21.04.2018.

Razbijanje make-up mitova!

Isidora Nedić
Instagram, Giphy

Nismo li srećni što živimo u svetu gde nam, da bismo otvorili konzervu sardine, nije potreban onaj dobro poznati nožić, već ona sada u okviru pakovanja ima integrisanu kukicu koju jednostavno povučemo? Gde toalet-papir dolazi u milion varijanti – on je dvoslojan, troslojan, mek i EXTRA mek? I gde postoji milijardu YouTube videa s tutorijalima koji se bave isključivo time kako našminkati oči?

Ipak, koliko god da je danas jednostavno otvoriti konzervu, i dalje je problematično našminkati oči – a da na kraju ne izgledamo kao rođak rakuna.

make up mitovi

Zašto? Zato što nam u jednom tutorijalu od sedamnaestak minuta, tokom kog nas uče da napravimo savršen smokey eye, govore da nam su za isti neophodne bar četiri različite četkice, više od šest senki, hajlajteri, maskare, krejoni, kajali, veštačke trepavice, uvijači za veštačke trepavice…

Ne možemo a da se ne zapitamo – da li su stvari otišle predaleko? Da li nam je zaista potrebno sve to kako bismo istakle oči? Zar šminkanje ne bi trebalo da bude zabava, a ne popravka karburatora? Čemu sav taj alat?

Upravo zato smo pokušali da pojednostavimo stvari. Back to basics – što bi se reklo. I evo koje smo mitove uspešno srušili:

  • Za smokey eye nije vam neophodna paleta senki od 15 nijansi

Palete senki za oči su sada u modi. Bilo da je Nars, Urban Decay, Sephora, Maybelline… prosto, grabimo ih kao da bez njih ne možemo da preživimo. I to je sasvim okej. Ono što nije okej jeste činjenica da raznorazne blogerke/vlogerke često daju savete kako da se našminkamo koristeći baš sve nijanse iz određene palete koju su nedavno nabavile. A, ponekad, ta paleta ima 15+ boja i varijacija.

Velike palete izrađuju se s namerom da vam ponude različite make-up lookove – određen set nijansi zamišljen je da se nosi preko dana, dok su tamnije boje, metalik pigmenti i šljokice predviđeni za veče. Dakle, nikako ne morate upotrebiti BAŠ SVE kako biste istakli oči. Za dobar smokey eye, na primer, dovoljne su samo tri senke.

Dajemo vam primer s braon nijansama – svetlobraon senka razmazuje se preko celog kapka, najtamnija se stavlja do linije trepavica, dok se najsvetlijom, gotovo bež bojom hajlatuje deo ispod obrve i ugao oka.

Voilà! To je sve što treba da znate.

  • Svetlo koje koristite pri šminkanju veoma je važno!

U malo kom YouTube videu će vam reći da je veoma važno pozabaviti se svetlom pre nego što uopšte i krenete sa šminkanjem. Dragi naši – dobro svetlo je NAJVAŽNIJE!

Ako krećete na posao, a nemate dobro osvetljeno ogledalo u kupatilu – najbolja opcija je da se šminkate na dnevnom svetlu. U suprotnom, može se desiti da preterate. Hajde, priznajte – koliko puta vam se desilo da vam na poslu ili na faksu brišu liniju pudera koja se i te kako vidi, ali je vi, kod kuće, niste primetili?

  • Ignorisanje obrva nije okej

To što svaka druga devojka na ulici izgleda kao Boy George jer ne zna da iscrta obrve kako treba, ne znači da treba bojkotovati ovaj trend!

Obrve uokviruju lice i daju mu strukturu. Ako (kao i mi) volite diskretno da ih istaknete, nabavite maskaru za obrve koja će ih samo nijansirati. Ako vam je i to previše – kupite onu providnu, koja će ih zalizati i dati im oblik.

  • Bacajte maskaru čim počne da se „mrvi“

Dakle, za fenomen „mrvljenja“ maskare ne postoji lek, ma koliko ona skupa bila. Možete probati da je povratite u život tako što ćete dodati u nju mrvicu mleka za telo, ali to je kratkotrajno rešenje. Pomirimo se s tim da, povremeno, moramo proveriti da li imamo crne gromuljice ispod očiju, jer – velike trepavice ne dolaze bez posledica!

I za kraj:

  • Prestanite da gledate toliko make-up tutorijala!

Šminkanje je zabava, a ne posao – zapamtite to. Nema potrebe da slušate gomile saveta svaki dan i kupujete stvari kako biste izgledali kao influenser s interneta. Na kraju krajeva – i oni izgledaju tako samo zbog toga što su osvetljeni studijskim svetlom.

Ako želite da lepo našminkate svoje oči, nađite jednu paletu boja koje se vama lično dopadaju, a ne one koje je neko preporučio – jer je to trend. Lejerujte onda kada se osećate da je neophodno, a mi vas ohrabrujemo da to radite što manje – jer lepi ste svakako!