02.08.2017.

Terme u Sloveniji: Mir i relaksacija na korak od vas

Pobeći od vrućine i gužve, opustiti se i naći mir bar na nekoliko dana. Svako od nas pomisli ovo bar jednom tokom radne nedelje. Možda je rešenje produženi vikend u Sloveniji

Terme Slovenija

Na sat vremena avionom ili nekoliko sati vožnje kolima nalazi se idealno mesto za beg od stvarnosti, i to kad nivo stresa dođe do maksimuma – čuvene terme u Sloveniji.

Zaputite se najpre na Bled, gde možete odmah počastiti sebe čuvenom krempitom dok gledate u jezero. Potom predlažemo da se okupate u nekoj od termalnih voda po kojim je Slovenija toliko poznata. Planinariti ili voziti bicikl, a onda uveče otićii u hotel da sve to zalijete dobrim slovenačkim vinom. Od domaćih autohtonih sorti izdvaja se cviček, koji ne možete nigde drugde na svetu da popijete.

Isprobajte lekovita dejstva čuvenih termalnih voda u Sloveniji i prošetajte se po zelenim pejzažima kao na razglednici

Terme za svačiji ukus

Skoro sto prirodnih termalnih izvora vode čija je temperatura od 32 do 73 stepena jedna su od najvećih autentičnosti Slovenije. Blagotvorne slovenačke vode privlačile su još antičke trgovce, zato se mnoge slovenačke terme mogu pohvaliti istorijom koja datira od Rimljana.

Terme Slovenija

Tradiciju dužu od 2.000 godina imaju Rimske terme. Tamo su još Rimljani gradili bazene sa toplom i hladnom termalnom vodom iz Amalijinog i Rimskog vrela, koji još danas privlače mnogobrojne posetioce. Probajte lekovita dejstva jedne od najbogatijih akrotermalnih voda u Sloveniji i prošetajte se po pejzažima zelenh šuma kao na razglednici.

U Thermana Laško razvili su i pivske velnes programe u okviru kojih možete uživati u masažama tela i lica, a imaju i tretmane medom

Na nekoliko minuta vožnje od ovih termi nalazi se i Thermana Laško, gde su razvili i pivske velnes programe u okviru kojih možete uživati u masažama tela i lica, kao i pivske kupke za dvoje. Postoje i medeni tretmani bazirani na lekovitim svojstvima meda.

Terme Slovenija

Nešto dalje su Terme Krka – idealne za one koji žele aktivan odmor. A kada smo već kod ovih termi, ono što obavezno morate posetiti jeste i jedini rečni zamak u Sloveniji – Otočec. Ovaj zamak prvi put se pominje davne 1252. godine i od tada je doživeo mnoge promene, te bio u posedu mnogih plemićkih porodica. Danas se ponosno uzdiže na ostrvcetu usred reke, koje je ranije bilo poluostrvo.  Kroz daleku prošlost ovaj zamak svedoči o burnom životu ondašnje vlastele i plemićkih porodica. U bližoj prošlosti, kao i danas, ponosi se time da je ugostio mnoge slavne ličnosti.

Zamak Otočec usred reke vaše oči ne smeju da propuste

Na kraju ne možemo zaboraviti ni pomenute krempite na Bledu, koje obavezno morate da probate.  One su u Sloveniji prepoznate kao nacionalna poslastica – prave se samo u hotelu Park na Bledu, gde je od 1953. napravljeno više od 14 miliona krempita. Na Bledu obavezno treba posetiti i istoimeni dvorac, ali i jedan od poznatijih znamenitosti Bleda Grand hotel Toplice, kojim danas upravlja kompanija Sava Hotels & Resorts. Termalna voda u spa centar ovog hotela ulazi direktno iz vrela. Pored predivnog pogleda na jezero, ovaj hotel je čuven i po bogatoj umetničkoj kolekciji.

Terme Slovenija

U hotelu Park na Bledu od 1953. napravljeno je više od 14 miliona krempita!

Za šta god da se odlučite, nećete pogrešiti. Zaboravićete na gužvu, stres i umor, posvetićete se sebi i vratiti kao novi.