrtvu. A možete da stavljajte neku maska za stopala jednom mesečno, sada ih po radnjama ima u izobilju.

Masirajte stopala

Masaža stopala je najbolji lek protiv umora, za poboljšanje cirkulacije krvi i održavanje zdravlja stopala. Možete kupiti poseban masažer ili jednostavno pod stopalo staviti običnu tenisku lopticu ili bilo koji drugi okrugao ili obli predmet poput oklagije i valjati ga napred-nazad od prstiju do pete.

nega stopala

Sredite nokte

Osnovno pravilo je – secite nokte ravno, dakle ostavite ih da budu četvrtastog oblika. Zatim turpijom za nokte samo lagano zaoblite krajeve svakog nokta. Nemojte se igrati profesionalnog pedikira i seći zanoktice jer nehotično možete izazvati krvarenje i upalu. Kožicu samo nežno potisnite drvenim štapićem koji je za to predviđen. Ako lakirate nokte na nogama, nemojte dopustiti da vam lak na noktima bude ispucan. To deluje jako ružno i neuredno. Ako ne volite često da lakirate nokte, pravac na trajni lak u salonu, on traje oko tri nedelje.

Predupredite neželjene mirise

Birajte cipele od prirodnih materijala u kojima koža može da diše kako se ne bi znojila (već smo rekli kako vlaga utiče na zdravlje stopala) i izbegavajte da nosite isti par cipela nekoliko dana zaredom. Pritom, danas postoji puno sprejova koji sprečavaju znojenje stopala ili neutrališu neugodan miris. Dakle, za smrduckanje stopala nema izgovora.

original1

Birajte obuću po meri vaših stopala

Nema ničeg neprivlačnijeg na ženskom stopalu od žuljeva, useklina i flastera, koliko god nevidljivi bili. I nema ničeg manje lepšeg od toga da po svaku cenu nosite sandale sa kaišićima koji se usecaju u stopalo, sandale iz kog viri peta, makar i savršeno negovana, previsoke sandale iz kojih vam prirodno prsti klize napred… Velika stopala ne vole malo materijala, a svaka nepravilnost se da zamaskirati pravim izborom.

nega stopala