20.04.2018.

Vi nemate šlauf, vi nemate šlauf… U stvari, uskoro ga nećete imati

42 magazin
Unsplash

Recite zbogom malom ženskom zimskom stomačiću

giphy5

Ako ste neplivač, šlauf na šlauf ne ide, a ukoliko znate i volite da plivate – šta čekate, pravac bazen, ali prvo pročitajte šta još nije zgoreg preduzeti i rešiti se malog ženskog zimskog stomačića.

Znamo da niste jeli ništa više no inače, da niste uveče grickali čips i u gluvo doba posećivali frižider. Da niste preskakali treninge u teretani i da niste išli liftom. Sve znamo, ali zimi ženski stomak, zlobnici bi rekli šlauf, raste iz inata. Može mu se da bubri ispod rolke, džempera i bunde.

I šta sad? Pa vreme je da mu objavite rat, a mi imamo arsenal oružja kojim mu se možete suprotstaviti. Četiri super treninga i pet napitaka sagorevača masnoćica, ukupno devet neprijatelja malog finog salcetu što viri iz farmerica i gužva se ispod šire majice uz telo.

Vežbe

Hulahop, stari dobri

Napomena: Ne zaboravite da pre svakog vežbanja uradite razgibavanje, a nakon vežbi odradite set vežbi za istezanje.

fun-hula-hoop-kid-vectors

E ovo je prava stvar! I jeftina je.
Hulahop vodi poreklo iz stare Grčke, gde su ga deca koristila kao igračku a stariji kao sredstvo za skidanje viška kilograma. Naziv mu potiče od havajskog tradicionalnog plesa u kome se prave pokreti slični onima kada hulahop okrećemo oko tela. Hulahop je efikasno sredstvo za oblikovanje struka (naročito postporođajnog) i kukova, mišića abdomena i donjih leđa, ali i odlična kardiovaskularna vežba.

Najpre odaberite hulahop koji odgovara vašoj visini: kada ga stavite uspravno uz telo, on ne bi trebalo da vam prelazi pupak. Maožete birati lakši ili teži – teži zahteva više energije i brže skida kilograme.
Kako početi? Prvo istegnite i zagrejte telo kako biste izbegli eventualne povrede. Stavite hulahop oko struka, držite ga obema rukama, stopala razmaknite više od širine kukova, ali jednom nogom blago zakoračite. Hulahop bi trebalo da dodiruje jedan kuk, onda ga zavrtite i prebacujte težinu sa jedne na drugu nogu, ljuljajući se u kukovima napred-nazad. Pokrete uskladite tako da kukovima lagano udarate. Ne pomerajte se zajedno sa hulahopom, to je mnogo teže. Nastojte da vam tokom vežbanja stomak i stražnjica budu uvučeni (pazite kičmu), a ramena nagnuta.
Za 30 minuta okretanja hulahopa troši se oko 200 kalorija.

Radite vežbu nekoliko puta nedeljno, a evo i video-demontsracije:

Vijača – rekvizit za super trening

Ovaj jednostavan, osnovni i jeftin rekvizit ima mnogo koristi – poboljšava, kardiovaskularnu i mišićnu izdržljivost, sjajno sagoreva masti (odličan je u borbi  protiv celulita), poboljšava i razvija koordinaciju i ravnotežu, poboljšava skočnost, zateže mišiće (ramena, ruke i noge).

šlauf

Preskakanje vijače je skoro savršen način vežbanja jer angažuje skoro sve mišići tela: mišići leđa, glutealni mišići, kvadricepsi, mišići lista, trbušnjaci, mišići ramena i ruku….dakle, sjajan rekvizit za vrhunski trening.
E sad, ima raznih vijača, od različitih materijala i različite dužine, svako mora da pronađe idealnu za sebe: kada stanete na sredinu vijače, njeni krajevi bi trebalo da budu maksimalno do visine pazuha. Ako već imate dužu vijaču, možete je skratiti vezanjem čvorova uz krajeve ili tako što obmotate višak oko šaka. Dužina vijače do pazuha je najbolja za početnike, a kako napredujete, tako možete da je skraćujete – vijača do struka je za iskusne jer što je ona kraća, brže mora da se vrti i skače.

Za 15‒20 minuta vežbanja vijačom sagorevate oko 300 i više kalorija, što zavisi od brzine preskakanja i od toga koliko ste teški.

Plank, fitnes revolucija

Već nekoliko godina vežba izdržaja plank (daska) veoma je popularna, a prihvatili su je svi koji su pretrpani obavezama, koji za sebe imaju svega pet minuta dnevno. Plenk je poznat kao jedna od najkompletnijih vežbi za celo telo, u kojoj su angažovani svi mišići, i to veoma intenzivno. Najveća prednost ove vežbe je ta što je akcenat na jačanju trbušnih mišića koji su slaba tačka većini ženske populacije, naročito žena nakon porođaja. Grupe mišića koje će drastično ojačati – su mišići kora, tj. jezgra tela, trbušni i grudni, ali tako na što skidate ogroman teret sa kičmenog stuba.
Od rekvizita vam je potrebna, ali ne i obavezna, tanja strunjača ili ponjavica, i snaga vašeg tela. Dok izbrojite do 300, rešavate problem posledica porođaja i mišića ispod šlaufa (doka ga topite već pomenutim vežbama).

Najčešće se počinje sa plankom od 10 sekundi na dan, pa onda 30 sekundi; pa 50 sekundi, 1 minut; pa 1 minut i 20 sekundi; pa 1 minut i 40 sekundi; 2 minuta; 2 minuta i 20 sekundi; 2 minuta i 40 sekundi; 3 minuta.
Ova vežba troši više kalorija nego dinamične vežbe.
U ovom videu demonstriran je napredniji plank, ali i vi ćete uskoro biti spremni za njega.

Trčanje, alfa i omega

I za kraj, najstariji, najzdraviji i najprirodniji način da skinete višak sa svih zona i telo dovedete u top-formu. O trčanju manje-više sve znate, potrebne su vam samo patike i staza, park ili traka. I dobra volja i disciplina.
Naravno, morate da odaberete udobne patike, u zavisnosti od podloge po kojoj trčite.

Za 30 minuta trčanja umerenim intenzitetom potrošićete oko 450 kalorija.

giphy

Bonus:

5 napitaka koji tope naslage na stomaku

Odmah da kažemo i to da bez vežbanja nijedan napitak ne može da vam pomogne! Ali može da vam bude dobar saveznik u ubrzanju metabolizma i izbacivanju otrova iz organizma.

izzy-gerosa-80667-unsplash

Voda s limunom ili đumbirom ili krastavcem (ili sve u jednom)
Voda kao takva pomaže u varenju i apsorpciji hrane, ali i kod izlučivanja otpadnih materija iz creva i bubrega, a pritom daje i osećaj sitosti.
Dodajte joj limun, tako sastav vode biva sličan želudačnoj kiselini, a ukoliko dodate narendan đumbir, onda ubrzava i metabolizam. Možete da ubacite i svež krastavac, za odličnu aromu.

Frape od ananasa
Ananas sadrži enzim bromelain, koji će poboljšava varenje proteina, olakšava probavu i uklanja nadutost. Ako mu dodate i laneno ulje, biće još efikasniji.

Zeleni čaj
U zelenom čaju većinu polifenola čine katehini, odgovorni za pojačano sagorevanje masnoća. Poželjno ga je piti pre vežbanja, kako bi se pojačalo topljenje masnih naslaga.

Vodeni avokado šejk
Šolju hladne vode sipajte u blender, a potom dodajte polovinu avokada, pa kad se smesa fino sjedini, dodajte malo meda.

Čaj od nane
Menta pomaže želucu da apsorbuje masnoću i smiruje probavni trakt. Ima diuretičko dejstvo, podstiče metabolizam i smanjuje apetit. Bonus, aromatičnim mirisom osvežava dah.

šlauf