07.08.2017.

1 veštačko drvo = 275 prirodnih stabala

42 magazin
Green City Solutions

Zagađen vazduh je globalni problem kojim se pozabavila jedna nemačka firma i nakon tri godine svetu je predstavila svoje rešenje koje već niče po gradovima širom sveta

copyright-oslophototour_citytree_oslo

City Tree je mobilna struktura razvijena u Nemačkoj koja, osim toga što u sebi ima inkorporiran urbani nameštaj, jeste i moguće rešenje za zagađen vazduh u svetskim urbanističkim centrima.

Ovaj projekat započet je 2014. godine i na njemu je radio tim od 25 eksperata arhitekture, informatike, inženjeringa i hortikulture. Danas je rezultat njihovog rada proizvod koji je pokupio mnogobrojne nagrade na internacionalnim konkursima i pažnju svih znalaca iz oblasti ekologije, arhitekture, hortikulture i urbanog dizajna.

citytrees-dresden_1

‒ Naša ambicija bila je da razvijemo efikasno i održivo rešenje koje bi poboljšalo prirodno okruženje u gradovima danas i u budućnosti – kažu nam iz tima.

Svakodnevno 90 odsto građana udiše zagađen vazduh koji za posledicu ima smrtni ishod svakog sedmog čoveka na svetu. Upravo ovaj podatak bio je alarmantno saznanje i okidač da započnu rad na projektu budućnosti.

‒ Tokom rada na projektu želeli smo da naš proizvod bude napravljen od recikliranih materijala, kao i da bude samostalno samoodrživ – rekli su nam iz tima.

Veštačko drvo sastoji se od velikog vertikalnog panela koji čine zidovi mahovine, koja, kako kažu dizajneri, ima sposobnost da apsorbuje istu količinu azot-dioksida i štetnih mikročestica iz vazduha kao čak 275 prirodnih stabala.

Svaki City Tree može apsorbovati 250 grama čestica i skladištiti 240 metričkih tona ugljen-dioksida godišnje, kažu tvorci veštačkog drveta.

Instalacija traje oko šest sati, a održavanje je vrlo jednostavno s obzirom na to da struktura ima ugrađene senzore koji kontrolišu temperaturu, kvalitet vode i vlažnost zemljišta. Senzori takođe mere kvalitet vazduha koji momentalno pokazuje efikasnost rada ove strukture.

Svakodnevno 90 odsto građana udiše zagađen vazduh koji za posledicu ima smrtni ishod svakog sedmog čoveka na svetu. Upravo ovaj podatak bio je alarmantno saznanje i okidač da započnu rad na projektu budućnosti

Svi budući benefiti koje obećava City Tree zvuče fenomenalno, ali došli smo i do njegove mane, a to je cena. Postavljanje i održavanje tradicionalnog drveta košta manje od 1.000 dolara po deceniji, a samo kupljeno City Tree košta oko 25.000 dolara, što automatski postavlja pitanje da li bi bilo efikasnije koristiti ove investicije kako bi se rešili izvori atmosferskog zagađenja u gradovima. No, pošto politika i raspodela državnog novca nije bila opcija koja nudi rešenje globalnog problema zagađenja, ovaj tim je umesto pametovanja ponudio konkretno rešenje u vidu proizvoda koji radi – čisti vazduh koji mi udišemo danas, a koji će naša deca udisati sutra.

Ove strukture su se već pokazale kao prihvaćene i popularne u gradovima širom sveta, pa su već implementirane u čak 25 gradova, uključujući Oslo, Hongkong, Glazgov, Brisel, kao i nekoliko gradova u Nemačkoj – Minhenu, Berlinu, Krefeldu, Regenzburgu, Drezdenu i drugim. Da li će se jedna od njih naći i u Beogradu ili ćemo se ipak baciti na tradicionalno pošumljavanje od 275 drveta, ostaje da vidimo. Svakako znamo gde možemo na vikend da prodišemo punim plućima.

citytree_krefeld_kultur-findet-stadtt_1

Dizajn: Green City Solutions