12.02.2019.

10 odličnih filmova u selekciji 47. FEST-a

42magazin

Mesec februar važi za mesec ljubavi, međutim, za sve istinske ljubitelje filma i filmskih festivala znači samo jedno, a to je – početak novog FEST-a. Pod sloganom Bez zaštite, ovogodišnji, 47. po redu festival biće održan od 22. februara do 3. marta

najbolji filmovi

Iako smo razočarani činjenicom da se većina programa našeg najvećeg filmskog festivala iz lepog i prostranog Sava centra seli u Kombank dvoranu, i dalje se radujemo festovskom preseku filmskih ostvarenja koja ćemo imati prilike da gledamo na velikom platnu.

Poput Berlinala, zanimljivo je da se i ovogodišnji FEST fokusira na rediteljke (i tim naglašava činjenicu da nisu dovoljno zastupljene u industriji), budući da njih 20 potpisuje selektovane filmove.

Mi smo odlučili da nastavimo trend koji filmski festivali propagiraju i zato u ovom postu izdvajamo 10 filmova rediteljki koje morate, prosto morate gledati na predstojećem festivalskom izdanju.

Dobro, ako ste baš lenji – ne morate u sali, okej je i kod kuće. Samo ih odgledajte.

Uglavnom, evo filmova:

Tri dana u Kibronu (3 Tage in Quiberon) / Fokus Evropa
Režija: Emily Atef

Ovom filmu se neviđeno radujemo! U drami rediteljke Emily Atef gledaćemo nemačku glumicu Marie Bäumer kao ikonu filma šezdesetih – prelepu Romy Schneider.

Godinu dana pred smrt, Romy se povlači u luksuzni spa hotel i daje svoj poslednji intervju dvojici novinara.

Glavne uloge: Marie Bäumer, Birgit Minichmayr, Charly Hübner

Kapernaum (Capharnaüm) / Glavni takmičarski program
Režija: Nadine Labaki

Dobitnik nagrade žirija na Filmskom festivalu u Kanu, Capharnaüm (Haos) rediteljke Nadine Labaki priča priču o Zainu (Zain al Rafeea), libanskom dečaku koji tuži svoje roditelje za „zločin“ davanja života.

Glumci u filmu nisu profesionalci, međutim, to se ne primećuje. Labaki je naturščike smestila u određene situacije i zamolila ih da spontano reaguju rečima ili gestovima. Kada su glumci instinktivno odstupali od pisanog scenarija, ona je taj scenario prilagođavala njima i njihovim reakcijama.

Glavne uloge: Kawthar al Haddad, Zain al Rafeea, Nadine Labaki

Šafarikova 19 / Glavni takmičarski program
Režija: Lana Pavkov

Šafarikova 19 je drama apsurda, izmeštena iz realnosti i konvencionalnog dramaturškog toka u kome je predstavljena imućna porodica koja nije spremna da se suoči sa realnošću koja je okružuje, te pribegava apsurdnim radnjama koje prikrivaju njihovu pravu dramu.

Glavne uloge: Jasna Đuričić, Jovana Gavrilović

Pitanje pola (On the Basis of Sex) / FEST 47 program
Režija: Mimi Leder

Teško je boriti se za jednakost u društvu koje različito tretira muškarce i žene.

Film Pitanje pola govori o istinitoj i inspirativnoj priči mlade advokatice Rut Bader Ginsburg, koja je jednim dobijenim slučajem pred američkim Apelacionim sudom preokrenula stoleća diskriminacije nad ženama.

Glavne uloge: Felicity Jones, Armie Hammer, Justin Theroux, Kathy Bates

Uništiteljka (Destroyer) / FEST 47 program
Režija: Karyn Kusama

Uništiteljka prati moralnu i egzistencijalnu odiseju Erin Bell – detektivke losanđeleske policije, koja je, kao mlada policajka, tajno postavljena za članicu jedne kalifornijske bande. Ovaj slučaj imao je tragičan rezultat, međutim, Erin je uspela da preživi.

Mnogo godina kasnije vođa bande nanovo se javlja u njenom životu, te se ona mora pomiriti s demonima koji su joj uništili prošlost, a prete da unište i sadašnjost.

Glavne uloge: Nicole Kidman, Sebastian Stan, Toby Kebbell

Ne ostavljaj trag (Leave no Trace) / FEST 47
Režija: Debra Granik

Ne ostavljaj trag je američki dramski film u režiji Debre Granik, a napisali su ga Granik i Anne Rosellini na osnovu romana My Abandonment. Radnja prati oca veterana sa posttraumatskim poremećajem (Ben Foster) koji živi u šumi sa svojom ćerkom (Thomasin McKenzie).

Premijerno je prikazan na filmskom festivalu Sundance 2018. godine, a teatralno je objavljen 29. juna 2018. godine. Film je dobio univerzalno pozitivne kritike, sa pohvalama za izvedbe glumaca Fostera i McKenzie, a zanimljivo je i da na sajtu Rotten Tomatos ima ocenu 100%.

Glavne uloge: Thomasin McKenzie, Ben Foster

Vizija (Vision) / FEST 47 program
Režija: Naomi Kawase

Zanimljiva i subverzivna priča o Jeanne, novinarki u potrazi za misterioznom i retkom biljkom koja se pojavljuje jednom u 997 godina.

Filmovi rediteljke Naomi Kawase podelili su publiku – neki kažu da ih frustriraju, dok su drugi oduševljeni. Međutim, ovaj film, s mnogo krupnih planova i zvukom vetra koji se vijori među drvećem, vizuelna je poema koja golica čula i osvežava gledaoce.

Glavne uloge: Juliette Binoche, Masatoshi Nagase

Aleksi / Srpski film
Režija: Barbara Vekarić

Film Aleksi, nastao u srpsko-hrvatskoj koprodukciji, potpisuje rediteljka debitantkinja Barbara Vekarić i priča je o mladoj devojci s Pelješca (Tihana Lazović) koja naizgled živi u raju. Međutim, nju vuče umetnička karijera u Berlinu, te iščekuje potvrdu hoće li u Nemačkoj dobiti stipendiju za školovanje. U toku tog prelomnog leta, ona se upušta u vezu s trojicom muškaraca.

Glavne uloge: Tihana Lazović, Goran Marković, Sebastian Cavazza, Neda Arnerić, Aljoša Vučković

Zlatna mladost (Une jeunesse dorée) / Fokus Evropa
Režija: Eva Ionesco

Rose je šesnaestogodišnja devojka koju su roditelji kao malu ostavili socijalnoj službi. Ona i njen 22-godišnji verenik Michel sve svoje demone leče neprekidnim izlascima po najpopularnijim francuskim klubovima.

Njih dvoje postaju deo trendi ekipe koja živi za noć i žurke. Na jednoj žurki oni upoznaju Lucille i Huberta, bogati par od oko pedesetak godina, koji ih praktično usvaja i okreće im živote naglavačke.

Glavne uloge: Isabelle Huppert, Galatéa Bellugi, Melvil Poupaud

Ratnice Sunca (Les Filles du Soleil) / Fokus Evropa
Režija: Eva Husson

Francuska spisateljica i rediteljka Eva Husson u svom novom filmskom ostvarenju priča priču o kurdskim ženama koje se bore protiv Islamske države. Ovaj film našao se u kanskoj konkurenciji za najbolji film prošle godine.

Glavne uloge: Golshifteh Farahani, Emmanuelle Bercot, Erol Afsin

Karte su puštene u prodaju 9. februara, a u prvih sedam dana prodaje odobrava se deset odsto popusta na komplete karata po terminskim linijama. Ulaznice koštaju od 250 do 400 dinara. Karte je moguće kupiti na blagajnama dvorana, a u slučaju Kombank dvorane, Doma omladine, Sava centra i preko sajta Ticket Vision i na njihovim prodajnim mestima, pri čemu je cena uvećana za 20 dinara.