12.02.2019.

Mural od šrafova i vune na jednom portugalskom zidu

42 magazin
Aheneah

Nije zid u blizini škole tek običan javni prostor. On treba da trgne učenike koji svakoga dana kraj njega prolaze iz sopstvenih misli i rutine kako bi lakše našli životni put. Jedna Ana dala je tome svoj doprinos

vuneni mural

Ana Martins, poznata kao Aheneah, uradila je neverovatan mural Switch-over na zidu u Vila Franca de Xira u Portugalu. Taj veliki rad nalazi se baš na putu do škole, a ima više od 2.300 šrafova i blizu 700 metara vunenog prediva.

vuneni muralvuneni mural
Mesto koje je izabrala za rad nije puka slučajnost – mlada 22-godišnja umetnica želela je da deca i mladi vide njen rad jer put do škole nije tek samo put do škole.
„Svakog dana, tokom mnogo godina, hiljade dece prolazi pored ovog zida na putu od kuće do škole i od škole do kuće. Većinu vremena samo plutaju u sopstvenim mislima, izgubljeni u prostoru, vremenu i rutini. Dok ti putevi ne promene pravac. To se i meni desilo pre nekoliko godina“, kaže ona.

vuneni muralvuneni mural
Ana je prvi put počela da radi sa tekstilom pripremajući svoj diplomski rad na studijama grafičkog dizajna, a sada kaže da voli da kombinuje tradicionalnu umetnost sa svojim modernijim dizajnerskim izrazom.
Nove kreacije ove zanimljive umetnice pratite na njenom Instagramu.