18.01.2018.

Tribeca – svi žele XL stan na Menhetnu

Andrijana Živković
Robert Wright

Možda ovaj prostor na prvi pogled liči na restoran ili hotel, ali reč je porodičnoj kući, zapravo stanu koji se nalazi na Menhetnu

stan na Menhetnu

O popularnosti Menhetna ne moramo da govorimo, ali ako zumiramo ovu temu, već neko vreme Tribeca se nameće kao kraj u kome svi žele neki kvadrat. O ceni nema potrebe da govorimo jer ona ide dok vam se ne zavrti u glavi, ali s obzirom na to da ne kupujemo tamo ništa, fokusiramo se na dizajnerske rezultate kojima su ruke odrešene, a tema su, naravno, stambeni prostori. Ispravnije bi bilo napisati TreBeCa jer naziv ovog kraja je skraćenica od Triangle Below Canal Street, a donji Menhetn je njegova preciznija lokacija.

stan na Menhetnu

Raad Studio i dizajnerski biro iz Njujorka udružili su snage i renovirali dva imanja prostora kako bi formirali mnogo veći porodični dom, koristeći centralni lučni zid kao ključnu tačku projekta. Cigla i serija crnih metalnih arkada prolaze kroz Franklin ulicu u kojoj se nalazi ova porodična kuća na njujorškom Menhetnu, a reč je o novom, popularnom kraju Tribeca koji pominjemo na početku.

Dok se stanovi menjaju, spajaju poput ovog, te useljavaju, celokupan kraj neprestano se menja kao živi organizam

Raad Studio poslovni prostor se takođe nalazi u neposrednoj blizini, a budući da su i ranije dizajnirali kuću za ove klijente, sada su znajući sve njihove potrebe kao svoje pronašli ovu imovinu koja će ovoj sve većoj porodici biti baš taman.

stan na Menhetnu

‒ Osim što smo postali bliski prijatelji sa njima, ispostavilo se da je ovo i neverovatna dizajnerska saradnja jer delimo istu estetiku – objašnjava James Ramsey, osnivač Raad Studia.

stan na Menhetnu

Dva prostora u potkrovlju bila su odvojena zidom od cigala, a sada je to jedinstven stan sa pet spavaćih soba. Dizajneri su ujedinili dve nekretnine, ali su zadržali postojeći zid kako bi stvorili veći dom koji sada meri oko 370 kvadratnih metara.

stan na Menhetnu

‒ Nakon analize shvatili smo da je zid od opeke koji je delio pod na dva segmenta zapravo serija lukova od cigala – kažu iz studija.

Ovi lukovi sada su vidljivi i znatno utiču na izgled celokupnog prostora. Svaki je opremljen crnim čeličnim vratima izrađenim po meri, što daje seriju soba van glavnog stambenog prostora.

stan na Menhetnu

Originalni zid od cigala deli dom na javni i privatni prostor sa otvorenom kuhinjom i trpezarijom na jednoj strani i spavaćim sobama na drugoj strani kuće. Drveni podovi obojeni svetlom bojom i beli zidovi jesu osnovna kolor-nota celog enterijera.

Kada ulazite u stan, odmah nakon lifta nalazi se predsoblje sa betonskim podom, kolekcijom biljaka i ogromnim dnevnim kupatilom koje vodi do glavnog dela kuće.

stan na Menhetnu

Veliki trpezarijski sto izrađen je od debele ploče drveta dužine čak pet i po metara, a upotpunjuje ga dvanaest belih stolica danskog dizajnera Hansa J. Wagnera, pa su familijarna ili prijateljska okupljanja uz večeru stavka koja neće izostati.

Osim dnevne sobe i kuhinje, tu je i medijska soba sa velikim belim kaučem u obliku slova U, igralište i, naravno, glavna spavaća soba koja više liči na odvojen apartman.

O popularnosti Menhetna ne moramo da govorimo, ali ako zumiramo ovu temu, već neko vreme Tribeca se nameće kao kraj u kome svi žele neki kvadrat

‒ Prostor na drugoj strani lukova postao je zabavan način da formirate dizajn koji budi osećaj radoznalosti i otkrića. Na taj način uspeli smo da stvorimo osećaj balansa između malih, udobnih prostora u odnosu na ogroman glavni prostor – objašnjava dizajner.

Tri spavaće sobe koje sada služe kao kancelarijski prostor takođe su smeštene pored zida od opeke. Svaka ima sopstveno kupatilo, a nakon njih sledi vešeraj kojim se završava stan.

stan na Menhetnu

Ovaj deo grada nalazi se u neposrednoj blizini novog World Trade Centera, a trenutno je u fokusu onima koji mogu da ga priušte, pa se novi domovi rađaju svakodnevno, a dizajnerima i arhitektama su skoro pa odrešene ruke. Dok se stanovi menjaju, spajaju poput ovog, te useljavaju, celokupan kraj neprestano se menja kao živi organizam, a u kom stilskom pravcu će se nastaviti, ostaje da vidimo uskoro.

Dizajn: Raad Studio
Fotografije: Robert Wright