21.09.2017.

Ima jedno mesto na planeti gde mrtvi idu u šetnju

Sanja Vuletić
National Geographic

Dok čekamo osmu sezonu serijala The Walking Dead, posećujemo mrtve šetače među živima

mrtvaci idu u setnju

Kada su se pre sedam godina pojavile prve epizode američke postapokaliptične zombi serije The Walking Dead, malo je bilo onih koji su sa sigurnošću verovali da će ona postati pravi hit, sa armijom gledalaca širom sveta. Ljubitelji ovog specifičnog horora sa nestrpljenjem očekuju osmu sezonu serijala koji na TV ekrane stiže 22. oktobra, a producenti obećavaju da je ovo definitivno najkontroverzniji serijal sa još više nasilja i šokantnih scena.
Priča o šerifu Richu Grimesu koji se nakon ranjavanja budi iz kome okružen apokaliptičnim svetom zombija, koje preživeli nazivaju šetačima, nastala je na osnovu istoimenih stripova, a odlična šminka i efekti odsečenih delova tela (postignuti green screen tehnikom) dovedeni su do savršenstva. Odani fanovi ovog horor remek-dela verovatno su primetili da je i logo urađen u skladu sa temom, kako odmiču epizode, on je sve mračniji i više truo! Komplimenti za ovaj detalj definitivno potvrđuju da je metaforična fabula o nestanku čovečanstva i simbiozi sa živim mrtvacima do detalja osmišljena. Ali to nije najuzbudljiviji deo priče. Ukoliko ste adrenalinski ovisnik na ovu temu, sigurna sam da bi vam se dopala ideja i da uživo udahnete atmosferu živih mrtvaca.

Zombi parti omiljen je performans domaćeg stanovništva, a i turisti su rado viđeni gosti koji se pozivaju da uživaju u hrani i piću

mrtvaci idu u setnju

Ko bi rekao da i danas u realnom vremenu i prostoru možete prisustvovati šetnji sa mrtvima, kao delu rituala koji se odigrava svake treće godine u mestu Toraja na indonežanskom ostrvu Južnom Sulavesiju, gde su sahrana i život posle smrti najbitnije životne stavke stanovnika. The Ceremony of Cleaning Corpes (Ceremonija čišćenja tela) jeste bizarni ritual iskopavanja mrtvih, nakon čega se oni ponovo kupaju, češljaju, oblači im se nova odeća, a zatim se postavljaju da vise svuda po mestu ili odvode u šetnju od mesta gde su umrli do njihovih nekadašnjih kuća.

mrtvaci idu u setnju

Zombi šik parti omiljen je performans domaćeg stanovništva, a i turisti su rado viđeni gosti koji se pozivaju da uživaju u hrani i piću. U stvari, ovaj apsurdni događaj postao je glavni motiv dolaska turista na ovo ostrvo još sedamdesetih godina, a interesovanje je iz godine u godinu sve veće. Smrt se ne doživljava kao fatalan događaj razdvajanja sa voljenima, već kao neka vrsta novog odnosa, a sahrana je događaj koji se jako brižno priprema. Ukoliko se dogodi iznenadna smrt, a porodica nije spremna za dostojan ispraćaj, dešava se da pokojnik nastavlja da „živi“ sa njima više meseci, čak do godine dana, dok se ne završe sve pripreme za dostojnu sahranu. Da bi živi mrtvac ostao u prihvatljivoj ovozemaljskoj formi, premazuje se formalinom i pretvara u mumiju, a tokom iskopavanja popravljaju mu se oštećeni delovi mumificiranog tela i pokrov u sanduku.

The Ceremony of Cleaning Corpes je bizarni ritual iskopavanja mrtvih, nakon čega se oni ponovo kupaju, češljaju, oblači im se nova odeća, a zatim se postavljaju da vise svuda po mestu ili odvode u šetnju

Tokom povratka među žive pripremaju mu se sva tri obroka i čaj, a zahvaljujući novim tehnologijama sve se  brižljivo beleži kamerama. Pagansko verovanje da se duše umrlih osoba moraju vratiti u svoja prebivališta ovde je sačuvano i u novom milenijumu, verovatno jedinstvenom mestu na planeti gde svi šetaju sa mrtvima, bez straha da će biti pogrešno shvaćeni.

mrtvaci idu u setnju
Dok se pripremate za stotu epizodu osmog serijala The Walkning Dead, pogledajte dokumentarnu verziju na istu temu. Na prvi pogled jasno je da ni u živom prenosu nisu dobrodošli oni sa slabim srcem jer, kao što je rečeno, iznenadne smrti zahtevaju duge pripreme

https://www.youtube.com/watch?v=sSKwpBS639U