16.09.2019.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 16. do 22. septembra

42 magazin
Promo

Naredna sedmica ukratko: 53. Bitef, stripovi, cirkus i slepi miševi

Vidimo se!

Betmen: prvih 80 godina u Domu omladine Beograda – 16. septembar

gradski đir

Postoje diskusije ko je najpoznatiji superheroj svih vremena, ali svi znamo da je Betmen skoro svima omiljeni. Godinu dana posle Supermena, na stranicama Detective Comicsa pojavio se Bat-Man i zauvek promenio svet superheroja, pa i američki strip. O ogromnom uticaju, prebogatoj istoriji i svemu ostalom govoriće „ol star“ postava: urednik i izdavač Dušan Mladenović, kulturni kritičar Uroš Smiljanić, reditelj i vodeći srpski DC dijagnostičar Igor Stanojević, kao i publika. Moderator: Pavle Knežević.

Delikatesni Ponedeljak: Cirkobalkana festival KC Gradu – 16. septembar

gradski đir

Pred nama je prva CirkoBalkanska gozba na kojoj vas očekuju kulinarski specijaliteti koje će za vas pripremiti originalni Francuz, uz pomoć još originalnijih Balkanaca. Glavno jelo – vegetarijanska musaka od patlidžana, pire sa limunom i salata – biće začinjeno dodatnim ukusima, ali i kratkim cirkuskim tačkama i akcijama Cirkobalkana tima.
Sedmi po redu Cirkobalkana festival održaće se od 20 do 28. septembra kao prateći program 53. Bitefa.

Izložba fotografija Sakura u Meduzi – od 16. septembra do 13. oktobra

gradski đir

Sakura je izložba fotografija načinjenih na proputovanju kroz Japan, Zemlju izlazećeg sunca, a muzička podrška na otvaranju izložbe biće DJ Djiri San aka Vladan Djiri Vasiljević.

53. Bitef: Počnimo ljubav iz početka – od 17. do 25. septembra

gradski đir

Achtung, Achtung – počinje 53. Bitef. Počnite ljubav iz početka od 17. do 25. septembra na festivalu novih pozorišnih tendencija.
Prodaja ulaznica je počela! Za više informacija posetite link ovaj.
Detalje o predstavama glavnog programa pogledajte na linku OVDE.

Filip Vujošević: 53. Bitef donosi ljubav bez lažnog optimizma

Bum! Grrr! Škrip! Strip! Strip autorke u KROKODILovom centru – nova energija – 18. septembar

gradski đir

Prvi događaj u okviru ovogodišnjeg festivala dečje književnost i ilustracije KROKODOKODIL održaće se u sredu 18. septembra u KROKODILovom Centru za savremenu književnost. Tema ovogodišnjeg festivala čiji je naziv Bum! Grrr! Škrip! Strip! biće upravo strip, pa su tema ovog prvog predavanja i razgovora strip autorke. Nakon predavanja umetnice Jane Adamović, Aleksandar Zograf će voditi razgovor sa njom i ilustratorkom Anom Petrović. Cilj predavanja i razgovora je da se publika bliže upozna sa delovanjem strip autorki i položajem koji one zauzimaju u svetu stripa. Akcencat će biti na stvaralaštvu autorki, na tome kako je rastući broj umetnica uticao na obogaćivanje stripa kao medija, a u manjoj meri će biti osvrta na rodne predrasude sa kojima su autorke morale da se suočavaju kroz istoriju.
Vodi: Aleksandar Zograf. Sreda 18. septembar od 19 sati. Ulaz slobodan.

Godinu dana u borbi za dostojanstvo – javno čitanje odlomaka Dostojno jest na Dorćol Platzu – 17. septembar

gradski đir

U utorak 17. septembra održaće se javno čitanje odlomaka iz zbirke Dostojno jest Kontrast izdavaštva. Gruba statistika pokazuje da se godišnje od karcinoma u Srbiji razboli oko 40.000 ljudi, od kojih bitku izgubi oko 20.000. Ako već ne možemo da kontolišemo broj preminulih i njegov rast, onda je svakako u našoj moći da obezbedimo tim ljudima dostojanstvene poslednje dane. Imajući u vidu ovaj problem, Kontrast izdavašto u saradnji sa organizacijom BELhospice, koja se bavi negom i zbrinjavanjem terminalno bolesnih onkoloških pacijenata, priredilo je humanitarnu knjigu Dostojno jest.
Celokupan prihod od prodaje knjige će biti doniran pomenutoj organizaciji ali i mnogo više od toga – podrškom preko 60 autora smo želeli da podignemo svest naših sugrađana o najvećem nepoznatom problemu u Srbiji i činjenici da se nakon utvrđivanja terminalnog statusa pacijenata isti puštaju na kućno lečenje, u trenutku kada im je lekarska nega najpotrebnija.
Autori i autorke su donirali po jednu svoju pesmu, priču ili kraći odlomak romana (nešto što ih najbolje reprezentuje) u želji da podrže našu borbu za rešavanje ovog problema i da dizanjem svoga glasa skrenu pažnju na nehumane uslove u kojima terminalno oboleli u Srbiji umiru.
U utorak, 17. septembra odlomke iz zbirke Dostojno jest javno će čitati: Ana Marija Grbić, Slavoljub Stanković, Gojko Božović, Darko Tuševljaković, Srđan Gagić, Maša Seničić, Ana Ristović, Aleksandar Šurbatović, Ognjenka Lakićević, Daniel Kovač, Sara Radojković, Marko Pogačar, Goran Korunović, Dragana Mladenović, Milica Milosavljević.

Filozofski teatar na 53. Bitefu – 19. septembar

gradski đir

Nakon vrlo uspešnog Filozofskog teatra s pozorišnim rediteljem Oliverom Frljićem na prošlogodišnjem Bitefu, novi Filozofski teatar u goste dovodi hvaljenog nemačkog pisca Normana Olera, autora svetskog bestselera o Trećem rajhu i narkoticima. Kako je tema ovogodišnjeg Bitefa „zajednica“, to jest kritičko propitivanje trenutnog jačanja desnog populizma, ksenofobije i autoritarnih režima, Filozofski teatar se ovog puta fokusira na dijalog koji će Norman Oler i Srećko Horvat voditi o „zajednici“ od fašizma do antifašizma, prateći rad ovog intrigantnog pisca koji je detaljno istražio šokantnu vezu  između nacizma i narkotika, a u novoj knjizi bavi se antifašističkim otporom mladih u Hitlerovoj Nemačkoj, još jednom zapostavljenom i nedovoljno otkrivenom temom.
Ulaznice po ceni od 300 dinara možete kupiti na blagajni Pozorišta na Terazijama, kao i onlajn, putem linka.

Dani izraelskog filma u KCB-u – od 19. do 22. septembra

gradski đir

Šest nagrađivanih, stilski i tematski različitih filmova koji nude uvid u tendencije savremene izraelske kinematografije očekuju vas na festivalu #DaniIzraelskogFilma u #DKC!
Festival uključuje i skromni omaž Aviju Nešeru, proslavljenom izraelskom reditelju, čije nagrađivane drame otvaraju i zatvaraju festival. Na programu su filmovi Neka druga priča, Grešni, Nevernik, Venčanje na papiru, Bilo im je suđeno, Pertle proslavljenog režisera Jakoba Goldvasera o vezi oca i sina sa posebnim potrebama.
Svi filmovi imaju i srpski i engleski titl. Karte po ceni od 300 dinara možete kupiti na blagajni Dvorane KCB-a svakoga dana od 16 do 21 sat.
Detalje o programu naći ćete na linku OVDE.

A WHOLE New WORLD: Vuk Ćuk solo show u Galeriji Zvono – 19. septembar

gradski đir

Nova izložba mladog umetnika Vuka Ćuka pod nazivom A Whole New World obuhvata umetničke objekte, crteže i instalacije. Ovom postavkom Ćuk pravi iskorak od očekivanog, stavljajući akcenat na iskustvo, doživljaj, umetnički spektakl, ali i na komunikaciju umetničkih dela sa publikom. Nazivom izložbe A Whole New World pokreće se diskusija o budućnosti interakcije čoveka i robota, o novim, savremenim estetskim kanonima, kao i o pitanju slobode umetničkog stvaralaštva.

Promocija knjige Najveći mitovi i zablude srpske istorije u Galeriji 73 – 20. septembar

gradski đir

Kancelarija kultne TV emisije Beograd za početnike posle letnjeg raspusta ponovo počinje da radi sa građanima! Mnogo smo puta čuli da se na dvoru Nemanjića jelo zlatnim viljuškama… Ali da li je to mit ili istorijska istina? Gde su glave kneza Lazara i Karađorđa; da li je Marko Kraljević junak ili turski vazal; da li je Vuk Branković izdajnik; da li je kraljica Draga u trenutku ubistva bila trudna; da li je Gavrilo Princip napisao čuvene stihove o „bečkim sjenama“, da li je major Gavrilović izgovorio čuveni borbeni poklič; zašto na Titovom grobu nema petokrake? Ovo je tek vrh ledenog brega najvećih mitova i zabluda srpske povesti, koji će u živoj, a finoj raspravi, naučno, a popularno raskrinkavati naš znameniti istoričar Dejan Ristić, pisac aktuelne knjige Mitovi srpske istorije, koja još nije imala beogradsku promociju. Otuda Vas pozivamo da u petak 20. septembra nešto pre 19 časova zauzmete vaše mesto u Galeriji 73, jer se očekuje burno istorijsko putešestvije.

CamelPhat u Barutani – 20. septembar

gradski đir

Aktuelni svetski house dvojac CamelPhat nastupiće u petak 20. septembra među zidinama Barutane. Opširnije na linku ovde.

IBERIA FEST na Beogradskom marketu 20. i 21. septembar

gradski đir

IBERIA FEST je festival koji ispituje i slavi povezanost iberijske i balkanske kulture i umetnosti. Prvenstveno kroz muziku, zatim kroz predavanja, izložbe, gastronomiju i druge aktivnosti.
Tema prvog izdanja festivala IBERIA FEST je PRIME(I)RA VISTA. Fraza primeira vista na portugalskom ili primera vista na španskom znači prvi pogled. Ovu temu smo izabrali za prvo izdanje festivala jer simbolično označava ljubav na prvi pogled koja se dešava između iberijske i balkanske kulture. IBERIA FEST traje dva dana, od 20. do 21. septembra. Prvi dan PORTUGAL EM BELGRADO (20. septembar) posvećen je kulturi i muzici sa prostora Portugala, a drugi dan ESPAÑA EN BELGRADO (21. septembar) kulturi i muzici sa prostora Španije. Ulaz je slobodan!

Dan bez automobila u gradovima i opštinama – 20. septembar

gradski đir

Stalna konferencija gradova i opština poziva gradonačelnike i predsednike opština da dolaskom na posao pešice (biciklom, javnim prevozom) u petak 20. septembra ličnim primerom podrže manifestaciju Evropska nedelja mobilnosti.

Stand-up komedija Darka Mitrovića u Jazz kantini Lisabon – 20. septembar

gradski đir

Posle kraće letnje pauze, poznati radio-voditelj i stand-up komičar Darko Mitrović se vraća na scenu Jazz kantine Lisabon. Tradicionalnim nastupom pod nazivom Gledanje u mrak u petak 20. septembra u 21 čas počeće novu sezonu u prepoznatljivom maniru velike energije i samo njemu svojstvenog humora. Prodaja ulaznica na blagajni Kombank dvorane i putem ovog linka.

Festival Cirkobalkana 7 i Ride & Camp Project u Luci Beograd – od 20. do 28. septembra

gradski đir

Cirkobalkana – Festival savremenog cirkusa u cirkuskom šatoru održaće se od 20. do 28. septembra u Luci Beograd.
Ovogodišnje, sedmo po redu izdanje festivala predstavlja sinergiju Cirkobalkane, Bitef festivala, Francuskog Instituta i jedne od trenutno najinovativnijih francuskih cirkuskih trupa Un Loup pour l’homme i njihovog projekta Ride&Camp. Odabir umetničkih radova prikazuje trenutni diverzitet cirkuskog promišljanja umetnika iz regiona, ali i šire evropske cirkuske scene koji se ogleda u angažovanosti, eksperimentu, političnosti, ali i odnosu prema publici. Na festivalu će biti prikazano sedam predstava, održaće se tri masterklasa za profesionalno usavršavanje, prezentacija zajedničkog rezidencijalnog programa mladih umetnika iz regiona i Francuske, koncerti, performansi i okrugli stolovi. Biće to svojstveni eksperiment umetnika i umetničke cirkuske zajednice! Više o programu festivala na linku.

Miško Plavi Trio 1.000 osmeha na Kolarcu – 21. septembar

gradski đir

Koncertna promocija novog CD-a 1.000 osmeha Miško Plavi Trija – Miško Plavi, Vasil Hadžimanov i Džoni Dunkić.  Gosti Ana Stanić i Miroslav Tovirac. Ulaznice na biletarnici Kolarčeve zadužbine svakog radnog dana od 10 do 14.30 i od 15 do 20.30, rezervacije na 011/26-30-550.

Humanitarni koncerti Neko kao ti… u CZK Vlada Divljan – 21. septembar

gradski đir

U subotu 21. septembra Eva Braun će u društvu drugara iz sastava Artan Lilii i Magic Bush održati humanitarni akustični koncert u Centru za kulturu Vlada Divljan. Ulaznice su dostupne na biletarnici CZK Vlada Divljan i u Felix Shopu (TC Sremska) po ceni od 1.000 dinara. Humanitarni koncert pod nazivom Neko kao ti… pod pokroviteljstvom DMD Srbija organizuje se u cilju prikupljanja sredstava za unapređenje nege i lečenja obolelih od Dišenove mišićne distrofije, jedne od najčešćih retkih neuromišićnih bolesti od koje isključivo boluju dečaci.

Trash izazov Srbija – Svetski dan čišćenja 2019 – 21. septembar

gradski đir

Solidarni sa ljudima, solidarni sa prirodom!
Šta? Akcija čišćenja humanitarnog karaktera
Kad? Subota 21. septembar od 10 časova
Gde? Sportsko-rekreativni centar Pionirski grad Košutnjak
Svetski dan čišćenja je najveća volonterska akcija koja se održava već deset godina širom sveta sa ciljem da motiviše pojedince, organizacije i države da učestvuju u rešavanju problema zagađenja životne sredinom otpadom. Akcija u Pionirskom gradu povodom Svetskog dana čišćenja će ujedno biti i završni događaj kampanje Trash izazov Srbija, koju su u poslednjih šest meseci sprovodili Ekostar Pak, nacionalni operater upravljanja ambalažnim otpadom i udruženje Trash Hero sa partnerima u okviru koje je realizovano preko 40 akcija širom Srbije sa preko 3.000 učesnika. Kao završnica Nedelje solidarnosti (14‒21. 9) u saradnji sa Crvenim krstom akcija u Pionirskom parku će imati i humanitarni karakter.

Ko su heroji koji nam čiste grad

Međunarodna noć slepih miševa u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu – 21. septembar

gradski đir

U Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Malom Kalemegdanu 21. septembar u 19 časova biće održana 23. Međunarodna noć slepih miševa. Ulaz slobodan.

Ljubičice na 9. Beogradskom festivalu cveća na Dorćol Platzu ‒ 21. i 22. septembar

gradski đir

Beogradski festival cveća br. 9 održaće se 21. i 22. septembra na Dorćol Platzu. Festival edukuje i inspiriše na odgovorno ponašanje prema životnoj sredini kroz održivo uređenje zelenih površina. Ove godine posvećen je temama: zaštićena prirodna područja, očuvanje lokalnog biodiverziteta, učešće građana i društveno odgovornih kompanija u kreiranju i održavanju zelenih površina, promocija zdravih stilova života u gradu. Još jedan ozbiljan razlog da ne propustite 9. Beogradski festival cveća jeste koncert grupe Ljubičice & Co. 22. septembra od 16 sati. Ulaz slobodan!

Avalski festival slatkiša – Sladak život bliže nebu! – 21. i 22. septembar

gradski đir

Narednog vikenda, 21. i 22. septembra, od 10 do 16 sati, na platou u podnožju Avalskog tornja, održaće se Avalski festival slatkiša!
Osim uživanja u vrhunskom izboru fantastičnih poslastica malih proizvođača, od kojih ćete mnoge moći i besplatno da degustirate, očekuje vas i mnoštvo drugih sadržaja.
Predivna priroda, čist vazduh, beg od gradske buke i Avalski toranj… Pravo je zadovoljstvo popeti se na vrh ove najviše građevine na Balkanu i sa vidikovca ili iz kafe-bara posmatrati grad i njegovu okolinu.
Pozivamo vas da zajedno uživamo u zavodljivim ukusima slatkih čarolija i pogledu koji oduzima dah. Ulaz je besplatan!

No Borders Orchestra u klubu Drugstore na 53. Bitefu – 22. septembar

gradski đir

U nedelju 22. septembra od 22.30 u beogradskom tehno klubu Drugstore nastupiće No Borders Orchestra (NBO).
NBO se sastoji od 20 najboljih mlađih muzičara sa prostora bivše Jugoslavije, a dirigent i osnivač je Premil Petrović. U nedelju ćemo biti u prilici da, u NBO izvođenju, slušamo dela pet najuzbudljivijih mladih kompozitora iz našeg regiona: Darije Andovske iz Skoplja, Drinora Zymberija  iz Prištine, Davora Branimira Vinczea iz Zagreba, Danijela Žontara iz Sarajeva i Draška Adžića iz Beograda. Matricu za jednu od kompozicija radio je beogradski DJ MKDSL.
Ovaj nastup No Borders Orchestra deo je aktuelne Evropske turneje B Matinne u okviru koje ansambl nastupa na: KotorArt festivalu, u Prizrenu, Sarajevu, na Mariborskom festivalu, kao i u Laubi u Zagrebu. Nakon beogradskog nastupa, No Borders Ochestra turneju zatvara nastupom u jednom od najpoznatijih klubova na svetu – Berghainu u Berlinu, a u okviru festivala Month of Contemporary Music.  Na dan koncerta biće otvorena mogućnost za razgovor sa dirigentom, kompozitorima i članovima ansambla, a nakon koncerta planiran je open-talk sa muzičarima, kao i Bitef žurka.
Ulaz na koncert je slobodan.

Premil Petrović: Klasika za klabere