13.09.2017.

Ako ti je mračno, uključi zemičku, a ako si baš u mraku – onda je tu baget

42 magazin
Designboom

Japanska dizajnerka Yukiko Morita pretvara pravi hleb u funkcionalne lampe, a nedavno ih je predstavila na izložbi Maison & Objet 2017 u Parizu

lampe od hleba

Na vodećoj izložbi kućne dekoracije i lifestyla Maison & Objet 2017 u Parizu (8-12. septembar) japanska umetnica Yukiko Morita izložila je svoj najnoviji inovativni proizvod Pampshade – ručno izrađene lampe od pravog hleba. Ova umetnica je bila pekarka, pa ju je ljubav prema hlebu motivisala da pokrene ovaj projekat. Inače, za ove šašave lampe koristi brašno, so, kvasac, LED svetla i baterije, a sve je obloženo slojem smole kako se hleb ne bi pokvario.

lampe od hleba

Moritini proizvodi primećeni su nakon Tokyo Design Weeka, gde je ona prvi put predstavila svoj dizajn, a od tada je razvila čitavu kolekciju Pampshade, koja sada ima sedam različitih lampi od hleba.

Za ove šašave lampe koristi brašno, so, kvasac, LED svetla i baterije, a sve je obloženo slojem smole kako se hleb ne bi pokvario

lampe od hleba

Proizvodnja svake lampe počinje uobičajenim pečenjem hleba, zatim dizajnerka izreže njegovu unutrašnjost do korice koja treba da ostane što je moguće tanja, a potom oblik premaže smolom i doteruje oblik. U zavisnosti od oblika i teksture lampe, u nju se postavlja električno kolo i sijalica.

lampe od hleba

Morita je svoje delo dorađivala tako što je prethodno napravila 300 prototipova i onda došla do savršenog Pampshadea.

lampe od hlaba

Zanimljivo. Razmišljajte od koje biste najobičnije stvari mogli da napravite biznis.