18.09.2019.

Hindi Zahra: U Maroku sam pet godina tragala za novim putevima do svoje muzike

42 magazin, Promo
Promo

Hindi Zahra ponovo stiže u Beograd i 28. i 29. septembra otvara novu sezonu koncertnog serijala Musicology Barcaffe Sessions

Hindi Zahra

Poznata francusko-marokanska kantautorka, koja je pre dve godine prvi put nastupala u Beogradu, vraća se na scenu kultnog kluba Bitefartcafe, gde će 28. i 29. septembra održati dva koncerta i time otvoriti novu sezonu koncertnog serijala Musicology Barcaffe Sessions, koji već nekoliko godina oplemenjuje muzičku scenu našeg regiona.
Hindi Zahra je samouka multiinstrumentalistkinja poreklom iz Maroka koja živi u Parizu. Svojim autentičnim muzičkim pristupom spojila je najrazličitije uticaje Istoka i Zapada, postavši svetski poznata zvezda koja inspiriše publiku svojim iskrenim scenskim nastupom i očiglednom ljubavlju prema muzici.
Pred predstojeće koncerte u Beogradu, Hindi Zahra priča o svojim muzičkim uticajima, o tome kako su nastali njeni albumi i svom spiritualnom putovanju kroz život propraćen muzikom.

Rođena si u Maroku, ali živiš u Parizu. Da li osećaš povezanost sa svojim korenima? Gde pronalaziš svoju inspiraciju u Maroku?

Apsolutno. Moja država i narod pružili su mi mnogo toga. Obožavam moje ljude i prirodu koja je neverovatna. U Maroku sam odrastala sa svojom majkom, koja je takođe bila muzičarka. Ona mi je bila najveća inspiracija u muzičkom smislu. Kada je pevala, radila je to sa puno duše, iz srca. Takva vrsta ljubavi prema onome što radiš može se vrlo lako osetiti. Postoji velika razlika između muzičara koji „samo rade svoj posao“ i onih koji se muziciranju prepuštaju iskreno i duboko.

Hindi Zahra

Tvoj album Handmade bio je u potpunosti tvoj projekat. Hoćeš li da nam opišeš kako je to izgledalo i zbog čega si odlučila da samostalno uradiš ceo album?
Da, prvi album sam u potpunosti sama producirala, komponovala i snimala. Sve sam uradila u apartmanu u kom sam tada živela. Imala sam veliku želju da iskusim ceo taj kreativni proces sama, od početka do kraja. Za mene je bilo važno da razumem svaki deo tog procesa.
Uglavnom sam dobijala komentare da sam se odlučila na takav potez jer sam control freak, ali to zaista nije deo mene. Samo sam želela da u potpunosti izrazim svoje biće kroz ovaj projekat. To iskustvo je zaista bilo fantastično.

U Maroku sam provela pet godina u dubokom razmišljanju, putujući i tragajući za novim putevima do svoje muzike

Album Homeland nastajao je u Maroku, gde si provela pet godina nakon već izgrađene karijere. Kakvo je bilo iskustvo stvaranja drugog albuma?
Odlučila sam da se preselim u Maroko sama i posvetim se isključivo umetnosti, putovanjima, upoznavanju sebe i kreiranju sopstvenog stila. Želela sam da i publika oseti celo to iskustvo slušajući moj album. Uvek kada stvaram, pričam o situacijama koje sam zaista proživela na neki način i uvek se oslanjam na lična iskustva.
Album sam snimila u Maroku, a potom ga dosnimila u Španiji. Imaćete priliku da čujete pesme sa oba albuma u Beogradu.

Hindi Zahra

Jednom si rekla da možeš osetiti život pevača u njegovom glasu. Da li se tvoj glas promenio i na koji način?
Uh, ne znam. To je jako zanimljivo pitanje. Svesna sam postojeće transformacije, ali ne bih mogla da kažem u čemu se tačno ogleda razlika. Retko, zapravo gotovo nikad ne slušam svoju muziku, tako da ne mogu da uporedim kako mi je glas zvučao nekada, a kako zvuči sada.
Moj glas prilično naporno radi, zbog čega se ponekad izolujem na 20 dana. Provedem ih u apsolutnoj tišini, čuvajući glas. Bez kontakta sa ljudima, samo sa svojom mačkom. Smatram da je izolacija važna i za psihičko stanje pojedinca. Ja sam neko ko se sa ljudima povezuje na dubokom nivou, ali sa svim ljudima i stvarima potrebno je postaviti granice. Svima nam je potrebno vreme samo za sebe.

I za kraj, uzimajući u obzir da imaš dosta fanova u Srbiji, da li imaš nešto da poručiš mladim ljudima u Srbiji koji su na samom početku muzičke karijere?
Prepustite se sebi. Iskoristite znanje koje posedujete, ali nemojte se ustručavati ni da se u potpunosti prepustite svojoj mašti. Ona vas može daleko odvesti. Nađite ono što vas čini drugačijim i nemojte od toga odustajati. Vidimo se uskoro!

(Ulaznice za koncerte Hindi Zahre mogu se kupiti online ili na prodajnim mestima servisa www.tickets.rs & www.ddtickets.rs)