04.08.2017.

Najbolje fotografije National Geographic 2017.

Ivana Vujnović
National Geographic

Svako ko je ikada uzeo foto-aparat u ruke zna koliko je teško zabeležiti pravi prizor u pravom trenutku. Zato svi željno iščekujemo godišnji konkurs za fotografiju godine koju organizuje National Geographic

National Geographic

I ove godine konkurencija je bila oštra – čak 15.000 fotografija iz 30 zemalja takmičilo se za onu najlepšu. Mi smo izabrali naše favorite, a vi ćete već selektovati svoje…

1 Segio Tapiro Velasco / The Power of Nature

National Geographic

Gran pri je osvojio Segio Tapiro Velasco sa svojom fotografijom Snaga prirode koja demonstrira svu snagu i veličanstvenu snagu vulkana Kolima u Meksiku. Umetnik, udaljen tek 12 kilometara, zabeležio je trenutak dok u noćnoj tmini vulkan eruptira oblak pepela ka nebu, spajajući se s munjama kao neočekivanim pratiljama demonstracije moći. Fotograf je mesec dana pratio aktivnosti meksičkog vulkana, što mu je donelo ne samo Gran pri, već i nagradu od 25.000 dolara i desetodnevno putovanje za dvoje na Galapagos.

2 Hiromi Kano / To Live

National Geographic

Drugo mesto je takođe otišlo u sekciju Priroda japanskom fotografu Hiromiju Kanu koji je zabeležio trenutak uzletanja labudova nad zaštićenim močvarnim područjem u Kabukurinumi, Osaka. Elegancija ptica i njihov raspored podsetili su nas na slike balerina impresioniste Edgara Degaa.

3 Tarun Sinha / Crocodiles at Rio Tarcoles

National Geographic

Slikana i ptičje perspektiva, fotografija Taruna Sinha s krokodilima koji se baškare po blatu duž obale reke Tarkole i Kostariku, osvaja geometrijom pomešanom s mrvicom nervoze zbog tolikog broja krvoločnih predatora koji kao da čekaju svoj svež, punokrvni ručak.

4 Clane Gessel / Marble caves

National Geographic

Mermerne pećine u Patagoniji u Čileu rezultat su desetočasovnog putovanja i dodatnog čekanja da se plavetnilo pećine pokaže u svom punom, plavičastom sjaju.

5  Y. Takafuji / Fores of the Fairy

National Geographic

Postoje umetnički radovi zbog kojih nam nije teško da poverujemo da vile postoje. Naprotiv. To je slučaj i sa ovim snimkom iz sela u tambanskom regionu Japana – toplo letnje veče izazvalo je armiju svitaca u šumsku avanturu. Stepenice koje idu ka malom skromnom hramu dobile su mnoštvo svetlucavih prijatelja, stvarajući magičnu atmosferu.

6 Hymkar Valluri / Buff Tailed Coronet

National Geographic

Pobednik prema izboru čitalaca predstavlja pticu kolobri u trenutku dok se hrani nektarom iz cveta, snimljenu u šumama Ekvadora.

7 F. Dilek Uyar / Workship

National Geographic

U kategoriji Ljudi pobednik je snimio trenutak ekstatičnog plesa derviša u istorijskoj zgradi u Konji, Turska. Vrtlog pojačan svetlostima hrama uvlači u svoju rotaciju i daje povoda za nova metafizička razmišljanja.

8 Julius Y / Interesting Moment

National Geographic

Zabavan trenutak, zabeležen kamerom – ko koga gleda i ko je zapravo tu prirodniji? Članovi tekstilnog esnafa na slici Rembranta ili posetioci Rijskmuseuma u Amsterdamu.

9 Moin Ahmed / The Man’s Stare

National Geographic

Pozorišna scena – voz koji dolazi iz Dakea pauzira na železničkoj stanici Tongi u Gazipuru, u Bangladešu, u kišnim jutarnjim časovima. Kroz maglovit prozor vidi se par radoznalih očiju, zainteresovanih za svet na stanici, nasuprot crnom kišobranu putnika koji samo želi da se zaštititi od kiše.

10 Norbert Fritz / Levels of Reading

National Geographic

Jedinstvena atmosfera fotografije, koja je osvojila prvo mesto u kategoriji Gradovi, prosto poziva da se prepustite upijanju mudrosti iz ove štutgartske biblioteke. Besprekorno uredna i apotekarski briljantna.

11 Misha De-Stroyev / Henningsvær

National Geographic

Na norveškim ostrvima Lofoten postoji fudbalsko igralište Henningsvær koje važi za jedno od najneverovatnijih u Evropi. Fotografija, koja je osvojila treće mesto u kategoriji Gradovi snimljena je dronom sa visine od oko 120 metara.

12 Tetsuya Hashimoto / Colorful Apartment

National Geographic

Funkcionalni kompleks apartmana u prefekturi Gifu, u Japanu, svojim modernim dizajnom predstavlja snažan kontrast eksterijeru. Devojka u crvenom je odlično uklopljena u ambijent kao jedini trag života u sjajnom paternu neživog.

13 Andrzej Bochenski / Al Ain

National Geographic

Novi koncept izgradnje u pustinji blizu Al Aina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

14 Kajan Madrasmail / Colorful Market

National Geographic

Dok noć polako pada iznad Bangkoka, raznobojni štandovi tajlandske pijace postaju kraljice večeri.