25.04.2019.

Odlične web knjižare i e-knjige, a neke su i za DŽ

42magazin
Pinterest

Da volite da čitate, znamo i po tome što su naše objave u kojima preporučujemo knjige među onima sa najviše pregleda na 42 magazinu. Zato smo odlučili da vas obradujemo i pored standardne liste knjiga otkrijemo vam i neke naslove koje možete čitati online

e-knjige

Internet i mobilni telefoni omogućuju nam da čitamo više nego ikada pre, a često i za dž. Iako i sami više volimo fizičke, štampane knjige, ne želimo da bežimo od dobrog online štiva. Jedno ne mora nužno da isključuje drugo. Nekada je, jednostavno, lakše čitati na telefonu, umesto nositi gomilu knjiga sa sobom.

Vrlo je zgodno kada čitavu biblioteku možete da spakujete u jedan folder

Na sreću, brojni gedžeti, aplikacije, sajtovi i web shopovi nude pregršt romana i drugih formi fikcije, ali i stripova, autobiografija, poezije i self-help izdanja, u različitim formatima: od onih u flashu za listanje, preko e-knjiga, do audio-knjiga i nekih novih, eksperimentalnih platformi.

Komercijalni sajtovi

Počnimo od velikih sajtova koje verovatno već i znate, vrlo verovatno i koristite: Apple BooksGoogle Play BooksAmazon ili Walmart eBooks. Većina njih posvetila je čitave ekosisteme na svojim platformama aplikacijama za čitanje i e-knjigama. Neke e-knjige možete kupiti, neke iznajmiti, a neke možete preuzeti besplatno. Na sajtu Izdavačke kuće Laguna možete naći sekciju E-knjige, u kojoj naslove možete pazariti po upola nižoj ceni nego one fizičke. Na srpskom jeziku najdostupnija je edukativna literatura koju besplatno možete preuzeti preko nekoliko sajtova, a mi ćemo ovde navesti dva: najstudent.com i znanje.org.

Ovi veliki brendovi i njihova infrastruktura nudi nekoliko prednosti čitaocima – veliku ponudu, lako korišćenje i povezanost sa aplikacijama za čitanje. Neke od navedenih kompanija imaju i specijalne programe, kao što je Amazonov Kindle Unlimited, koji nudi opciju iznajmljivanja knjiga umesto direktne kupovine.

Amazon, takođe, nudi i veliki izbor audio-knjiga pod heštegom #audible. Ako ste član ovog programa, svakog meseca ćete dobiti dve originalne produkcije – besplatno.

Mali izdavači

Iako komercijalni sajtovi imaju najbogatiju ponudu i praktični su, oni ujedno sakupljaju podatke o svojim korisnicima i zatrpavaju ih reklamnim sadržajima. Ponekad izdavačke kuće imaju opciju za direktan dowload knjige, međutim, sa domaćim izdavačima to je veoma redak slučaj.

Evo nekih manjih platformi preko kojih možete pronaći dobre knjige: Scribd je originalno lansiran kao sajt za deljenje dokumenata, ali je fokus delovanja prebacio na čitanje. Ukoliko se pretplatite, a ta pretplata košta devet dolara, biće vam dostupna njihova ogromna baza knjiga, audio-knjiga, stripova i grafičkih novela. Zatim, tu je sajt Weightless Books, koji je specijalizovan za naučnu fantastiku, a nudi pretplatu i na magazine Lightspeed i Clarkesworld. Libro.fm je sajt na kom možete skidati audio-knjige.

Besplatne knjige

Na ovoj našoj listi su i sajtovi koji nisu specijalizovani za e-knjige, ali nude baš super naslove, i to za dž. NASA, na primer, ima ogroman portal na kom su knjige dostupne za besplatno preuzimanje, a bave se istorijom, misijama i ideologijom Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije.

e knjige

Pored toga, imaju i sekciju koja se zove Imaginacija, a u okviru nje možete skidati naučnofantastične romane, fan fikciju i antologije.

Online biblioteke

Biblioteka Saveza slepih Srbije Dr Milan Budimir uvela je mogućnost preuzimanja audio-knjiga iz njihove baze na sajtu. Online biblioteka nazvana Otvorena knjiga trenutno ima oko 60 naslova različitih žanrova, a planirano je da se sadržaj vremenom proširi i program prilagodi prema predlozima korisnika.

Digitalna narodna biblioteka Srbije je web mesto prepuno svakojakih zanimljivosti. U okviru njihove ponude možete čitati dosta materijala koji je objavljen na srpskom jeziku u okviru državnih izdavačkih kuća – od starih izdanja Politike ili Kultura Istoka, pa do starih i retkih knjiga poput zbirki Branka Radičevića ili Atanasija Stojkovića.

Zbirka Branka Radičevića

Zbirka Branka Radičevića

Tu je i sajt/biblioteka Bookmate na kom možete preuzeti knjige svih velikih domaćih izdavača, a prvih sedam dana besplatno.

Archive.com je najveća online biblioteka koja nudi korisnicima mogućnost da besplatno pozajme knjigu na 14 dana. Na raspolaganju je više od 2.000 knjiga iz arhitekture od priznatih autora kao što su Reyner Banham, Walter Gropius, Ada Louise Huxtable ili Jonathan Glancey.

Za pasionirane čitaoce i čitateljke

Ako čitate baš puno, volite blogove ili vlogove o knjigama, imate biblioteku, prodajete ili izdajete knjige – NetGalley će vam biti od koristi. To je portal na kom izdavači širom sveta objavljuju prve ruke rukopisa koji tek treba da idu u štampu. Sajt vam kopije rukopisa šalje direktno na Kindle, nekada u ne baš dobroj rezoluciji, ali – nećemo cepidlačiti. Većina materijala je svima dostupna, ali za neke se morate prijaviti na listu čekanja.

Eksperimentalni formati

Ako volite da istražujete i testirate nove stvari, pronašli smo nekoliko aplikacija koje se poigravaju sa serijskom fikcijom i storitelingom. Serial Box je kompanija koja objavljuje romane inspirisane televizijskim novelama. Svaka priča je podeljena u oko petnaestak epizoda, a nakon toga kreće nova sezona priča sa potpuno drugom tematikom. Serial Box ima i poprilično zanimljivu aplikaciju koja vam dozvoljava da se lako prebacujete sa čitanja na audio-narativ. Nedavno su objavili saradnju sa Marvelom i najavili produkciju priča s njihovim junacima.

Još jedna kompanija koja funkcioniše po sličnom principu je Radish, osim što se njihov materijal fokusira na romantiku i erotiku. Imaju veću bazu autora od Serial Boxa i eksperimentišu sa scenarijima. Neki su pisani po standarnom modelu, dok su neki pisani u formi razmene SMS-ova, mejlova ili komentara na fotografijama. Nemaju sajt, već su dostupni samo u formi aplikacije.